22 / 11 / 2024
fuzul

Hakan Dalokay: Çeşme'ye 10 katlı otel yapılmamalı!

Hakan Dalokay: Çeşme'ye 10 katlı otel yapılmamalı!

Yüksek Mimar ve şehir planlamacısı olan Dalokay Çeşme tutkusunu şimdilerde Çeşme'ye yönetme enerjisiyle taçlandırıyor. Ulusal ve uluslar arası birçok mimari ödüle sahip bir mimar olan Dalokay bölgeye 10 katlı otel yapılmamalı dedi...




Ankara'nın efsane belediye başkanlarından rahmetli Vedat Dalokay'ın oğlu Hakan Dalokay  İzmir  Çeşme'de CHP'den belediye başkanı aday adayı. Yüksek Mimar ve şehir planlamacısı olan Dalokay Çeşme tutkusunu şimdilerde Çeşme'ye yönetme enerjisiyle taçlandırıyor. Ulusal ve uluslar arası birçok mimari ödüle sahip bir mimar olan Dalokay, 'Çeşme hiçbir özelliğini kaybetmeden küçük ölçekli bir kent olarak korunmalı, ancak bunu yaparken de kentin kış nüfusu artırılmalı' diyor. Hakan Dalokay açık sözlü ve dinamik biri. 


Babanız başkentin efsane belediye başkanı. Hatırlıyor musunuz o günleri? 


Babam belediye başkanı olduğunda 12 yaşındaydım. Onu hep örnek aldım. Mimarlıkta da usta çırak ilişkimiz oldu. 10 yaşından beri her yaz Çeşme'ye geliyoruz. Çeşme'yi halen bakir kalmış haliyle çok seviyorum. Korunması gerektiğini ama aynı zamanda gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. 


Türkiye, İzmir yarımadasını keşfetti 


Çeşme uzun dönem yalnızca İzmirliler'in yazlık yeriydi. Tarihi biraz da Çeşme otobanının yapılması, daha sonra da İstanbulluların Çeşme'yi keşfetmesiyle değişti... 


İstanbul aslında Türkiye'nin birleştiği bir yer. İstanbul derken Türkiye'yi söylüyorsunuz. Bence Türkiye Çeşme'yi keşfetti. Burası çok güzel bir yarımada. Ayrıca yalnızca Çeşme de değil Karaburun, Urla ve Seferihisar da çok özel yerler. İklimiyle, ekoloj isiyle çok farklı. 

Kaybettiğimiz değerlerimiz de oldu ama her şeye rağmen Çeşme ve bu bölge çok özellikli. 


Alaçatı gün boyu sokakta yaşıyor 


-Bodrum'la çok kıyaslanıyor, oraya göre yapılaşma açısından daha korunmuş durumda Ozal zamanında getirilen SİT karalarıyla bir ölçekte korunmuştur Çeşme. Bu arada Alaçatı yeni ortaya çıkmadı. Alaçatı sokağında yaşıyor ve hep böyle 


-Siz de Çeşme'de mekanlar açtınız. İşletmecilik yaptınız. 

Çeşme'de sezon kısa olduğu için işletmeler yıllardır sezonun uzatılmasını isterler. Bunu sağlamak için ne tür işler 


HER SEY DAHİL burada olmamalı' 


Büyük oteller geliyor... 

Kitle turizminin olumsuz etkilerine karşı korunmalı Çeşme. Alternatif turizm politikaları geliştirilmeli. Dört mevsim ayrı ayrı yaşayan bir Çeşme olmalı. Bu planlama Çeşme'nin doğru büyümesini sağlar. 


Yoğun yapılaşmanın önüne nasıl geçilmeli? 

Çeşme için en iyi yapının tek katlı binalar olduğunu düşünüyorum. En fazla 2 katlı olabilir. Çeşme ve Alaçatı yatay organizasyon dediğimiz şekilde gelişmeli. Bölgeye 10 katlı otel yapılmamalı. 


Alaçatı'yı büyük bir otel gibi düşünmek lazım. Çeşme'de Her Şey Dahil sistemi olmamalı. Çeşme'de hayat sokakta güzel. 

yapılmalı? 


İlk Fly Inn'i açtım, sonra da Barcelona'yı. İzmirli ortaklarım oldu. Dediğiniz gibi işletmeler zorlanıyor. Yazın nüfus 1 milyona dayanıyor. 600-700 bin oluyor. 


Kışın ise 35 bin kişi yaşıyor Çeşme'de. Bu yüzden de Çeşme kışın da yaşanan bir yer olmalı. 


-Neyi eksik görüyorsunuz? 

Öncelikle ne değişmeli Çeşme'de? 

İnsanı ve çevreyi öne alan bir tasarım anlayışına ihtiyaç var. 

Yoksa 10 yıl sonra önü kapanır. 

Planlama olmazsa Çeşme biter. 

Denizden sıcak su kaynıyor ama doğru dürüst kimse yararlanamıyor. Evlerin kışın ısınma masrafı 1500 lira civarında. Termal su kullanıldığında ise bu rakam ayda 50 lira kadar olacak. 

Eski Çeşme evleri restore edilmeli. Küçük pansiyonlar, güzel restoranlar, cafeler olmalı. Şu an yalnızca konut izni veriliyor ve herhangi bir SİT bölgesi imar'a açılıyor konutlar yapılıyor. 

Alaçatı Port projesi güzel ama nerede duracağı önemli. Alaçatı dünyanın ilk sıralarında sörf cenneti olarak. Port-Alaçatı'daki marina yanlış yere yapılmış durumda. 

Neden Vancouver gibi bir yer olmayalım ? Çeşme'de amatör balıkçılık gelişmeli. Ben balık tutmaya Kenya'ya gidiyorum, çok meraklıyım. Çeşme'de de kışın balık tutma turnuvaları yapılabilir. Yapılanlar var, daha sık yapılmalı. 

Kanada'da Vancouver önemli dalış merkezi. Yalnızca 2 ay denize giriliyor ama oralarda bu işlerin meraklıları için her şey yapılmış. Niye burada olmasın. Büyük projelere değil doğru projelere ihtiyaç var. 



Vatan Pazar eki


Geri Dön