29 / 04 / 2024

Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosunun yüzde 60'ı tamamlandı!

Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosunun yüzde 60'ı tamamlandı!

Halkalı ile İstanbul Havalimanı arasında ulaşımı kolaylaştıracak metro hattının inşaatı devam ediyor. Metro hattında yüzde 60 ilerleme kaydedildi. 



Halkalı-İstanbul Havalimanı Metrosu 2 Tünel Açma Makinesi (TBM) Varış Töreni bugün gerçekleşti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı. Karaismailoğlu törende yaptığı açıklamada Türkiye'nin dört bir yanında, 4 bine yakın noktada süren  projelerinden biri olan Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattındaki çalışmalarda önemli bir adımn atıldığını dile getirdi.

 1 Mart'ta Olimpiyatköy istasyonundan Halkalı durağı yönüne çalışmalarına başlayan 2 tünel açma makinesinin 5 bin 255 metrelik kazı yaparak M13 makas yapısına geldiğini belirten Karaismailoğlu, İstanbul'u, tarihine, kültürüne uygun bir şekilde dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri yapmak için alt ve üst yapı yatırımlarını teker teker İstanbulluların hizmetine açtıklarını dile getirdi.

Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosunun yüzde 60 ı tamamlandı!

Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı gibi tüm dünyanın hayran kaldığı dile getiren Karaismailoğlu,  mühendislik harikası, son teknoloji mega projelerle İstanbul'u ileri bir noktaya taşıdıklarını, bu mega projeleri ile beraber şehrin her yerine modern raylı sistem ağlarının inşa edildiğini belirtti.

Marmaray ve Levent-Hisarüstü Metro Hattı ile beraber İstanbul'da hizmete açılacak metro uzunluğunun  80 kilometreye çıktığını söyleyen Karaismailoğlu, toplam uzunluğu 91 kilometre olan 5 hatta ise inşa çalışmalarının 7 gün 24 saat anlayışıyla sürdüğünü dile getirdi. 

Söz konusu 5 hat dışında ihale işlemlerini bitirdiklerini söyleyen Karaismailoğlu, 4 kilometrelik Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistem Projesi'nin çok yakında temelini atacaklarının hatırlatarak, "Ayrıca toplam uzunluğu 8,3 kilometre olan Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm projesinin inşai faaliyetlerine geçmek üzere adımlarımızı atıyoruz. Böylece, toplam uzunluğu 103,3 kilometreye ulaşan 7 projemiz tamamlandığında şu an 251 kilometre olan İstanbul'un raylı sistem ağının toplam uzunluğu, 2023'te 354,3 kilometreye yükselecek." şeklinde konuştu.

20 yılda 2,36 milyar avroluk kazanç elde edilecek

31,5 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyondan oluşan Halkalı-İstanbul Havalimanı proje içerisinde çalışan 8 tünel kazma makinesinin ikisinin kazılarını bitirdiğini söyleyen Karaismailoğlu, 6 makinenin işlemlere devam ettiğini dile getirdi. 

Bugün itibarıyla toplam 62 bin 603 metrelik tünel işinin yüzde 70’ini (43 bin 763 metre) bittiğini 2022 Mart’ta tüm tünel kazı işlerini tamamlayacaklarını söyleyen  Karaismailoğlu, şu açıklamalarda bulundu: 

Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosunun yüzde 60 ı tamamlandı!

"Projemiz genelindeki tüm işleri dikkate aldığımızda genel ilerleme oranımız da yüzde 60’ı buldu. 2022 sonunda 31,5 kilometrelik bu hattı halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bakanlık olarak inşa ettiğimiz bu hat, hem halkımızın hem de uluslararası tüm misafirlerimizin trafikte zaman kaybetmeden ve konforla İstanbul Havalimanı başta olmak üzere İstanbul'umuzun önemli merkezlerine erişim imkanı sunacak. Yaptığımız fizibilite hesaplarına göre Halkalı-İstanbul Havalimanı hattının tamamlanmasını takiben 20 yılda kara yolu bakım ve işletme kazancı, kaza kazancı, zaman kazancı ve hava kirliliği, iklim değişikliği, toprak ve su kirliliği gibi dışsal fayda kazancıyla 2 milyar 361 milyon avronun üzerinde kazanç elde edilecek."

Dev projeler kente değer katacak

İstanbul'un hayat kalitesini artırmak için şehir içi raylı toplu taşımacılık altyapısının büyümesi için önemli projelerin inşa edildiğini söyleyen Karaismailoğlu, İstanbul'a değer kattıklarını söyledi.

Gece-gündüz çalışarak millete ve ülkeye hizmet verdiklerini söyleyen Karaismailoğlu, kentin ulaşım altyapısından sorumlu bölümlerin gerçekleştirmediği çalışmaları gerçekleştirdiklerini, sunmadığı hizmetleri İstanbullulara bakanlık olarak kendilerinin sunduğunu aktardı 

Konuşmanın ardından Bakan Karaismailoğlu'nun butonlara basmasıyla birlikte 2 tünel açma makinesi son bölümü de kırarak 5 bin 255 metrelik kazıyı tamamladı.

Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı için geri sayım başladı!

 
 


Geri Dön