10 / 05 / 2024

zilyetlik korunma

zilyetlik korunma

Taşınır taşınmaz bir mal üzerinde fiili hak sağlayan zilyetliğin korunması nasıl gerçekleşiyor? Medeni Kanun'da zilyetliğin korunması konusu nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

1952 yılında serbest bırakılan kira bedellerine tepki! Kirayı kabul etmeyenler tahliye edildi...

1952 yılında kira  bedelleri her sene 100 yüz artıştan dolayı  kiracı ve ev sahipleri arasında büyük gerginliğe sebep olmaya başlamış. Bu durum karşısında Milli Korunma Kanunun 30. maddesi değiştirilerek kira bedellerinde değişikliğe gidilmiş.

1952'de kira tasarısı meclis gündeminde! Kiralar yüzde 50 mi artırılsın yoksa serbest mi bırakılsın?

1952 yılında, Milli Korunma Kanunun 30'ncu maddesinin kaldırılmasına hakkındaki bütçe komisyonu Meclis gündemine alınmış. Kira bedellerini kapsayan tasarı tartşma yaratmış.

Resmen açıklandı! Cumhurbaşkanı kararıyla ithalatta KDV indirim hakkı kaldırıldı! 

İthalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında hesaplanan katma değer vergisi (KDV) indirim hakkı kaldırıldı.

Dünyaca ünlü emlak devi iflas mahkemesine başvuru yaptı!

İki yıl önce temerrüde düşen ve ülkedeki emlak borç krizini hızlandıran emlak devi China Evergrande, ABD'de iflas mahkemesinde alacaklılardan korunma başvurusunda bulundu.

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Finans Uzmanı Özgür Demirtaş, enflasyondan korunmanın yolunu açıkladı!

Özgür Demirtaş, popüler sosyal medya kişiliklerinden biri ve sürekli artan enflasyondan korunmanın yollarını takipçileriyle paylaşıyor. Resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı canlı yayında, 100 bin TL'si olan vatandaşlara enflasyondan korunma yöntemlerini anlattı. Tüm detaylar burada...

Zilyetlik ne demek? Zilyetlik hakkı nedir?

Bir emlak terimi olarak zilyetlik nedir? Zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili detaylar…

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

Nisan'da yapılan kanun değişikliklerinin yürürlük tarihi 1 Ekim şeklinde açıklanmıştı. Bu nedenle, bugünden itibaren ayıplı mal ve hizmet satışı’ karşısında korunma zırhının arttığı bir döneme girildi. Peki tüketicilerin yeni hakları neler?

Fırsatçılar iş başında! Vakalar arttı, maske fiyatları uçtu

Son günlerde artan covid-19 vakaları sonrası virüsten korunma amaçlı takılan maskelere yüzde 300 zam yapıldı.

Türkiye'de her 5 konuttan 1'i yangın yönetmeliğine uygun!

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu, Yangından Korunma Haftası (25 Eylül-1 Ekim) sebebiyle açıklamalar yaptı. Emrullah Eruslu, Türkiye'de her konuttan yalnızca 5'inin yangın yönetmeliğine uygun şekilde yapıldığını belirtti.

Tayfun Küçükoğlu: Binaların inşasında yangın güvenliğine öncelik verilmeli!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı örgütleri arasında yer alan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, ‘Yangından Korunma Haftası’nda yaptığı açıklamada; yangın güvenliği konusunda yeni inşa edilen ve yenilenen binalarla ilgili önemli uyarılar yaptı.

Altın birikimiyle konut almak mantıklı mı?

Altın hem korunma hem de yatırım aracı olarak kullanılıyor. Peki altınları satıp ev almak mantıklı mı?

Kripto paralarda en yaygın 5 dolandırıcılık yöntemi!

Türkiye’de son günlerde kripto para borsalarında yaşanan mağduriyetler gündemde bomba etkisi yarattı. Kripto para piyasasının güvenilirliği sorgulanmaya başlandı. Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, 5 yaygın kripto para birimi dolandırıcılığını ve korunma yollarını anlattı.

zilyetlik korunma Haberi

zilyetlik korunma

Zilyetlik kavramı nedir?


Zilyetlik, maddi bir mal üzerinde, malikin veya malik olmayan üçüncü bir kişinin icra ettiği fiili bir hâkimiyet olup, bu hâkimiyet bir hak değil yalnızca kendisine bir takım hukuki sonuçlar bağlanmış fiili bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun madde 973'e göre "Taşınmaz üzerinde irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılır." Peki zilyetliğin korunması konusu Medeni Kanun'da nasıl yer alıyor?


Zilyetliğin korunması



Zilyetliğin korunması, zilyetliğin bir hakka dayanıp dayanmadığına bakılmaksızın sadece zilyetlik olarak nitelendirilen hukuki durumun korunmasını ifade eder. Zilyet zilyetliği haksız da olsa, zilyetliğe ait koruma imkânlarından yararlanabilir. Zilyetliğin korunması konusunda medeni kanun üçyol öngörmüştür:


Savuma Hakkı


Zilyet, bütün gasp ve tecavüz fiillerini kuvvet kullanmakta defetmek hakkına sahiptir.


Zilyetlik Davaları


Medeni kanunumuz zilyetliğin tecavüz ve gasp fiillerine karşı dava yoluyla...