25 / 11 / 2024

Hasan Tahsin Usta Kastamonu'da kentsel dönüşümü anlattı!

Hasan Tahsin Usta Kastamonu'da kentsel dönüşümü anlattı!

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Kastamonu’da düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm’ konulu bir panele konuşmacı olarak katıldı. Başkan Usta, Kentsel Dönüşüm konusundaki tespit ve deneyimlerini Kastamonulu dinleyicilerle paylaştı.





Kastamonu Belediyesi ile Teknik Elemanlar Derneği, Kastamonu 3 Mart Konferans Salonu’nda ‘Kastamonu’da Kentsel Dönüşüm’ konulu bir panele düzenledi. Panele konuşmacı olarak Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Enver Ülger, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) Kastamonu Şube Başkanı İsmail Sinan Avanoğlu katıldı.Panelde konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, metropol ve büyük şehirlerin artık yaşanabilir olarak tıkandığını belirterek, Kastamonu’nun bu noktada yedek damar görevini üstlendiğini belirtti.


Başkan Usta, Kastamonu’yu kentsel dönüşüm konusunda şanslı gördüğünü belirterek, “Kastamonu ilimiz, Türkiye’de yedekte bekletilmiş bir ilimizdir. Bypass ameliyatı olma ihtiyacı duyduğumuz zaman Allah göstermesin ama yedek damarımızı alıp, kalbimizi tedavi ederler. Kalbimizi bu sayede çalıştırıp bizleri, hayata kavuştururlar. İşte bugün Türkiye, İstanbul gibi metropol kentleriyle, büyük şehirleriyle artık tıkanmış, yeni damarlar arar hale gelmiştir. Yeni canlar arar hale gelmiştir. Buda Kastamonu oluyor. Ben, ümit ediyorum ki bugün ki duruşuyla, bu güzel tabiatıyla, bu güzel şehriyle, Valisiyle, işin içerisinden gelmiş bir Belediye Başkanıyla, bu işin sevgisini yüreğinde taşıyor olması gerçekten Kastamonu için büyük bir şanstır. Bu yüzden Kastamonu’nun bu büyük fırsatı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor ve bu yedek damar görevini şimdiden Kastamonu’nun yerine getirmesi gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının Türkiye’de artık bir fırsat olduğunu ifade eden Usta, “Bundan sonra bizlerin özellikle yerel yönetimlerin, yerel yönetimde iş başına gelenlerin ama ondan önemlisi teknik elemanların, müteahhitlerin ve daha da önemli hak sahiplerinin ve arsa sahiplerinin de artık bu kötü gidişe ‘dur’ demesi gerekiyor. Biz, geçmişten kötü örnek alamayız. Ecdadımız, bizler çok güzel bir ülke bıraktı. Güzel bir ülkede yaşadığımız unutmamalıyız. Etrafımıza baktığımız zaman dünyanın birçok ülkesinden çok daha iyi konumda olduğumuzu çok açık bir şekilde söyleyebilirim. Eskiden imar planları yapılırken, özellikle şehir merkezlerine konular mabetler, camiler, dini tesisler, okullar ve onların etrafındaki bedestenler, alışveriş merkezleri, o şehrin ana merkezini oluşturur ve o meydan etrafında gelişirdi. Bu sayede şehir medeni bir yapıyla büyür ve insanlar içerisinde barınırdı. Ama ne yazık ki, son 20-30 yıldır özellikle büyük kentlerde bunun acı reçetesini ödüyoruz. Bizim boş bıraktığımız bir alanda, kendiliğinden gelişen plansız ve çarpık bir şekilde büyüyen bir şehrin esiri olduk” şeklinde konuştu.



“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FIRSATTIR”


“Bugün tam tersinden şehri kurtarmaya çalışıyoruz” diyen Hasan Tahsin Usta, “Artık büyük şehirlerde duvara tosladığımız, çıkış yolu aradığımız, çaresiz kaldığımız ama bir yandan da deprem korkusu yaşadığımız, yaşanmaz ortamlarda yaşamak zorunda bırakıldığımız gece kondu ve çarpık kentleşmeden kurtulma ve çıkış noktası ararken sayın cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir yasa çıkardı, bu yasa sayesinde afet riski altındaki bu binaların kurtulması ve bugün kentsel dönüşüm uygulaması olarak önümüzü açması bir fırsat olduğunun altını çizmek gerekiyor. Kentsel dönüşüm gerçekten çok zor bir uygulama ama bir yandan da artık Türkiye ve büyük kentler içinde çok önemli bir fırsattır. Belki eksiklikleri olabilir ama bundan sonraki uygulamalarda sizlerin ve bizlerin, kentsel dönüşüme katkısı ve destekleriyle karşılaşılan zorlukların altı doldurularak uygulanabilir noktaya geleceğini ümit ediyorum” diye konuştu.


Panel diğer konuşmacıların görüşlerini dile getirmesiyle son buldu. Başkan Usta, panelin ardından Kastamonu’da incelemelerde bulundu.



Milliyet


Geri Dön