22 / 11 / 2024
fuzul

Hangi bölgeden yazlık alınmalı?

Hangi bölgeden yazlık alınmalı?

Tatil mevsiminin başlamasıyla şehirlerden kaçan insanlar, yazlık bölgelerine hücum etti. Son iki günde başta Balıkesir, İzmir, Antalya, Adana ve Muğla başta olmak üzere deniz ve yaylalarıyla öne çıkan şehirler yazlıkçıların akınına uğradı.




Tatilini kiralama yoluyla geçirmek isteyenler de makul fiyatlı yazlık arayışına girdi. Aylık kira bedelleri ise bin 1200 liradan başlıyor. Kiralanacak yazlığın şehre, denize veya sahile mesafesi, ulaşım alternatifleri, konutun iç özellikleri ve varsa sosyal donatıları tatil bütçesini doğrudan etkiliyor. 

KİRACILARINI BEKLİYOR 

Kiralama sürelerinin kısalığı ve bakım masraflarının yüksekliği nedeniyle risk oranı yüksek bir yatırım aracı olan yazlıkların primlenmesi şansı şehir içindeki konutlara göre oldukça az. Gayrimenkul yatırım uzmanları, yıl içerisinde 15 gün ile 3 ay arasında kullanılabilen bu yerlere ödemeyapmanın doğru ve avantajlı bir yatırım olmayacağını vurgulayarak; yatırım amaçlı alınan ikincil konutların, özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen popüler tatil beldelerinden seçilmesini, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralanan yerlerde 12 aylık potansiyelin incelenmesini öneriyor.Özellikle Ege ve Akadeniz bölgelerinde yatırım amaçlı satın alınan binlerce yazlık ise kiracılarını bekliyor. 

SATIN ALMA KİRALA 

Yatırım amacıyla yazlık almanın ekonomik olarak doğru bir tercih olmadığını dile getiren uzmanlar, satın alma yerine kiralama seçeneğinin daha doğru olduğu görüşünde. Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, “Yazlık, eğlenmek için güzel bir seçenek ama gayrimenkul yatırımı olarak değerlendirildiğinde arsa, ev, işyeri, devremülk, tarla ve çiftlik gibi argümanlar arasında getirisi en az olan enstrüman” değerlendirmesini yaptı.  Kiralamayı tercih edenler az bütçeyle her yıl farklı yerde tatil yapabiliyor. 

ALIM İÇİN HANGİ BÖLGELER 

Yazlık konut satın almak için sezon dışındaki ayların tercih edilmesi fiyat avantajlarını da beraberinde getiriyor. Satın alınması planlanan yazlığın fiyatı kadar sürekli yaşanan konuta uzaklığı ve kullanım sıklığınadikkat etmek gerekiyor. İklim ve doğa özellikleri nedeniyle yazlık alımında Ege ve Akdeniz bölgesi başı çekiyor. Ege Bölgesinde; Çeşme yarımadası, Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Didim ve Bodrum tercih edilirken, Akdeniz’de ise Kemer, Belek, Side, Alanya, Mersin ilinin Çeşmeli Beldesi ile Aydıncık ilçesi arasındaki sahil aksı yoğun ilgi görüyor. 

BÜTÇE NASIL HESAPLANMALI?

Yazlık satın almak için ayrılacak bütçe belirlenirken, bir yılda tatil için ne kadar harcama yapılacağı ve  konutta kalınacak sürenin tüm tatil planlarını içerip içermediğine bakılmalıdır. Yılın sadece belli dönemlerinde kullanılacak olan ikincil konuta ödenecek bedelle, sürekli yaşanacak konut için ödenecek bedelin iyi hesaplanması gerekiyor. Kiralamada ise bölgesine ve konutun özelliklerine göre aylık minimum bin – bin 1500 liranın gözden çıkarılması gerekiyor. 

YENİ Mİ YOKSA İKİNCİ EL Mi?

Özellikle deniz kenarında yer alan konutların, deniz ve rüzgârın etkisi ve yılın belli bölümlerinde de hiç kullanılmadıkları için bakım maliyetleri çok yüksektir. Binanın yaşı arttıkça beraberinde sorunları da artıyor. Özellikle kooperatif mantığı ile üretilen eski konutların iyi incelenmesini tavsiye ediyoruz. Yeni konutlarda ise kâr beklentisi olmadan maliyet odaklı inceleme yapılmasında yarar var. Site içinde bulunan sosyal alanlar da fiyatı etkiliyor.  

En popüler yerler

İstanbul ve Ankaralılar için kiralamada Balıkesir merkezli Ayvalık, Edremit, Altınoluk’un yanı sıra güneyde Kemer, Kaş, Göcek, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Çeşme, Kuşadası ve Didim en çok rağbet gören bölgeler arasında yer alıyor. 

4 bin liraya kadar 

Bodrum'da orta büyüklükteki yazlık fiyatları 400 bin ile 1 milyon lira arasında değişirken en gözde bölgeler  arasında yer alanYalıkavak, Türkbükü, Gümüşlük (Karakaya), Bitez, Turgutreis, Ortakent-Yahşi, Konacık ve Mumcular’da aylık kiralama ortalama 5 bin lira seviyesinden başlıyor.Sezonluk kiralamada ise değer 3 bin 500’e kadar düşüyor.  İstanbul’a yakın mesafedeki Silivri, Çatalca’da aylık kira değerleri minimum bin 800 lira iken İzmit tarafında bu değer 4 bin liraya kadar çıkıyor. 

Rağbet görmeye başladı

Çeşme'de konutların metrekare fiyatı 7 - 10 bin aralığında değişirken Alaçatı'da sezonluk kira fiyatları 25 bin liradan başlıyor. Yalova’nın Çiftlikköy ile Bursa’nın Orhangazi bölgesi de son yıllarda rağbet görmeye başladı. 


Güneş


Geri Dön