30 / 04 / 2024

Haliçport'a karşı Haliç dayanışması sürüyor!

Haliçport'a karşı Haliç dayanışması sürüyor!

'Haliç Yat Limanı ve Kompleksi' adı altında 49 yıllığına ihale edilen tarihi Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin yat limanına dönüştürülme projesine tepkiler sürüyor. Dün Haliç Dayanışması, Camialtı Tersanesi'nin önünde açıklama yaptı.



'Haliç Yat Limanı ve Kompleksi' adı altında 49 yıllığına ihale edilen tarihi Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin yat limanına dönüştürülme projesine tepkiler sürüyor. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, perşembe günü ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na dava açtı.

Dava dilekçesinde ihalenin 'kamu yararına ve hukuka açıkça aykırı' olduğu belirtilerek "Artık işlevini yitirmiş Venedik Tersanesi dışında dünyanın hiçbir yerinde Osmanlı gibi büyük bir imparatorluğun başta denizcilik olmak üzere teknoloji tarihinin 6 asırlık bir bölümünü çalışır biçimde yerinde izleme ve tanıma olanağı yoktur" denildi.
Oda, tescilli en az 31 yapıyı barındıran ve kentsel sit alanı olan tersanelerde kanuna aykırı olarak Koruma Kurulu kararı olmadan ve Koruma Amaçlı İmar Planlanı bulunmaksızın ihaleye çıkılmasına da itiraz etti.

1.3 milyar dolarlık ihale
 
Dün de Haliç Dayanışması, Camialtı Tersanesi'nin önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada yaşayan bir endüstri mirasının 'arsa' olarak nitelendirilmesi eleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 24 Temmuz'da Yap-İşlet-Devret modeliyle açılan ihaleyi 1.3 milyar dolar bedelle Sembol Uluslararası Yatırım, Ekopark Turizm ve Fine Otelcilik ortak girişim grubu kazanmıştı. Basında yer alan bilgilere göre 49 yıllık ihale kapsasında 70 yat kapasiteli iki yat limanı, 5 yıldızlı iki otel, dükkânlar, restoranlar sinema ve eğlence tesisleri ile 1000 kişilik cami ve otopark planlandı.


Radikal

Geri Dön