25 / 12 / 2024

Gürbüz Çapan: Esenyurt'u dönüştüreceğiz!

Gürbüz Çapan: Esenyurt'u dönüştüreceğiz!

CHP Esenyurt Gençlik Kolları tarafından Kıraç Joy Tesisleri'nde organize edilen kahvaltılı çalışma toplantısında konuşan Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan, yeni dönemin Esenyurt Belediyesi'ne dair projelerini sıraladı.



ÇAPAN: ESENYUR'TU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ Birinci önceliğinin iki masa kurmak olduğunu ifade eden Çapan, Göç ve İnanç Masaları'nın Türkiye'deki bütün CHP'li belediyelerde uygulanacağını ifade etti. 


"CHP İKTİDARINDA ÜLKENİN SORUNU KALMAYACAK" CHP Esenyurt Gençlik Kolları Başkanı Sadık Özmat'ın açılış konuşmasıyla başlayan programa yaklaşık 300 Esenyurtlu genç katıldı. CHP'ye yapılan eleştirilerin haksız olduğunu ifade eden Özmat, "Bizi eleştiriyorlardı 'siz Sivas'ın ötesine geçemiyorsunuz' diye. Bugün, CHP 76 milyon metre karenin her santimetresine gitmektedir. Bize bu eleştirileri yapanlar şimdi oralara gidemiyorlar. Buradan ifade etmek istiyorum; CHP olarak bütün gençlere sözümüz şudur; CHP iktidarında 12 Eylül'ün ürünü YOK kalkacak, tarihin çöp sepetine atılacaktır. 


Gençler üniversitelerde söz ve karar sahibi olacak, yönetimde söz alacak. Askerlik önce 9 aya, sonra 6 aya indirilecek. CHP iktidarında atama bekleyen öğretmen kavramı olmayacaktır, her öğretmen öğrencisiyle kucaklaşacaktır" dedi. 


"ÇOCUKLARIMIZ ve YAŞLILARIMIZ RAHAT EDECEK" Esenyurt'ta kentsel dönüşüm başlatmayı planladıklarını söyleyen Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan, örnek olarak da Esenkent projesini gösterdi. Çapan, "Ben 15 yıl Belediye Başkanlığı yaptım. Konut sorununu hedef almıştık, "bu sorunu çözeceğiz" diye yola çıkmıştık. Maliyeti 15 bin ile 21 bin dolar arasında değişen fiyatlarla konut imal ettim. Esenkent, Boğazköy ve Beylikdüzü projelerini hayata geçirdim. 


Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da bizi kopyaladılar, Başakşehir'i başlattılar. O şehrin satış rakamlarına bakarsınız aradaki farkı görürsünüz. Bazıları bana gülüyor, 'bu işte çırak çıktınız' diye. Hiç önemli değil, biz onlardan usta çıktık. 


Hayatımızda taşı taş üstüne koyamıyorken, alt yapıyı öğrendik, tiyatro yapmayı öğrendik, bina yapmayı öğrendik. En önemlisi de komşuluğu 10'uncu kata kadar taşıdık. Her kata 2 daire koyduk. Arka cepheye bakan daire yok bizde. Esenkent'te herkes güneşe eşit mesafededir. Herkes önden de, arkadan da bakınca sokağı görüyor. Yeni dönemimizde kentsel dönüşüm projeleri yapacağız. Örnek veriyorum; Talatpaşa ve Fatih Mahallesi'nden 800 dönüm yeri kamulaştırarak bir model geliştireceğiz. Mahalleyi yine yerinde bırakacağız ve sorunu yerinde çözeceğiz. Kimse komşularını kaybetmeyecek. Bizde bir laf var, 'ev alma komşu al' diye... 10 yıldır Esenyurt'ta yapılan konutlara bakın... Bir binada 60 daire olur mu yahu, otel mi orası? Yandaki komşuyla merhabalaşamıyoruz. Komşuluğumuzu, dostluğumuzu kaybediyoruz. Yine dönüşüm projelerinde de katları çift daire kurgulayacağız. Çocuklarımız bahçede rahat oynayacak, yaşlılarımız rahat yaşayacak" diye konuştu. 


"ÇARE GÖÇ ve İNANÇ MASASI" "CHP'nin yeni gündeminde belediyelerde iki masa oluşturulması var" diyen Çapan, sözlerini şöyle sonlandırdı; "Bu iki masadan biri inanç masası, diğeri ise göç masası. İlki inançlarla, ikincisi etnisiteyle barışı sağlayacak. Herkesin yanındakinin kimliğiyle, inancıyla barışmasını sağlamak lazım. Bizim kentlerimizde ne var? Kars Mahallesi, Tokat Mahallesi, Sivas Mahallesi var. Göçle birlikte mahalle mahalle şekillenmişiz. Örgütlenme dayanışma için yapılır, kentteki örgütlenme de kent için, deniz için, çevre için, kültür için, bunlarla dayanışma için yapılır. Bizde dernek, örgüt deyince ne anlaşılıyor? Kars Derneği, Erzincan Derneği, Çıldır Derneği... Tabi o da iyi, insanların dayanışmaya ihtiyacı var, cenazeleri, düğün dernekleri, yalnız kalmıyorlar. Bir de illerin federasyonları, konfederasyonları var, iş oraya gidiyor. Çünkü kentte çok yalnızlaşıyor insanlar. Bir akli dayanışma bulamayınca vahdet-i vücuttan dayanışmaya geçiyorlar. Ve kesinlikle ihtiyaç olan bu dayanışmanın, zamanla 'kente karşı' dayanışma olmaya başladığını görüyoruz. Bizim kentte, kente dair örgütlenmeye ihtiyacımız var. 


Yeniden bir akıl ortaklığı, yeniden aşağıdan yukarıya doğru bir örgütlenme gerekiyor. Bir örgütlenme ağıyla herkesi sarıp sarmalamak gerekiyor. Kente, demokratik ihtiyaçlara göre aidiyet geliştirilemeyince, insanlar etnik kimliğe, inanca, memlekete göre aidiyet, birlik arayışını sürdürüyor. Güne, dünyaya, yaşama dair bir yaklaşım kurup, onun üzerinden bir birlik oluşturmalıyız" Toplantıya CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcıları ve MYK Üyeleri Uğur Arslan, Hüseyin Özdemir ve Ceyhun Sorguç da katıldılar. 


Büyükçekmece Gazetesi


Geri Dön