23 / 11 / 2024
fuzul

Hamdi Erdoğan: Dere yatağına villa yapılmasın!

Hamdi Erdoğan: Dere yatağına villa yapılmasın!

Bodrum'da selin yarattığı yıkımın izleri silinmeye çalışılıyor. Kentte inceleme yapan TMOBB Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Hamdi Erdoğan, felaketi kader olmaktan çıkarmak için acil olarak dereler için ıslah projelerinin hazırlanması gerektiğini söyledi.




Bodrum'da selin yarattığı yıkımın izleri silinmeye çalışılıyor. Hummalı bir temizliğin yapıldığı kentte hasarın büyük olduğu kaydedildi. Kentte zarar gören yerlerde inceleme yapan TMOBB Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Hamdi Erdoğan, felaketi kader olmaktan çıkarmak için acil olarak dereler için ıslah projelerinin hazırlanması gerektiğini söyledi.


Geçen salı günü Bodrum’da etkili olan sağanak yağmur, bayram tatili nedeniyle nüfus yoğunluğu artan kentte üç saat sürdü. Gökçeler dağından gelen sel suları, kent kurulduğunda dere olan cadde ve sokakları doldurdu. En kalabalık günlerini yaşayan Bodrum’da sel suları önüne gelen motosiklet, otomobil ne bulduysa denize doğru sürükledi. Araçlar üst üste bindi, kaldırımlar, asfalt yollar mahvoldu. Evlere ve işyerlerine su doldu. Sel sonrası kentte hummalı bir temizlik çalışması başladı. Yaklaşık 450 otomobil, 380 motosikletin sürüklenerek hasar gördüğü ve 1000’e yakın ev ve işyerini suların bastığı belirtildi. 124 cadde ve sokakta asfalt yol zarar gördü. 8 köprü, kullanılamaz hale geldi. 20 milyon liraya varan zararın oluştuğu kaydedildi.


YETER ARTIK


Felaketten en çok etkilenen yerlerden Dere Sokak’ta emlak ofisi bulunan 42 yaşındaki Zuhal Cenikli, “Her yağmurda ofisimiz akvaryuma dönüyor. Yetti artık, kendi mülkümüz olduğu için ayrılamıyoruz. Dere yataklarının önünü kapatan resmi kurumlar var. Örneğin İlçe Emniyet Müdürlüğünün altındaki dere yatağının mazgalları demirlerle kapatılıyor. Suyun akışını engelledikleri gibi bu sokakta yapılan yolun altındaki su giderlerinin de büyüklüğü yeterli olmadığı için gördüğünüz gibi asfalt ortadan ikiye bölünüp, çukurlar açılıyor. Otomobiller içine düşüyor, tedbir alınması için ille de toplu ölümlerin olmasını mı bekliyorlar?” dedi.


‘ÖNLEM ALINMALI’ ÇAĞRISI


Dere Sokak’ta inceleme yapan TMOBB Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Hamdi Erdoğan, “Bu konuyu yıllardır söylüyoruz. Dere yataklarına ev ve işyeri yapmayın diye. Ancak bunun aksine dere yataklarına villalar, tatil siteleri hatta oteller kuruyorlar. Bu yetmiyormuş gibi o derelerin ıslahını da yapmıyorlar. Özellikle etrafı boşaltılamayacak durumda olan örneğin şehir içinde felaketin yaşandığı; Dere Sokak, Hamam Sokak, Üç Kuyular Caddesi’nde sokak altından geçen menfez ve su akıntı yollarının çok daha büyük en azından yolun büyüklüğü kadar olması için acil ıslah projeleri hazırlanmalı. Buna tek başına belediyenin maddi gücünün yetmesi mümkün değil. O nedenle turizmden milyarlarca dolar döviz girdisi sağlayan devletin de bir an önce Bodrum derelerinin ıslahı için mega projelere destek vermesi şart. Aksi takdirde cennet turizm ilçesinin adı bu tür felaketlerle anılmaya devam eder. Mimarlar Odası olarak her türlü teknik desteği vermeye hazırız” dedi.


ALTYAPININ YÜZDE 70’İ ZARAR GÖRDÜ


Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Kocadon, “Olayın yaşandığı akşamdan itibaren yaklaşık 500 işçimizle uyumadan çalışıyoruz. Maddi zarar tahmin edilenlerin çok çok üzerinde, alt yapının yüzde 70’i, arıtma tesislerinin tamamı zarar gördü. En büyük tesellimiz can kaybı olmaması. Yıllardır Bodrum’un bir dünya markası olduğunu ve sorunlarının yalnız başına çözecek gücü olmadığını söylüyoruz. Turizm sezonunun ortasında yaşanan bu felaket, olumsuz görüntülere neden oldu. Bayram ve ekim ayının sonuna kadar sürecek turizm sezonu için Bodrum’u eski haline döndürmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi. 


Evrensel


Geri Dön