23 / 12 / 2024

GYO hisseleri borsada dökülüyor!

GYO hisseleri borsada dökülüyor!

Borsa İstanbul’da, 29 Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GMYO) firmasından 26’sı aktif değerinin altında işlem görürken sadece 3’ü aktif değerinin üzerinde bulunuyor. Ayrıca bu şirketlerin sadece 7 tanesi enflasyonun üzerinde getiri sağlayabildi.




Borsa İstanbul’da gayrimenkul yatırım ortaklığı (GMYO) sektöründe faaliyet gösteren şirketler, bilançolarındaki aktif değerinin ortalama yüzde 48 altında fiyata işlem görüyor. BIST 100 Endeksi, Ocak 2015’te en yüksek seviyesini test ettiği 91.805’in ardından yaşadığı düşüşle birlikte şimdilerde 73 binli rakamlarda bulunuyor. Son bir yılda endeksteki gerilemeye paralel olarak GMYO hisselerinde de değer kaybı gözleniyor. Bu süre zarfında işlem gören 29 GMYO firmasının çoğunluğunun fiyatı düşerken enflasyonun üzerinde getiri sağlayan hisse sayısı sadece yedi ile sınırlı kaldı. Halihazırda 26 GMYO firması aktif değerinin altında fiyata işlem görürken üç firma aktif değerinin üzerinde bulunuyor. 


Dolar bazında zarar yüksek


Borsada düşüş yaşanırken GMYO hisselerinin de etkilenmesi şüphesiz normal değerlendirilebilir. Fakat daha gerilere gittiğimizde de GMYO firmalarındaki performans düşüklüğünü görmekteyiz. dolar bazlı verilere göre BIST GMYO Endeksi’nin kurulduğu 2000 yılından bu yana çıkış bir tarafa, düşüş söz konusu. Dolar bazlı verilere göre sektör endeksinin ilk işlemini gördüğü 4 Ocak 2000 tarihindeki değeri 42.204 iken şimdilerde bu rakam 12.364 seviyesine gerilemiş durumda. Arada geçen 16 yıllık sürede TL bazlı verilere göre ise BIST GMYO Endeks yaklaşık yüzde 60 civarında bir artış kaydedebildi. Aynı süredeki enflasyonun aşındırma özelliği göz önüne alındığında gerçekleşen artışın pek de kaydadeğer bir anlamı olmadığını söylemek yanlış olmayacak. Fiyatların düşük kalmasında sektörde yer alan şirketlerin finansal performanslarının zayıf kalmasının etkisi var.



% 80’i 4 şirkette


Sektörde dört firma büyüklük açısından dikkat çekiyor. Emlak Konut GMYO, Yeni Gimat GMYO, Torunlar GMYO, İş GMYO’nun ayrı ayrı piyasa değeri 1 milyar TL’nin üzerinde bulunuyor. Dört firma GMYO Endeksi’nin  yüzde 80’ini oluşturuyor. İş GMYO ve Yeni Gimat GMYO son bir yılda yatırımcısına kazandırırken Emlak Konut ve Torunlar kaybettirdi.


BIST GMYO Endeksi’nin dolar bazında dip seviyelerine yakın olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Yukarı yönlü bir harekette sektörün olumlu etkilenmesi pekala mümkün olduğunu görmekte fayda var. Ancak bu hareketlerin dolar bazında 2000’li yıllarda yakalanan zirve seviyelerinin çok altında kalacağını da peşinen kabul etmek gerekiyor.  



GYO hisseleri borsada dökülüyor!


Piyasalar Fed’in ötelediği faiz artırımını fiyatlıyor


Türkiye’de jeopolitik riskler artmış ve kredi risk primi 300 seviyesinin üzerine çıkmışken hisse senetleri ve altın talep görüyor. Altının onsu 1.232 dolara çıkarken dolar kuru 2.9525 seviyesinde bulunuyor. borsa 73.000’in üzerinde tutunarak haftayı yüzde 2.93’lük getiri ile tamamladı.


Fed’in faiz artırımını öteleyeceğine ilişkin beklentiler hisse senedi piyasalarına olumlu yönde yansıyor. Ancak önümüzdeki günlerde kredi kuruluşlarının yapacağı değerlendirmeler önemli olacak. Bu konuda şimdiden beklentiler dile getirilmeye başlandı bile. BofA ML, Fitch’in 26 Şubat tarihinde yapacağı Türkiye’nin kredi notunun gözden geçirilmesiyle ilişkili olarak, kredi notunda değişiklik olmayacağına dikkat çekerken görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indireceğini tahmin ettiğini belirtti. Fitch’in 26 Şubat’ta yapacağı toplantıda not düşüşü beklenmiyor. Görünüm konusunda da kurumun tek bir gelişmeye bakarak değil bir süreci değerlendirdiği biliniyor. Bu nedenle kurum gelişmelerin makro verilere yansımasını görmek için bu toplantıda görünüm değişikliğine de gitmeyebilir.


