23 / 12 / 2024

GYODER, Gelişen Kentler Zirvesi’ni Samsun’da düzenledi!

GYODER, Gelişen Kentler Zirvesi’ni Samsun’da düzenledi!

Türkiye’nin güçlü potansiyel barındıran kentlerini ve bölgelerini, bu kentlerdeki gayrimenkul yatırım fırsatlarını ön plana çıkarmak amacıyla ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ni hayata geçiren GYODER, Zirve’nin 5’incisini 7 Kasım 2013’de Samsun’da düzenledi...




Türkiye’nin güçlü potansiyel barındıran kentlerini ve bölgelerini, bu kentlerdeki gayrimenkul yatırım fırsatlarını ön plana çıkarmak amacıyla ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ni hayata geçiren GYODER, Zirve’nin 5’incisini 7 Kasım 2013’de Samsun’da düzenledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; Denizin karşı tarafında 250 milyonluk bir nüfus var, çarpıcı işler çılgın projeler yapmamız ve Samsun’dan buralara açılmamız gerekiyor. Samsun da bu anlamda başarılı projelere imza atıyor.


GYODER Başkanı Aziz Torun; Bölgemizde petrol zengini ülkeler var bizim avantajımız gayrimenkul ihracı olacaktır. Anadolu’da her anlamda potansiyel barındıran, bölgelerimiz ve şehirlerimiz bulunuyor ve Samsun’da bu şehirlerimizin başında geliyor.


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz; Samsun’da 400 bin adet konut stoku bulunuyor. Bunun 120 bin gibi bir bölümünün yeniden dönüştürülmesi gerekiyor. Bu konuda kararlıyız eski kent yapısına saygı duyarak yeni gelişim merkezleri ile bu dönüşümü kısa sürede gerçekleştireceğiz.


Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, daha önce Bursa, Konya, Gaziantep ve İzmir’de düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi’nin 5’incisini Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde 7 Kasım 2013 tarihinde Samsun’da gerçekleştirdi.


GYODER Başkanı Aziz Torun ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çevre illerin vali ve büyükşehir belediye başkanlarının yanı sıra gayrimenkul sektörünün birçok önemli temsilcisi zirveye katıldı.


Samsun komşularıyla birbirinin elinden tutan, güç ve kuvvet oluşturan bir şehrimiz


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuşmasında: “Dünya alabildiğine küçülüyor. İletişimin artması, bilgisayarın ve elektronik ortamın gelişmesinde dünya küçülüyor. Dünya adeta büyük bir köy oldu. Şehirlerin nüfusu hızla artıyor, bugün dünyada şehir nüfusu yüzde 50’yi geçti. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde yüzde 85 düzeylerine gelmiş durumda. Biz artık büyükşehir sayımızı 16’dan 30’a çıkartıyoruz. Türkiye nüfusunun yüzde 77’sine tekabül ediyor. Samsun’da Denizli, Gaziantep ve Bursa illeri gibi çok ciddi bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Denizin karşı tarafında 250 milyonluk bir nüfus var, çarpıcı işler çılgın projeler yapmamız lazım ve Samsun’dan buralara açılmamız lazım geliyor. Samsun’da bu anlamda başarılı projelere imza atıyor. Günümüzde artık devletlerden çok şehirler yarışıyor. New York’un marka değeri bugün ABD’den fazla, İstanbul’unki de Türkiye’den fazla, durum böyle olunca şehirlerarası bir rekabet söz konusu oluyor.  Samsun da komşularıyla birbirinin elinden tutan, güç ve kuvvet oluşturan bir şehrimizdir” dedi.


Samsun Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu sektöre ışık tutacak


