22 / 12 / 2024

Hamit Demir: Dar gelirli İstanbul'dan ev alamayacak!

Hamit Demir: Dar gelirli İstanbul'dan ev alamayacak!

Bir inşaat projesinde arsa maliyeti Balkanlar'da yüzde 18, Avrupa ve Amerika genelinde yüzde 25 paya sahipken, bu rakam istanbul 'da yüzde 70 'lere dayandı.



Demir inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Yani düşük gelirlinin istanbul'da ev sahibi olma ihtimali ortadan kalktı. Arsa fiyatlarındaki şişmeye 'dur' denmezse mağduriyetler oluşacak." uyarısında bulundu. 


İstanbul'da 3 yıl önce yüzde 30 olan arsa maliyeti an itibarıyla yüzde 70'lere ulaştı. Devlet kontrolü olmadığı için hızla şişen arsa fiyatlarının önü alınmazsa Jetpa ve Kastelli dönemine benzer mağduriyetlerin oluşacağını kaydeden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Nitekim 2011, 2012, 2013'te (bir kısmı Esenyurt'ta) 100 bin konutzede oluşmuştu. Bunlar düşük ve orta gelirli kişilerdi. Şimdi ise orta ve üst gelirli konutzedeler oluşabilir. Arsa maliyetleri makul seviyede tutulmazsa, sektöre sonradan katılanların güvenilir konut üreticilerinin canını yakması sürerse mağduriyetler kaçınılmaz." dedi. Demir, iyi bildiğim işi yaptığını, herkesin öyle yapması halinde mağduriyetlerin oluşmayacağını ifade etti. 



İnşaat şirketi Mesa Meskenin Polonya'da yap-sat modeli ile inşa ettiği 350 konutluk projede arsa maliyeti yüzde 18. Amerika'da ve Avrupa'da da bir inşaat projesinin arsa maliyeti ortalaması en fazla yüzde 25'lerde seyrederken, bu maliyet Türkiye'de yüzde 50'lileri aştı. İstanbul'da ise yüzde 70 sınırına dayandı. Bu sebeple düşük gelirlerin İstanbul'da ev alma ihtimalinin de ortadan kalktığını dile getiren Hamit Demir, "2 yıl önce Beylikdüzii'nde arsanın projenin toplam maliyetindeki oranı yüzde 30 idi. Bu rakam şimdi yüzde 50! Dahası geçenlerde Beylikdüzü'nde bir arsa sahibine yüzde 50 ortaklık teklif ettim kabul etmedi. Beylik-düzü'nde!" diye konuştu. Devletin arazi üreterek dar gelirliye ev üretilmesini mümkün kılabileceğini belirten Demir, bunun için sosyal konut alanlarının açılması gerektiğini, ilçelerde buna göre arsa bedelleri belirlenebileceğini söyledi. 



Fikirtepe'de ocak ayında yapılan bir kamulaştırmayı hatırlatan Hamit Demir, "Metrekaresi 9 bin liradan kamulaştırma yapıldı. Çok pahalı! Fikirtepe'de 4 senedir kentsel dönüşüme başlayanlar bu işe girdiklerine bin pişman. Yasalarla sektör oyuncuları için hareket alanı oluşturulması gerekiyor." dedi. Hükümetin kentsel dönüşümde 3'te 2 şartı sağlandığında geçerli olacak kamulaştırma yetkisini kullanmasını istedi. Bu sağlanmazsa kentsel dönüşümün kör topal ilerleyeceğini vurguladı. Demir İnşaat da 18 ay önce Sultangazi'de ve İzmir'de kentsel dönüşüm gerçekleştirme karan almıştı. "Ama aradan 1.5 yıl geçti, hâlâ kamulaştırma bekliyoruz. Maalesef kentsel dönüşüm Türkiye'de 1 ileri, 2 geri ilerliyor. Böyle giderse bir süre sonra da sıkılıp çekileceğiz." diye konuştu. Sultangazi'de 55 dönüm arazi üzerinde 1.250 daire planlayan şirket, bunun için 250 milyon lira bütçe ayırdı.  İzmir  Gaziemir'de ise 450 daire inşa edilecek ve bunun için 80 milyon lira harcanacak. 



YABANCI İLGİSİ YÜZDE 300 ARTTI 


Demir İnşaat'ın 2012'de yüzde 5 olan yabancıya satış oranı, 2014'te sadecc Demir Romance projesinde yüzde 15 seviyesine ulaştı." La Vida'nın ise yüzde 60'mı yabancıya sattık. Projelerimizde yabancı oturma oranı 3 yılda yüzde 300 arttı." diyen Hamit Demir, Demir Romance'm ticarî alanlarının da yarısını sattıklarını kaydetti: "La Vidanın yüzde 60'ını, Demir Romance'm yüzde 72'ini sattık." dedi. 2014'te 500 konut satışı ile önceki yıla kıyasla yüzde 15 büyüdüklerini açıklayan Demir inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Büyüme oranımızı yüzde 20'ye çıkarmayı planlıyoruz." dedi. 


Zaman


Geri Dön