23 / 12 / 2024

Güven Demircan Adana imar planları raporunu değerlendirdi!

Güven Demircan Adana imar planları raporunu değerlendirdi!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Adana Şube Yönetici Yardımcısı Güven Demircan Adana imar planları ile ilgili kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi vererek bir rapor hazırladı...



Türkiye’de İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi Türkiye’nin hemen her bakımdan lokomotifi konumundaki iller de dahil olmak üzere her bölgede gecekondu yapılaşmasına, düzensiz ve çarpık yapılaşmaya rastlamak mümkündür. Bu düzensiz ve çarpık yapılaşma çoğu zaman altyapı, ulaşım, yol ve diğer problemleri de beraberinde getirmiştir. İlerleyen zaman ve çağın ihtiyaçları ile birlikte bu bölgelerde “Kentsel dönüşüm“ adı altında yeni bir yapılanma ihtiyacı doğmuştur. Bu kentsel dönüşüm temelde dört amaca hizmet etmek üzere ortaya çıkmıştır. Bunlar; toplumsal bozulmanın nedenlerinin araştırılarak, bunun ortadan kaldırılmasıyla kentsel alanların çöküntü haline gelmesini önlemek, kent dokusunu oluşturan birçok öğenin fiziksel olarak sürekli değişim ihtiyacına cevap verebilmek,  kentsel refah ve yaşam kalitesini arttırıcı başarılı bir ekonomik kalkınma modeli ortaya koymak, kentsel alanların en etkin biçimde kullanılması ve gereksiz kentsel yayılmadan kaçınılmasına yönelik stratejiler belirlemektir. 

Adana ili, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesi arasında geçiş sağlayan bir kent olma niteliğiyle yıllardır gelişimini sürdürmektedir. Halen bölgede faaliyet gösteren birçok firmanın merkezleri, müdürlükleri  Adana  ilinde bulunmaktadır. İlin coğrafi konum olarak geçiş bölgesi niteliğinde olması, gelişmiş sanayisi, deniz, hava ve kara yolarına yakın konumda olması ilin her dönem göç almasına sebep olmuştur. Bu göçle birlikte hızlı nüfus artışı yaşanmış, ancak düzenli bir yapılaşma sağlanamamıştır. Bu duruma binaen özensiz düzensiz yapılaşmalar oluşmuştur. İl geneline bakıldığında bu duruma örnek olarak Belediye Evleri mahallesi, Barış mahallesi, İsmetpaşa mahallesi, Barbaros mahallesi, Bey mahallesi, M.Akif Ersoy ve Yıldırım mahallesi gibi mahallelerin yer aldığı görülmektedir. Bu bölgeler kentin önemli bir kemsini temsil etmektedir. Kentsel dönüşüm çerçevesinde bu bölgelerin yeniden yapılanacak olmasının bölgelere sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda pozitif katkılar yapacağı aşikardır. 

Ancak Adana ili her ne kadar yukarıda belirtildiği gibi bölgenin de en önemli kentleri arasında bir yere sahip olup buna bağlı olarak konut, ofis, otel ve sosyal donatı alanlarına olan ihtiyaç hızla artsa da, Adana kent merkezinde yaklaşık son 5 yıldır imar planlarında yer alan iptal kararları bölgede yapılaşmaları kısıtlı bir bölgede toplamış ve durum yatırımcıları zor durumda bırakmıştır. Ancak 2013 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar planlarının onaylanması ile kentin rahat bir nefes alması beklenmektedir. 

Son yıllarda tam bir değişim sürecine giren Adana'da da bir çok markalı konut projesi yükseldi. Adana'da yaşanan bu hızlı değişim süreci Adanalı’ları site hayatına yönlendirdi.  2006 yılından itibaren site içi konutları tercih eden Adanalı’lar için değişimi en zor parametre konut büyüklükleri olmuştur. Son bir yıldır daha sık olmakla birlikte temellerini  Eskidji’nin Seyhan Park Evleri ile başlattığı 1+1, 2+1 konut projeleri  temelleri atıldı. Çekirdek aile kimliğine bürünmüş olsa da büyük evlerde yaşamaya devam etmek isteyen kullanıcıları da unutmayan markalı konutlar üreten inşaat firmaları, site içerisinde sosyal donatı alanlarıyla donatılmış projelerinde  4+1, 5+1, dubleks konut tiplerine de projelerinde yer vermektedirler . 

Kuzey Adana bölgesinde bulunan Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarları’na cepheli konutların m² fiyatları 1.400 - 1.600 TL’ ye kadar çıkıyor. Ayrıca göl manzaralı konutlarında m² fiyatları 2.500 TL'ye kadar çıkıyor. Kuzey Adana da yer alan konut olarak tercih edilen mahalleler arasında yer alan Kurttepe, Mahfezsığmaz, Güzelyalı Mahallesi’nde ortalama konut satış fiyatları 1.300 – 1.550 TL/m² arasında talep görmektedir.

Yeni gelişim alanı olarak gösterilen Türkmenbaşı Bulvar’ı, Pınar Mahalle’si lüks ve orta gelir grubu alıcılara hitap eden konut projelerinin hayata geçtiği bölgedir. Pınar Mahallesi, eski yapılanması düşük gelirli alıcıların ikamet ettiği alan olmakla birlikte kentsel dönüşüm sonucu inşaat firmalarının talep gösterdiği orta ve üst gelir grubu alıcılar için konut ürettikleri bir bölgedir. Bu bölgede konut fiyatlarının m² birim fiyatları 1.300 TL ile 1.500 TL arasında değişim göstermektedir. 

Adana’nın eski yerleşim yeri olan ve yapılaşmanın tamamlandığı bölgeler arasında yer alan Reşatbey, Ziyapaşa ve Gazipaşa Mahallesi’nde konut fiyatlarının m² birim fiyatları 1.100 TL ile 1.300 TL arasında değişim göstermektedir. 


TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 

ADANA ŞUBE 

YÖNETİCİ YARDIMCISI

GÜVEN DEMİRCAN




Geri Dön