30 / 04 / 2024

Güneş enerjisi yatırım artışları, arazi fiyatlarını da yükseltti!

Güneş enerjisi yatırım artışları, arazi fiyatlarını da yükseltti!

Yasal ve teknik aksaklıklardan dolayı, güneş enerjisi santrali yatırımlarında sıkıntı yaşanıyor.Konya'da kullanılmaz haldeki bazı arazilerin metrekare fiyatları 25 TL'ye çıktığı bildirildi..



Güneş enerjisi santrali  için büyük araziler gerektiği için yer sıkıntısı yaşanıyor. Artan yer sıkıntıları için arazi bulunsa bile, yasal ve teknik zorunluluklar, yatırım kararlarını olumsuz etkiliyor.EPDK kararına göre tarım arazisi üzerine güneş enerjisi santrali kurulamazken, elektrik enerjisi üretecek santraller için gerekli trafo merkezleri de sınırlı sayıda bulunuyor.Güneşlenme değeri, eğimi, gölgelenmesi gibi teknik kriterler, bu santrallerin oluşturulacağı arazi sayılarını azaltıyor. Bu nedenle daha önce kimsenin ilgilenmediği kurak arazi fiyatları bile 3 katına çıktığı belirtiliyor.


Güneş enerjisi açısından en verimli bölgeler biri olan Konya, en çok fiyat artışının yaşandığı şehir. Daha önce 'işe yaramaz' olarak nitelendirilen çoğu arazinin, metrekare fiyatının 25 TL'ye çıktığı belirtiliyor. 

Bir diğer yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK),  fizibilite çalışmalarını tamamlayan yatırımcıların lisans başvurularını  10-14 haziran 2013 tarihleri arasında kabul edecek.


Sektöre güneş enerjisi yatırımıyla girmeyi planlayan Uran Holding Yönetim Kurulu Üyesi Arcan Uran, durumu en çok güçleştiren konunun bir çok bölgede arazilerin tarımsal statülerinin belli olmamasından kaynaklı olduğunu belirtirken, 2B arazilerde yapılan düzenlemeler gibi, tarım arazilerinde de düzenlemeler yapılıp, özel sektöre kazandırılması gerektiğinin altını çizdi


Geri Dön