30 / 04 / 2024

Haluk Sur: Yeşil binalar 1 trilyon dolarlık ekonomiyi tetikler!

Haluk Sur: Yeşil binalar 1 trilyon dolarlık ekonomiyi tetikler!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye'deki yaklaşık 19 milyon konutluk stoğun tamamının yeşile dönüştürülmesi halinde 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonominin ortaya çıkabileceğini söyledi



20 - 21 Şubat tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek “Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi” öncesinde yeşil binaların önemini vurgulamak ve konuyu Türkiye’nin gündemine taşımak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, zirveyle ilgili şunları söyledi:

“Hızla kirlenen ve tüketilen dünyamızda yarım derecelik bir ısınmada bunlar oluyorsa, 1-2 derecelik ısınmanın sonucunda dünyanın sonu olacak.

Evrenin içinde insanların yaşayabileceği başka bir yaşam alanı yok. Bu yüzden bu kadar değerli bir şey bu hızla tüketilmemeli, mutlaka tedbir alınmalı. Dünyanın ısınmasına ilişkin yapılan araştırmalar, karbondioksit salımı ve enerji tüketiminin yüzde 40-50 gibi çok önemli bir kısmının binalardan kaynaklandığını gösteriyor. Bu durum dünyada gayrimenkul sektörü açısından yepyeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açacak. İnşaat teknolojilerinden, seçilen ürüne hatta bitmiş binalarda kullanılan mobilyalara kadar bina yaşam döngüsü analizi çerçevesinde çevre dostu olan, dönüştürülebilen malzemelerle yapıların üretilebilmesi fikrini ortaya çıkardı. Bu nedenle yeşil binalar kavramı tüm dünyada önem kazandı.

Dünyada özellikle gayrimenkul sektörünün çizdiği yol, bundan sonraki dönemde binaların yeşil olan ve olmayan ayrımını ortaya koymaya başladı. Değerlendirme kriterlerinden, konut finansman modelinden tutun da kullanılan teknolojiden seçilen malzemeye kadar her şey kökünden değişmeye yüz tuttu. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği olarak biz de dünyadaki bu değişimi kamuoyu nezdinde gündeme getirmek, farkındalığı arttırmak, ilgili paydaşlar, resmi ya da özel kuruluşlar ve STK’lar ile birlikte hareket ederek, Türkiye’nin gündemine bu konuyu taşımayı, yeşil binaların önemini vurgulamayı arzu ettik. “


Gayrimenkul sektörü olarak Türkiye’nin dış borcunu tek başına ödeyebilecek kapasiteye sahip olduklarını beliren Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur konuşması şöyle sürdürdü;

“ Türkiye’de yalnızca konutta 18,5 - 19 milyona dayalı bir konut stoğumuz var. Kentsel dönüşüm çerçevesinde Türkiye’de 8 – 10 milyon konutun dönüştürülmesi söz konusu. Bu Türkiye’de devam etmekte olan bir süreç. Dünyada ise yeşil olan ve olmayanı değerlendirme metodları açısından farklılıklar ortaya çıkarak, yeşil yapıların daha kıymetli ve daha yüksek fiyata değer bulması durumu ortaya çıkacak.

Türkiye gayrimenkul stoklarını yenilerken ne denli bu gelişmelere açık olarak geri dönüşümünü yenileyebilir ve başarılı olursa, o oranda gayrimenkul sektöründeki değer birikimi artacaktır.

Biz gayrimenkulcüler olarak diyoruz ki Türkiye’nin dış borcunu tek başına gayrimenkul sektörü ödeyebilecek kapasiteye sahip. Sadece üzerine bina yapılmamış boş arazi satışlarını kastetmiyoruz; tam tersine Türkiye’nin taşının toprağının değiştirilerek yapıya dönüştürülmesinden ve satışından bahsediyoruz. Hal böyle olunca yeşil olan daha değerli olacağına göre bundan sonra stoğu mümkün olduğunca yeşile dönüştürmek, mevcut yapıyı yeşile dönüştürmek bizim gayrimenkul stoğumuza pozitif katkı sağlayacaktır. “

Konuşmasının son bölümünde Yeşil Binalarla ilgili dünya’dan örnekler veren Haluk Sur, Amerika’daki gelişmelere işaret etti. ABD'de 130 milyon konut yapımının sadece yüzde 1'inin yeşile dönüştürülmesinde ortaya çıkan pazar hacminin 50-60 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Sur, Yeşil Binaların diğer binalara oranla maliyetli olduğu yolundaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve yeşil teknolojilerin büyük maliyetler getirmediğinin altını çizdi. Haluk Sur konuya ilişkin şunları söyledi;

"Türkiye’deki ilk yeşil konut sertifikasyonunu başlattık. Farklı kategorilerde yeşil bina sertifikaları var. Örneğin, Leed yeşil bina sertifikasında en alt kategorinin toplam bina maliyetine etkisi yüzde 2, en yüksek platin sertifikasının ise bina maliyetine yüzde 7-8 gibi bir etkisi söz konusu. Türkiye’de şu anda 22 tane yeşil bina var. Yaklaşık olarak da 70 müracaat var ama sayısı giderek artıyor ve yeşil binalara olan ilgi çığ gibi büyüyor.“

Türkiye’de yeşil binaların önemine dikkat çekmek amacıyla 20-21 Şubat tarihleri arasında Swissotel’de düzenlenecek Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yapacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ikinci gün açılış konuşmasını yapacağı zirveye alanında tanınmış yerli ve yabancı 30‘u aşkın uzman  konuşmacı katılacak.

Editöre Not:
Yeşil bina ve değerlendirme sistemleri konusunda farkındalık yaratmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de yeşil binaları yaygınlaştırmak ve inşaat sektörünün sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda dönüşümüne öncülük etmek için çalışan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği 2007 yılından beri hizmet vermektedir.

 


Geri Dön