GYODER Başkanı Aziz Torun ise konuşmasında Gayrimenkul sektörü, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi istikrara paralel her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Özellikle son yıllarda artan yatırımlar, dünya ölçeğindeki mega projeler ve en önemlisi de sektörü destekleyici kanun ve mevzuat düzenlemeleri sektörü daha da canlandırmış ve Türkiye’nin büyümesinin üzerinde bir ivme yakalamıştır. Mahalle arası müteahhitlerden 2023 vizyonu hedeflerine ulaşımda önemli rol oynayan bir sektör haline kısa zamanda eriştik. 2 trilyon dolar gayrisafi yurtiçi milli hasıla, 500 milyar dolar ihracat, 50 milyar dolar turizm geliri ve 25 bin dolar kişi başı gelir hedefi olan bir ülkeyiz. Bu da konut, otel, ofis, avm, fuar ve kongre alanı gibi yeni gayrimenkul yatırımları anlamına geliyor. Bölgemizde petrol zengini ülkeler var bizim avantajımız ise gayrimenkul ihracı olacaktır. Yabancıya gayrimenkul satışına olanak tanıyan mütekabiliyet yasası ile gayrimenkul altın bir fırsat olarak önümüzde duruyor. Biz de dernek olarak sektörümüzü ve ekonomimizi daha ileriye taşıyacak çalışmalara imza atmaya devam ediyoruz. GYODER olarak 2010 yılından bu yana ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ni düzenliyoruz. Amacımız; Türkiye’nin sadece İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyükşehirlerden ibaret olmadığını, Anadolu’da her anlamda potansiyel barındıran, bölgelerimiz ve şehirlerimiz olduğunu göstermek. Bu kentlerin ve çevresinin hem güçlü potansiyellerini hem de özellikle gayrimenkul yatırım fırsatlarını ön plana çıkarmak ve yatırım yapılmasına destek olmak istiyoruz, bu nedenle de zirvenin beşincisini Samsun’da düzenliyoruz. Şehrin potansiyelini ortaya çıkarmak ve katma değer sağlamak amacıyla; İstanbul Ticaret Üniversitesi - Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle “Samsun Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu”nu hazırladık. Çalışmada Samsun’un ekonomik ve demografik yapısı incelenerek, şehrin gayrimenkul sektörü, konut, ticari, turizm, sanayi ve lojistik başlıkları altında ele alındı. Bu raporun Samsun’un gelecek planlaması açısından önemli veriler barındırdığına inandığım kadar tüm sektörlere ışık tutacak ve gayrimenkul sektörünün gelişimine katkı sağlayacak önemli bir kaynak olacağını düşünüyorum.” dedi.


Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise; "Ülkemizin kuzeye açılan kapısı Samsun gayrimenkul anlamında son yıllarda önemli bir gelişim içerisinde. 2003 yılından bu yana ortaya konan il gelişim stratejisi kapsamında Samsun, ‘tarım ve tarıma dayalı sanayi teşvik edilmesi’, ‘uluslararası ticaret ve ihtisaslaşmış hizmetler’ ile ‘uzman iş gücüne dayalı sanayi’ gibi üç dinamik üzerine gelişti. Şehirde sadece 2012 yılında 1 milyar dolar değerinde 12 bin konut yapıldı. Tüm ülkemizde olduğu gibi Samsun’da önemli bir yapı stokunun yeniden yapılanması gerekiyor.  Samsun’da 400 bin adet konut stoku bulunuyor bunun 120 bin gibi bir bölümünün yeniden dönüştürülmesi gerekiyor. Bu konuda kararlıyız eski kent yapısına saygı duyarak yeni gelişim merkezleri ile bu dönüşümü kısa sürede gerçekleştireceğiz. Bu da gayrimenkul açısından ihtiyaç duyulan yenileme çalışmaları için arsa ile beraber düşünüldüğünde yaklaşık 12 milyar dolarlık bir önemli bir ekonomi anlamına geliyor. Bu noktadan hareketle Samsun’un gelişimi açısından bugün gerçekleştirdiğimiz Samsun Gelişen Kentler Zirvesi bu vizyon kapsamında önemli bir rol oynamaktadır" dedi.


Samsun Gelişen Kentler Zirvesi’nin açılış konuşmalarının hemen ardından Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak “Sınır Ötesi Gayrimenkul Yatırımları ve Karadeniz Bölgesinin Gelişimine Etkileri” konulu bir sunum yaptı.  Öğleden sonraki oturumlarda ise Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gyoder Yönetim Kurulu Üyesi Neşecan Çekici ve Kentsel Strateji ve Şehir Plancısı A.Faruk Göksu Gyoder’in hazırlamış olduğu “Samsun Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu’nu masaya yatırılıyor. Prof. Dr. Kerem Alkin’in ekonomik değerlendirmeleri ile devam eden programın son oturumunda ise oturum başkanlığını Turkmall İcra Kurulu Başkanı Levent Eyüboğlu’nun yaptığı ‘Yatırımcı Gözüyle Gelişen Kentler Samsun’ paneli ile devam ediyor.


Geri Dön