13 / 05 / 2024

Güzelleşen noktalarıyla Antalya ışıldıyor!

Güzelleşen noktalarıyla Antalya ışıldıyor!

Her noktası ayrı bir öneme sahip olan Antalya'da, güzelleşen caddeler, doğal alanların ve tarihi noktaların restorasyonu dikkat çekerken, yenilenmesi gereken ama herhangi bir çalışmanın yapılmadığı bölgeler de gözlerden kaçmıyor...




Şehirleşme yolunda önemli adımların atıldığı Antalya’da doğal dokuyu bozmadan yapılan çalışmalar şehre önemli bir katma değer sağlıyor. Her noktası ayrı bir öneme sahip olan şehirde, güzelleşen caddeler, doğal alanların ve tarihi noktaların restorasyonu dikkat çekerken, yenilenmesi gereken ama herhangi bir çalışmanın yapılmadığı bölgeler de gözlerden kaçmıyor.


AVRUPA STANDARTLARINDA BİR CADDE, GÜLLÜK CADDESİ


“Antalya’yı Cadde Cadde Güzelleştiriyoruz” projesi kapsamında yenilenen Güllük Caddesi Avrupa standartlarında bir cadde haline dönüşürken Antalya’ya gelen turistlerin de daha çok vakit geçireceği bir bölge oldu. Çalışma kapsamında tüm kaldırımlar sökülürken caddenin tüm altyapısı da yenilendi. Bu çalışmalar yapılırken engelli vatandaşlar da unutulmadı. Tekerlekli sandalyeli engelliler için engelli rampaları, görme engelliler için ise oluklu takip taşları döşendi. Cadde boyunca küçük havuzlar ve bitki bahçelerinin yer aldığı üniteler yapıldı ve bu ünitelerin kenarına oturma grupları monte edildi. Asfaltın yenilenerek yolun genişletildiği çalışmalar sonucunda cadde Antalya’nın Avrupa standartlarındaki en önemli caddesi haline geldi.


KALEİÇİ VE YAT LİMANI’NDAKİ DÜZENLEMELER BÖLGEYE HAYAT VERDİ


Antalya’nın en önemli doğal ve tarihi zenginliklerinden biri olan Kaleiçi Yat Limanı’nda hayata geçirilen yenileme çalışmaları bölgeyi adeta eski ihtişamlı günlerine döndürdü. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgedeki Tarihi Balık Hali yeniden canlanırken, limanın cazibesi de fazlasıyla arttı. Alandaki tek taşıt girişi olan batıdaki mevcut giriş korunurken, Uzun Çarşı, Kırk Merpen ve Mermerli yaya girişleri de revize edildi.


CUMHURİYET MEYDANI YENİ BİR GÖRÜNÜME BÜRÜNECEK


Temel amacı, bitkisel ve tarihi değerlerin korunması ve iyileştirilmesi olarak belirlenen projede, Cumhuriyet Meydanı ve Tophane Çay Bahçeleri, Antalya’nın merkezindeki bir dinlenme mekanı olarak tasarlanıyor. Kent Meydanı’nı ve Kent Parkı’nı bir araya getiren projede, Meydan, kentsel ve kültürel etkinlikler bir toplanma mekanı iken, park alanı içerisinde yer alan reaktif birimler ve yeşil açık alanlar keyifli anlar geçirebileceğiniz bir merkez haline dönüşüyor.


HAVAALANINA ALTERNATİF BİR YOL RAUF DENKTAŞ CADDESİ


Geçtiğimiz aylarda açılışı gerçekleştirilen ve 3 kilometrelik gidiş-geliş istikametiyle 7.5 Milyon TL’lik bir yatırım olan Rauf Denktaş Caddesi havaalanına da alternatif bir yol olma özelliğiyle kent için ayrı bir önem arz ediyor. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın ismiyle açılan caddenin açılışında Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş ve çok sayıda vatandaş hazır bulunmuştu.


DÜDEN’İN DENİZLE BULUŞTUĞU ALANDA BENZERSİZ BİR YAŞAM ALANI


Düden içerisinde yürütülen II. Etap çalışmalarında, park 110 bin metrekarelik yeni, modern ve engelsiz bir yaşam alanına kavuştu. Yapısal peyzaj çalışmaları, yaya yollarının oluşturulması ve aydınlatma işleri ile taşıt yolunun imalatı ve bitkisel peyzaj çalışmalarının eş zamanlı yürütülmesiyle kısa sürede tamamlanan çalışmalar sayesinde Düden benzersiz bir yaşam alanına dönüştü. Düden Çayı’nın denize döküldüğü alanda 4 ayrı noktaya konulan enerji tasarruflu her biri 105 ampul taşıyan 16 adet LED projektörle aydınlatılan falezler, eşsiz görüntüsüyle görenleri büyülüyor. Doğal dokuya zarar vermeyen projektörlerle artık gece de izlenebilen şelale, oluşturduğu renk cümbüşüyle izleyenlere tam bir görsel şölen sunuyor.


DÖNERCİLER ÇARŞISI ŞEMSİYELERLE RENKLENDİ


Karşılıklı iki bina arasına uzanan iplere monte edilen farklı renkteki yaklaşık 600 şemsiyenin yer aldığı Dönerciler Çarşısı’ndaki tasarım şehre renkli bir görünüm kazandırdı. Sokağın yapımına 125 Bin TL, şemsiyeli dizayn için de 10 Bin TL harcanarak hayata geçirilen Şemsiyeli Sokak, vatandaş ve turistler tarafından yoğun ilgi gördü.


ŞEMSİYELİ SOKAK’TAN SONRA ÇİÇEKLİ SOKAK


Antalya’ya yeni cazibe merkezleri kazandırmayı hedefleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi yıkılan eski Valilik binası arkasındaki 1. Sokak’ı rengarenk çiçekler ve üçgen kumaşlarla gölgelendirecek. 1. Sokak’a hayat vermesi beklenen kentsel tasarım uygulaması, insanları güneşten korurken, rengârenk görünümüyle ziyaretçilerine de sıcaklık verecek. Yapılacak bu özel uygulamayla, sokaktaki esnafın ve bölgenin büyük bir ekonomik değere kavuşması hedefleniyor.


BU CADDELERE DE BAKIM YOK


Eski Lara Yolu ve Fener Caddesi’nin de Antalya’ya yakışır bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Kenti güzelleştiren bu önemli çalışmaların yanı sıra, önemli bazı merkezlere de yıllardır herhangi bir çalışmanın yapılmaması dikkatlerden kaçmıyor. Bu merkezlerin başında gelen Eski Lara Yolu’nun yıllardır yenilenmemesi oldukça dikkat çekici. Antalya yaşamının vazgeçilmez noktalarından biri olan ve yerli yabancı onlarca firmanın yer aldığı caddenin bir an önce yenilenerek güzelleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca ketin yükselen yıldızlarından Fener Caddesi de bir takım düzenlemelerle daha renkli hale getirilmesi bekleniyor.


Ali Dellal/Akşam Akdeniz


Geri Dön