27 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımcıları yurt dışına açılıyor!

Gayrimenkul yatırımcıları yurt dışına açılıyor!

Emlak fiyatlarının artması ve yabancıya gayrimenkul satışı ile sağlanan avantajlar nedeniyle yurt dışı gayrimenkul yatırımları artmaya devam ediyor. Bu kapsamda, özellikle son 2 yıldır yurt dışına yoğun talep olduğu ifade ediliyor.



Özellikle son zamanlarda yükselen gayrimenkul fiyatları yurt dışı gayrimenkul fiyatları ile yarışır hale geldi. Yatırım amaçlı alınan ikinci ve üçüncü evler için banka kredilerin kısıtlanması gibi uygulamalar sonucu da bir yandan uzmanlar bir yandan da danışmanlar yatırımcıların yüzünün yurt dışına döndüğü konusunda hem fikir. Yurt dışı gayrimenkul alım artışının ilk nedeni her ne kadar döviz üzerinden kira getirisi olsa da temelde Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım, vatandaşlık ya da oturum izni gibi pek çok avantaj olduğu belirtildi. Konuya yönelik artık yatırımcıları yurt dışına yönlendiren emlak sektörü uzmanları da son zamanlarda yurt dışı yatırımların yüzde 80 arttığını söylüyor.

Sürecin yurt içi enflasyon süreciyle alakalı olduğunu ifade eden İstanbul Beykent Üniversitesi Rektörü ve Makro Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel de yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Artan enflasyon yüzünden bir sıkılaşma politikası gerekli oldu. Bu sıkılaşma adımlarıyla birlikte biz yurt içi alıcıların özellikle krediye ulaşmalarında ciddi problemler yaşanmaya başlandı. Yatırım amaçlı konut alacakların artık kredi ile bir alım yapma şansları yok. En fazla yüzde 20’ye kadar finansman bulabiliyorlar. Geri kalan paranın tümü nakit olarak ellerinde olmak durumunda. Süreç içerisinde son üç senede de yurt içi emlak piyasasında çok ciddi bir fiyat artışı oldu.

Gayrimenkul yatırımcıları yurt dışına açılıyor!

Bu nedenle, yurt dışı fiyatlarla neredeyse paralel bir emlak piyasasının var olmaya başladığını gözlemledik. Yatırımcılar döviz üzerinden kira getirisi elde etmek için yurt dışı emlak piyasasını hareketli hale getirmeye başladılar. Dolar üzerinden kira getirisi sağlanması, pek çok ülkenin yatırım sonrası vatandaşlık, oturum izni ya da dolaşım hakkı vermesi gibi etkenler de söz konusu olunca artık yurt dışına çokça yatırım yapıldığını görüyoruz. Yurt dışına finans akışı temelde çok istenen bir unsur değil. Fakat kişilerin genel getiri beklentisi ile beraber çok olağan bir gelişme olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Döviz kurunun durağan olması enflasyonun yurt dışından yüksek oranlarda seyretmesi ile beraber biz önümüzdeki süreçlerde de bu hareketlerin biraz daha hızlı olacağını söyleyebiliriz.”

Gayrimenkul yatırımcıları yurt dışına açılıyor!

“ÖZELLİKLE SON 2 YILDIR YURT DIŞINA YATIRIMDA CİDDİ BİR TALEP ARTIŞI VAR”

Hakimiyet gazetesinin haberine göre, yurt dışı yatırımlarının artmasının pek çok nedeni olduğunu aktaran Yatırım Danışmanı ve Gayrimenkul Uzmanı İlke Çağrı Özmen ise piyasa olarak pazarlama için yurt dışından projeler tercih ettiklerini ifade etti. Özmen, “Özellikle son iki senedir yurt dışına yatırım için ciddi bir talep söz konusu. Bunun çeşitli nedenleri var. Öncelikle yurt dışından dövizle kira getirisi sağlıyor olmaları ve vergi avantajı. Bunun dışında bankaların ilk konuttan sonra yatırım amaçlı konut alımlarında verdikleri kredilerin kısıtlı olması. Vatandaşlar bu anlamda kredilerden çok zor faydalanıyorlar. Hal böyle olunca yatırım amaçlı ev almak isteyenler etkileniyor. Aynı zamanda, dolaşım izni ve vatandaşlık verilmesi gibi diğer avantajlar da yurt dışına yatırımı oldukça cazip hale getiriyor. Son zamanlarda yatırımcılarımızın ve müşterilimizin talepleri ve merakları yurt dışına oldukça artmış durumda. Biz de bu talepleri karşılamak için projelerimizi dünyanın her yerinde olacak biçimde çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Çeşitli destinasyonlarda bu tarz yatırımlara imkân sağlıyoruz. Yurt dışı yatırım tercihinin bir süre daha böyle süreceğini söylemek mümkün” dedi.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ‘İlk kez söylüyorum’ diyerek uyardı! Bu ilde 7,4 şiddetinde deprem bekleniyor!

Konut kredisinde stoklar eriyor, faizler el yakıyor!

Ankara’da aşırı talep konut fiyatlarını artırdı!


Geri Dön