29 / 04 / 2024

Günlük kiralamada izin belgesi nasıl alınır? Binadaki kat maliklerini onayı gerekiyor mu? İşte tüm merak edilenler!

Günlük kiralamada izin belgesi nasıl alınır? Binadaki kat maliklerini onayı gerekiyor mu? İşte tüm merak edilenler!

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, kiracının alt kiralama yapmasının önüne geçen düzenleme ile beraber kısa dönemli kiralama yapmak isteyen konut sahiplerine izin belgesi alma zorunluluğu getiren yeni yasau yedi soruda özetledi. İşte detaylar...



Turizm amaçlı günlük kiralama konusunda akıllarda birçok soru işareti yer alıyor. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan ise bu soru işaretlerini cevaplayacak bir yazı kaleme aldı. İşte detaylar...

YILDA EN FAZLA DÖRT DEFA

1-Turizm amaçlı kiralama kategorisine neler giriyor?

Yasada kısa ve uzun dönem kiralama ayrımı yapılarak uzun dönem kiralamalar yasa kapsamından çıkarıldı. Yasa, 100 gün ve daha kısa süreli yapılan konut kiralamalarını turizm amaçlı kiralama olarak belirliyor. Her ne kadar 100 günü geçen konut kiralamaları yasa kapsamına alınmamışsa da 100 günden fazla süreli yapılan kontratların ilkinden itibaren bir sene içinde aynı evin en fazla 4 kere kiralanabileceği de hüküm altına alınmıştır. Bu değişiklikle 100 gün sınırının suistimal edilmesi engellenmeye çalışıldı ve uzun dönemli kiralarda sürekliliğin sağlanması hedeflendi.

TÜMÜNDE İZİN ŞARTI BULUNUYOR

2-Kimler kısa dönem kiralama yapabilir?

Yasa gereğince kiraya veren konutun mülkiyetine sahip olan veya evi intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişi olması gerekiyor. Burada belirtmek gerekiyor ki, kiracının konutu turizm amaçlı kiralayarak alt kiracı alması mümkün değil. Kiracının konutta olmadığı zamanlarda kendine gelir sağlamak için alt kiracı alması gerçek hayatta sık karşılaşılan bir uygulamadır (Airbnb uygulaması olarak biliniyor). Bu düzenlemeden önce, konut sahibinin onayına bağlı olarak alt kiralama yapılabilmekteydi. Fakat yeni düzenleme ile bu uygulama engellenerek, kısa süreli tüm kiralamalarda ev sahibinin Turizm Bakanlığı’ndan aldığı izin belgesinin varlığı koşulu ortaya kondu.

 Günlük kiralamada izin belgesi nasıl alınır? Binadaki kat maliklerini onayı gerekiyor mu? İşte tüm merak edilenler!

3-İzin belgesi nasıl alınır?

Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi konusunda, turizm amaçlı kiralama kontratı yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu oldu. Bakanlık tarafından (Turizm Bakanlığı) nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan evin girişine asılacak. İzin belgesini alma yükümlülüğü kiraya veren kişiye ait olacak. Kiraya veren dışında turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi durumunda bu kiralamalar, seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilecek. İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılarca kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılması için kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı

KONUTTA HUZUR İÇİN BU ŞART

4-Binadaki diğer kat maliklerinin onayı gerekli midir?

Bu prosedürlerin yanı sıra, konut sahibinin izin belgesini alabilmesi için ilgili bağımsız bölümün yer aldığı binanın tüm kat malikleri tarafından oybirliği ile turizm amaçlı kiralamayı onaylamış olması ve oybirliği ile alınmış kararın bakanlığa ibraz edilmesi gerekiyor. Ayrıca bakanlıkça talep edilen tüm bilgi ve belgelerin bildirim yükümlülüğü yerine getirilmediği; bir ay içinde istenilen bilgilerin gönderilmemesi veya eksik gönderilmesi halinde 50 bin lira idari para cezası öngörüldü. Bu kanun apartman sakinlerinin huzurunu da ön plana alıyor.

KİRALARI OLUMSUZ ETKİLİYORDU

5-Turizm amaçlı kiralamanın artıları ve eksileri nelerdir?

Turizm amaçlı kiralamalar bölgede yaşayanlar arasındaki huzur ve güvenlik kaygıları dolayısıyla tepki çekiyordu. Aynı zamanda, kısa dönemli turizm amaçlı kiralamanın emlak sektörünün üzerindeki olumsuz etkisi de yadsınamaz. Turistik kiralama ile beraber elde edebilecekleri geliri uzun dönem kiralamayı seçen konut sahipleriyle beraber emlak piyasasındaki dengelerin kiracı aleyhine değişmiş ve turizm amaçlı kiralama uzun dönemli kiralarda fahiş kira fiyatlarını da tetiklemişti. Tüm bu etkileri dikkate alındığı zaman turizm amaçlı kiralamanın kontrole tabi tutulması yerinde görülüyor.

 Günlük kiralamada izin belgesi nasıl alınır? Binadaki kat maliklerini onayı gerekiyor mu? İşte tüm merak edilenler!

15-GÜNLÜK EK SÜRELERE DİKKAT!

6-Yasaya uyulmaması durumunda yaptırımlar neler olacak?

Konutların turizm amaçlı kullanılabilmesi için çeşitli koşullar getiren bu yasa her bir koşulun uygulanmaması halinde ayrı ayrı yaptırımlar öngörüyor. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı konut kiralaması yapılması durumunda, kiraya verene kiralama yapılan her konut başına 100 bin lira idari para cezası kesilecek. Ceza kesilen kişiye izin belgesi alarak faaliyette bulunması için 2 hafta süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdüren kiraya verene 500 bin lira idari para cezası kesilecek. Kesilen bu ikinci cezanın ardından izin belgesi alarak faaliyetini sürdürmesi için yine 15 gün verilecek ve verilen bu ikinci 15 günün sonunda kiraya veren hâlâ izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralamayı sürdürürse 1 milyon lira idari para cezasına çarptırılacak. Plaket sergilemeden turizm amaçlı kiralama yapanlara yönelik ise 100 bin lira idari para cezası öngörülmüş olup cezanın takibinde tanınan 2 hafta içerisinde plaket asılmaması halinde 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.

7-Hangi tarihten itibaren uygulanmaya başlanacak?

Yasanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2024. Bu kapsamda, yeni yıldan itibaren uygulama devreye girecek.

Gayrimenkul yatırımcıları yurt dışına açılıyor!

O ilde kira fiyatları artmaya devam ediyor!

Konak, kentsel dönüşümle modern bir görünüm kazanacak!


Geri Dön