02 / 05 / 2024

Gürkut Acar: Türkiye'de inşaat sektörü kontrolsüz büyüyor!

Gürkut Acar: Türkiye'de inşaat sektörü kontrolsüz büyüyor!

Antalya Milletvekili Gürkut Acar TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nda, Yapı Denetim Yasası, TMMOB Taslağı ve Hukuk Devleti konulu konferans verdi. Gürkut Acar, Türkiye'nin en büyük sorununun denetim sistemi olduğunu vurguladı.



İMO Konferans Salonu'nda yapılan konuşmada Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Türkiye'nin en büyük sorununun denetim sistemi olduğunu vurguladı. 


Acar, "AKP kamu denetimi anlayışını tamamen devre dışı bırakmıştır. Kamu kurumlarının bütün denetim birimlerinin yapısı değiştirümiş ve etkisizleştirilmiştir. Özelleştirmeye paralel olarak bu alanm da özelleştirilmesi, AKP eliyle sürdürülmektedir" dedi ve yapı-denetim sistemi de denetim sisteminin özelleştirmesi sürecinin parçasıdır şeklinde konuştu. 4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanun 2001 yılında çıkmış, 2008'de cezalarla ilgili bir düzenleme olmuş ondan sonra hukuksuz kanun hük münde kararnamelerle bazı değişiklikler olmuştur diyen Acar, "Anayasa'ya aykırı şekilde yapılan bu değişiklikler anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmiştir" şeklinde konuştu. 


"Türkiye'de inşaat sektörü kontrolsüz büyüyor" 

Müteahhitler Birliği'nin raporuna göre Türkiye'de müteahhit sayısının 280 bin dolayında, inşaat sektörünün büyüklüğü 45 milyar düzeyinde şeklinde konuşan Av. Gürkut Acar, "Her yer inşaat alanı, AKP en kolay alan olarak bu alanı seçtiği için Türkiye'de inşaat sektöründe kontrolsüz bir büyüme var. Ciddi bir kriz kapıdadır. Nitelikli denetim isteniyorsa bunun yolu bağımsızlıktan geçer" dedi. 


Yapı denetim sisteminin değiştirilmesinin gerektiği açıktır diye belirten Acar, bu konuda birçok kurumun hazırlığı var dedi. Konu hakkında kanun teklifi veren Acar, teklifinin özünü şöyle belirtti, "Yapı dnetim kuruluşlarının bir araya gelerek bir yapı denetim birliği oluşturması, bunun iller ve ilçelerde de örgütlenmesini sağlamak."


"Özelleştirmeye yargı işlemiyor" 

Türkiye'de Hukuk Devleti ve TMMOB Taslağı'na da değinen Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Cumhuriyetin temel nitelikleri AKP eliyle bir bir yok ediliyor dedi. Acar, "Bugün Türkiye'de kimsenin hukuk güvenliği yoktur. Özel yetkili mahkemeler eliyle yürütülen yargı operasyonlarından sonra şimdi iktidarın mahkemeleri olan sulh ceza mahkemeleri ile operasyonlar yapılıyor. Özelleştirme ise yargının işlemediği bir alan haline getirildi. Oymapınar Hidroelektrik Santrali'nin bedava verilmesine ilişkin beş özelleştirme işlemi Danıştay tarafından kesin olarak iptal edilmiştir" diye konuştu. 


"ÇED gerekli değil" 

Son beş yılda ÇED gerekli değil kararlarının sayısı 21 bin 86'dır diyen Acar, "Antalya'da bu sayı 61 l'dir. Phahesilis'e otel yapılacak, ÇED gerekli değil diyorlar, Ahmetler Kanyonu'na Baraj yapılacak ÇED gerekli değil diyorlar, ormanlar, sular, tarihi yapılar yok oluyor, ÇED gerekli değil diyorlar. Bunları söyleyen mühendisleri yani farklı düşüneni yok etmek istiyorlar" şeklinde konuştu. 


"Hukuksuzluğa direnin" 

"TBMM, AKP'nin kanun fabrikası" diye konuşan Av. Gürkut Acar, hukuksuzluğa, haksızlığa, vurguna, ormanları talan edenlere, suları kurutanlara karşı direnin dedi. Acar, "Sarı öküz hikâyesini herkes biliyor. Türkiye ne yazık ki, bu hikâyeden doğru dersler çıkarmıyor. Ülkemiz birçok değerini, demokrasisini, özgürlüklerini, hukukunu kaybetti. TMMOB da meslek odaları da bu anlamda mihenk taşıdır. 

Bu taş yıkıldığında sıra tüm Türkiye'ye gelecektir. O nedenle TMMOB'un yanında olmak, sahip çıkmak gerekir" dedi. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön