Zemin etüdü nasıl yapılır?
Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, gibi özelliklerini deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek için zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, zemin etüdü nasıl yapılır?
Zemin etüdü nasıl yapılır?
Zemin etüdü, inşaat sahasının zemin taşıma gücünün değerlendirildiği bir rapor çeşidi olarak ifade ediliyor. Konunun uzmanı mühendisler tarafınca gerçekleştirilen zemin etütlerinde, aslolan ileride meydana çıkması muhtemel olan tehlikelere karşı önlemlerin önceden alınması, bu sayede oluşabilecek can kaybı ve maddi hasar riskini minimize ediyor.
Zemin etüdü, özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemlerle yapılıyor. Bahse konu yöntemler arasında öne çıkanlar; sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite, radyoaktivite olarak sıralanabiliyor.
Özellikle imara yeni açılacak bölgelerde, geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (yer seçimi gibi) ve yapılacak zemin etüdlerinde, kurallara uygun, doğru bir zemin etüdü çalışması, deprem bölgelerinde hasarın asgari düzeye inmesi için gerekli oluyor.
Zemin etüdü çalışması öncesinde teknik personel tarafınca gerçekleştirilecek bir ön inceleme, bina özellikleri göz önünde bulundurularak, şev durumu, topografik özellikler ve jeolojik açısından inceleniyor. Bu inceleme sonraında tespit edilen kriterler ışığında sondaj adeti ve sismik serilim sayısı tespit ediliyor.Zemin etüdü nasıl yapılır?
Zemin etüdü nasıl yapılır?
İnşaat mühendisleri, deneyimli personeller ve jeoloji mühendisleri tarafından yapılan zemin etüdü çalışmaları şu şekilde gerçekleşiyor;
* Zemin etüdü yapılacak arazi inceleniyor.
* Arazinin jeolojik-jeofizik ve geoteknik özellikleri belirleniyor.
* Zemin sondaj çalışması yapılıyor.
* Zemin sondaj çalışma esnasında dolgu kalınlığı, yeraltı su seviyesi, zemin profili özellikleri saptanıyor.
* Zeminden örnek alınması gerekiyor.
* Yer altı radarları ile yer altı yapıları belirleniyor.
Zemin etüdü çeşitleri nelerdir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com