28 / 04 / 2024

Hakkari'de 8 yılda 630 konut satıldı!

Hakkari'de 8 yılda 630 konut satıldı!

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 8 yılda yüzde 145 artarak 6 milyon 362 bin 82 adet gerçekleşti. En az konutun satıldığı il ise 8 yılda toplam 630 adet ile Hakkari oldu.



TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 8 yılda yüzde 145 artarak 6 milyon 362 bin 82 adet gerçekleşti. En fazla konutun satıldığı il, günde 485 konut ile İstanbul, en az konutun satıldığı il ise 8 yılda toplam 630 adet ile Hakkari oldu. Toplam konut satışlarının yüzde 42'si İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de yapıldı. İstanbul'da 8 yılda 1 milyon 387 bin 431 konut satılırken, bu rakam günde 485 olarak gerçekleşti. 


Bugün 



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İstanbul'un 3 ilçesinde konut fiyatları 3. Havalimanı'nın etkisi ile arttı. Satılık ve kiralık konutlarındaki artış, yatırımcıyı sevindirdi. 


3. I lavalimanf na yakın ilçelerde konut fiyatları özellikle son bir yıl içinde büyük artış gösterdi. Eyüp, Başakşehir ve Arnavutköy'de satılık ve kiralıklarda yaşanan artış yatırımcıyı sevindirdi. Başakşehir'de son bir yılda satılık konut fiyatları tam yüzde 33 oranında artarak metrekare ortalama konut lîyatı 3.333 TL'ye ulaştı. Kiralık konutlarda ise artış yüzde 19 oranında. Kiralık evlerin ortalama metrekare birim fiyatı 14 TL. Özellikle markalı konut yatırımlarının hızlandığı Kayabaşı'nda yıllık artış yüzde 45'i buldu. Bölgede ortalama fiyat 2.522 TL mertebesine ulaştı. 


Eyüp'te satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 30 oranında artarak 4.333 TL metrekare ortalamasına ulaştı. Kiralık konut fiyatları ise son bir yılda yüzde 5 artış gösterdi ve metrekare ortalaması 22 TL oldu. "3. I lavalimanı" ismini duyunca ilk akla gelen ilçelerden Arnavutköy'de satılık konutların ortalama fiyatı son bir yıllık süreçte yüzde 23 oranında artarak 1.840 TL metrekare ortalamasına ulaştı. 


KİRALIK EV SAYILARI ARTTI 

Özellikle Başakşehir ve Eyüp'te kiralık konut ilanlarında son bir yıllık artış.da dikkat çekici. Eyüp'te kiraya verilmek üzere ilana çıkan kiralık konut sayısı son bir yılda tam yüzde 122, Başakşehir'de ise yüzde 50 oranında artış gösterdi. 


GAYRİMENKUL sektörünün temsilcileri, seçimler sonrası yakalanan siyasi istikrar ve ekonomideki güvenle konut kredisi faizlerinin kısa vadede yüzde 1 'in altına düşeceği, bu durumun da satışları ilk etapta yüzde 25 etkileyeceği görüşünde. Konutta faiz oranlarının gerilemesinin düşük ve orta gelirli vatandaşların işine yarayacağını belirten sektör temsilcileri, faiz oranlarının geleceğiyle ilgili düşüncelerini AA muhabiri ile paylaştı.İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, seçimlerden hemen sonra yüzde 1,05'lere düşen faiz oranlarının aojı günlerde kısmi de olsa tekrar yükseldiğini, bunun da piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi. Coldvvell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, 1 Kasım seçimlerinden sonra konut faiz oranlarırttn 1,25'lerden 1,05'lere düştüğünü belirterek, "Faizler siyasi istikrar ve ekonomideki güven ile 2016 Ocakta 1 'in altına düşecektir" dedi. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut alımının en büyük destekçisi saydıkları konut kredisi faizlerinin düşmesinin sektörde beklenen canlanmayı sağlayacağını belirterek, faizlerin kısa vadede 1 'in altına inmesi gerektiğini vurguladı.

 

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, faiz oranlarının gayrimenkul sektörünü olumlu veya olumsuz şekilde direkt etkileyen en önemli kalemlerden birisi olduğunu belirterek, konut kredisinde faiz oranının yüksek olmasının kredili satışları oldukça olumsuz etkilediğini söyledi. Aylık konut faiz oranları şu anda 1,05 ile 1,25 arasında değişiyor. 


Yüzyıl Gazetesi


Geri Dön