Yükseliş sancısı


Borsa İstanbul’da bist 100 Endeksi’nde oluşan dip ve dipten çıkış formasyonunda direnç seviyelerine yaklaşılıyor. 74.800-75.000 seviyelerinin aşılması yükseliş hareketinin güçlenmesini sağlayacak. BİST 100 Endeksi her aşağı doğru kaydığında yeniden alımlar geliyor. Şubat ayının 29’unda firmaların solo bilançoları tamamlanmış olacak. Şirket kârları açıklandıkça hisse bazında hareketlerin güçlendiğini görebiliriz. Endeks 7, 20 ve 50 günlük hareketli ortalamaların üzerine çıktı. Her üç ortalamanın da üzerine çıkması yükseliş yönündeki beklentileri güçlendiriyor. 


Kurda yatay hareket


Dolar kuru güçlü direnç seviyelerine doğru yaklaşınca satışlarla karşılaştı. Dolar/TL haftayı 2.9525 seviyesinden tamamladı. Kurda 2.90-3.00 bandında yatay bir hareket gözlenebilir. Güçlü ara destekler 2.9498 ve 2.9169 ve 2.90 seviyelerinde. Dirençler ise 2.9751 ve 2.9838’de bulunuyor. Bofa ML, dolar kurunda yıl sonunda 3.20 seviyesini öngörüyor. Goldman Sachs analistleri ise ocak ayyayınladıkları raporda 12 ay içinde dolar kurunun 3.55 seviyesine çıkacağını, 2017 sonu itibariyle ise doların 3.7 olacağını öngördü.




Zeynep Aktaş / Milliyet



Haber Yeni Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul'da gayrimenkul yatırım ortaklığı (GMYO) sektöründe faaliyet gösteren şirketler, bilançolarıııdaki aktif değerinin ortalama yüzde 48 altında fiyata işlem görüyor. BIST 100 Endeksi, Ocak 2015'te en yüksek seviyesini test ettiği 91.805'in ardından yaşadığı düşüşle birlikte şimdilerde 73 binli rakamlarda bulunuyor. Son bir yılda endeksteki gerilemeye paralel olarak GMYO hisselerinde de değer kaybı gözleniyor. Bu süre zarfında işlem gören 29 GMYO firmasının çoğunluğunun fiyatı düşerken enflasyonun üzerinde getiri sağlayan hisse sayısı sadece yedi ile sınırlı kaldı. Halihazırda 26 GMYO firması aktif değerinin altında fiyata işlem görürken üç firma aktif değerinin üzerinde bulunuyor. 


Dolar bazında zarar yüksek

Borsada düşüş yaşanırken GMYO hisselerinin de etkilenmesi şüphesiz normal değerlendirilebilir. Fakat daha gerilere gittiğimizde de GMYO firmalarındaki performans düşüklüğünü görmekteyiz, dolar bazlı verilere göre BIST GMYO Endeksinin kurulduğu 2000 yılından bu yana çıkış bir tarafa, düşüş söz konusu. Dolar bazlı verilere göre sektör endeksinin ilk işlemini gördüğü 4 Ocak 2000 tarihindeki değeri 42.204 iken şimdilerde bu rakam 12.364 seviyesine gerilemiş durumda. Arada geçen 16 yıllık sürede TL bazlı verilere göre ise BIST GMYO Endeks yaklaşık yüzde 60 civarında bir artış kaydedebildi. Aynı süredeki enflasyonun aşındırma özelliği göz önüne alındığında gerçekleşen artışın pek de kaydadeğer bir anlamı olmadığını söylemek yanlış olmayacak. Fiyatların düşük kalmasında sektörde yer alan şirketlerin finansal performanslarının zayıf kalmasının etkisi var. 


4 firma dikkat çekiyor

Sektörde dört firma büyüklük açısından dikkat çekiyor. Emlak Konut GMYO, Yeni Gimat GMYO, Torunlar GMYO, İş GMYO'nun ayrı ayrı piyasa değeri 1 milyar TL'nin üzerinde bulunuyor. Dört firma GMYO Eııdeksi'nin yüzde 80'ini oluşturuyor. İş GMYO ve Yeni Gimat GMYO son bir yılda yatırımcısına kazandırırken Emlak Konut ve Torunlar kaybettirdi. 

BIST GMYO Endeksinin dolar bazında dip seviyelerine yakın olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Yukarı yönlü bir harekette sektörün olumlu etkilenmesi pekala mümkün olduğunu görmekte fayda var. Ancak bu hareketlerin dolar bazında 2000'li yıllarda yakalanan zirve seviyelerinin çok altında kalacağını da peşinen kabul etmek gerekiyor. 


Geri Dön