02 / 05 / 2024

1 trilyon dolarlık ABD’li çip devi Avrupa'da yatırıma hazırlanıyor!

1 trilyon dolarlık ABD’li çip devi Avrupa'da yatırıma hazırlanıyor!

Yapay zeka rallisiyle birlikte 1 trilyon dolarlık değere ulaşan şirketler kulübüne katılan Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia Avrupa'da yatırım planlıyor.



Otomotiv başta olmak üzere 169’dan fazla sektörü doğrudan etkileyen ‘Çip’ teknolojisi, özellikle ABD, Çin ve Tayland üçgeninde çeşitli gerilimlere yol açan önemli bir konu. Bir çok çip üreticisi firma da üretim alanlarında yeni arayışlar peşinde.

Çip savaşlarındaki mücadele Amerika, Çin Tayland arasında görülse de 2 önemli ülke de ham madde tedariğinde bu problemin tarafları durumunda. Çipin iki ana maddesi olan neon gazı üretiminde Ukrayna pazarda lider durumda bulunurken, bir diğer etken madde olan Paladyum da Rusya da üretiliyor. Bu iki ülkenin halen savaş pozisyonunda olması da ilginç bir konu olarak öne çıkıyor.

ABD Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia CEO'su Jensen Huang da bu ortamda önemli bir açıklama yaptı ve Nvidia'nın Avrupa'ya yatırım yapma olasılığının "son derece yüksek" olduğunu söyledi.

Dünyanın en değerli çip üreticisi Nvidia’nın CEO'su Huang, Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton'un "Nvidia'nın Avrupa'ya çok daha fazla yatırım yapması gerektiğini ve Avrupa'nın Nvidia'nın geleceğini inşa etmek için harika bir bölge olacağını" önerdiğini açıkladı.

1 trilyon dolarlık ABD’li çip devi Avrupa da yatırıma hazırlanıyor!

Breton, Silikon Vadisi'ndeki bazı büyük teknoloji şirketleriyle içerik denetimi ve yapay zeka üzerine yaptığı görüşmelerin ardından cuma günü de Huang ile bir araya geldi. Grafik işlemcilerinin üretken yapay zekayı güçlendirmek için ihtiyaç duyulan veri merkezleri için popüler hale gelmesiyle birlikte Nvidia'nın değeri bir anda arttı. Şirketin veri merkezindeki satışları 2022 yılında yüzde 41 artışla 15 milyar dolara yükseldi.

 


Geri Dön