22 / 11 / 2024
fuzul

Yola taşan evin cephesi yıkılır mı?

Yola taşan evin cephesi yıkılır mı?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun sorduğu ''Yola taşan evin cephesi yıkılır mı?'' sorusunu yanıtladı.




Binanın yola taşması durumunda af başvurusu yapılması gerekiyor. Bina için  işgaliye bedeli alınarak kullanıma devam ediliyor.

1992 yılında yaptığım evin ön cephesi meğerse yola taşmış. Bunu yakın zamanda öğrendim. Acaba bu nedenle evimin ön tarafı yıkılır mı?

Evinizin yapım tarihine göre 25 seneyi aşkın süredir bir problem yaşamamışsınız. Acaba şimdi ölçmek veya konuya vakıf olmak nereden çıktı? Bu benim aklıma gelen bir soru. Peki bu soruyu neden sordum? Şayet yıkılma gibi bir işleme girişilecek olsaydı sizce 25 sene içinde girişilmez miydi?

İkinci sorum, acaba ilgili belediye bugüne kadar size Emlak Vergisi tahakkuk ettirdiği gibi bir de sizden ecrimisil talep etti mi? Zira bir kimse belediyeye ait bir alanı işgal ettiğinde ondan hemen işgal bedeli olarak belli bir miktar ecrimisil talep edilir. Sonra siz şu imar barışına başvurmadınız mı? İmar affının birtakım istisnaları olduğu halde tatbikata bakıyorum, istisna falan dinleyen yok. Dilekçesini verip parasını bastıran belgesini alıveriyor. Adam evin tepesine adeta yeni bir ev kurmuş, affa başvurmuş belgesini almış. Hani özel mülklere yapılan müdahale af kapsamı dışındaydı. Hani Boğaz öngörünüm bölgesi af kapsamı dışındaydı. Neredeyse Boğaz’ın yarısından çoğu affa açıldı.

Daha da açık söyleyeyim. Affa başvurup da parasını yatıran hiç kimseye “Burası af kapsamı dışındadır” gerekçesi ile ret yanıtı verildiğine henüz tanık olmadım. Dolayısı ile okuyucumun da af başvurusu yapmasında yarar var. Bir de tatbikat en çok işgaliye bedeli alınarak kullanıma devam etme şeklindedir, bu husus akıllarında bulunsun. Biraz para ödersiniz.


 


Geri Dön