24 / 12 / 2024

Yol hakkı nedir?

Yol hakkı nedir?

Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda mahkeme kararı ile de alınabiliyor. Peki, yol hakkı nedir?



Yol hakkı nedir?

İmar mevzuatı gereğince, yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda yola cephesi bulunmayan parsele yola cephe sağlamaya yönelik düzenleme yapılmaksızın bu parsele ve sınırı bulunan diğer parsellere ruhsat düzenlenemiyor.


Parsellerin maliklerinin kendi aralarında anlaşamadığı hallerde bu alanlarda plana ve yapılaşmamış olup olmadığına göre müsait olan parsellerle resen tevhid yoluyla parselasyon yapmaya ilgili idare yetkili oluyor.


Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda mahkeme kararı ile de alınabiliyor. Bu iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor.


İmar durumu alınabilmesi için her koşulda kadastral yola cephe olması gerekiyor.


Kadastral yola cephesi olmayan tarla eğer imar planı kapsamında ise o zaman imar planlarının notları ile birlikte incelenerek, imar planının tarla için nasıl bir hüküm verdiğinin incelenmesi gerekiyor.


Zorunlu geçit

MADDE 747.- Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebilir.


Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılır.


Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirlenir.


Kadastral yola cephesi olmayan arazi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön