03 / 05 / 2024

zemin etütleri nasıl yapılır

zemin etütleri nasıl yapılır

Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, gibi özelliklerini deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek için zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, zemin etüdü nasıl yapılır?

Binaların zemin katlarından kırılarak göçmesi nasıl engellenir? İnşaat Yüksek Mühendisi tek tek açıkladı!

Prof. Dr. İnş. Yük. Müh. Necdet Torunbalcı, X sosyal medya hesabından, binaların zemin katlarından kırılarak göçmesinin nasıl engelleneceğini açıkladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...  

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Beyaz et üretimindeki sert düşüş fiyatlara nasıl yansıdı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2023’e ilişkin Kümes Hayvancılığı Üretim verilerini açıkladı. Bu kapsamda, beyaz et üretiminde düşüş gözlemlendi. Peki, fiyatlar nasıl etkilendi? İşte detaylar...

Adıyaman'daki deprem konutları için zemin etüdü yapılıyor!

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç yaptığı açıklamada depremzedeler için kalıcı konutların zemin etüt çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, bu ay içinde yapılacak ihalelerin ardından inşaat sürecine geçileceğini belirtti.

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Kahramanmaraş merkezli depremler  yapı dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Hisseli tapu nasıl bölünür?

Hisseli tapu konusunda pek çok kişinin tereddütleri ve soruları yer alıyor. Özellikle Hisseli tapu nasıl bölünür? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. İşte hisseli tapuya dair bilinmesi gerekenler!

Tavuk eti üretiminin artması arz talep dengesini nasıl etkiledi? İşte Migros, Et ve Süt Kurumu 16 Nisan fiyat listesi

Tavuk eti üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 arttı. Peki tavuk eti üretiminin artması arz talep dengesini nasıl etkiledi? Tavuk eti fiyatlarında son durum ne? İşte Migros, Et ve Süt Kurumu, Carrefoursa 16 Nisan 2022 fiyat listesi...

Et satışına kısıtlama geldi! Peki market fiyatlarına nasıl yansıdı? İşte A101, MİGROS, Et ve Süt Kurumu fiyat listesi...

Ticaret Bakanlığı’ndan et satışına yönelik kritik müdahale geldi. Bakanlık et ihracatını kısıtladı. Peki market raflarına nasıl yansıdı? İşte İşte A101, MİGROS, Carrefoursa, Et ve Süt Kurumu kırmızı et fiyat listesi!

ABD enflasyonu kripto paraları nasıl etkileyecek?

ABD’de manşet ve çekirdek enflasyonda sert yükseliş bekleniyor, peki bu yükseliş kripto paraları nasıl etkileyecek? İşte merak edilen detaylar...

Zemin etüdü yıkıcılığı engelliyor!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi ve İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, Ege Denizi'nde yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin, Bayraklı'daki yıkıcı etkisinin, zemin etüdünün önemini ortaya koyduğunu dile getirdi. 

TOKİ Isparta, Antalya ve Burdur'da zemin etüt raporu hazırlatacak! 

Antalya, Isparta ve Burdur İlleri Muhtelif İlçelerinde Toplu Konut Yapılması Kapsamında Zemin Etüt Raporu Hazırlanması Hizmet Alımı İşi ihalesi yarın saat 10:00'da yapılacak.

TOKİ Ankara'da zemin etüt raporu hazırlatacak!

Ankara İli Beypazarı, Bala, Haymana, Güdül, Nallıhan ve Çubuk İlçelerinde Zemin Etüt Raporu Hazırlanması Hizmet Alımı İşi ihalesi yarın saat 14:00'de yapılacak.

TOKİ Afyon ve Aksaray'da zemin etüt raporu hazırlatacak!

Afyon ve Aksaray İlleri Muhtelif İlçelerinde Toplu Konut Yapılması Kapsamında Zemin Etüt Raporu Hazırlanması Hizmet Alımı İşi ihalesi yarın saat 10:00'da yapılacak.

zemin etütleri nasıl yapılır Haberi

zemin etütleri nasıl yapılır

Zemin etüdü nasıl yapılır?

Zemin etüdü, inşaat sahasının zemin taşıma gücünün değerlendirildiği bir rapor çeşidi olarak ifade ediliyor. Konunun uzmanı mühendisler tarafınca gerçekleştirilen zemin etütlerinde, aslolan ileride meydana çıkması muhtemel olan tehlikelere karşı  önlemlerin önceden alınması, bu sayede oluşabilecek can kaybı ve maddi hasar riskini minimize ediyor. 


Zemin etüdü, özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemlerle yapılıyor. Bahse konu yöntemler arasında öne çıkanlar; sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite, radyoaktivite olarak sıralanabiliyor. 


Özellikle imara yeni açılacak bölgelerde, geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (yer seçimi gibi) ve yapılacak zemin etüdlerinde, kurallara uygun, doğru bir zemin etüdü çalışması, deprem bölgelerinde hasarın asgari düzeye inmesi için gerekli oluyor. 


Zemin etüdü çalışması öncesinde teknik personel tarafınca gerçekleştirilecek bir ön inceleme, bina özellikleri göz önünde bulundurularak,  şev durumu,...