01 / 05 / 2024

Hasankeyfliler yeni evlerine taşınıyor!

Hasankeyfliler yeni evlerine taşınıyor!

12 bin yıllık tarihe sahip olan Hasankeyf, kısa bir süre içerisinde sulara gömülecek. İlçe sakinleri, Yeni Hasankeyf yerleşkesinde hayata geçirilen konutlara taşınacak



Batman'ın Hasankeyf ilçesi kısa bir süre sonra 12 bin yıllık tarihi, evleri anılarıyla beraber Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, tarihi ilçede Yeni Hasankeyf yerleşkesinde inşaatı tamamlanan 698 konut, Hasankeyf Spor Salonu'nda noter huzurunda çekilen kura ile hak sahiplerine teslim edildi. İlçe sakinleri konut sözleşmelerini imzalamaları için tebligatlar gönderiliyor. Tebligatlarını alıp sözleşme imzalayan ilçe sakinleri, 15 Mayıs tarihi itibariyle Yeni Hasankeyf'e taşınmaya başlayacak. Haziran ayı sonuna kadar devam etmesi beklenen taşınma sürecinin ardından bölgede bir devir kapanacak. Tarihi ilçe yavaş yavaş sular altında kalırken Hasankeyfliler de yeni bir hayata başlamış olacak.

ÖĞRENCİLER EĞİTİME BAŞLADI

DSİ Ilısu Projesi 16 Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar Hasankeyf'teki anıt eserlerin taşınması ve korunması çalışmaları yapıldı. Bugüne kadar başta Zeynel Bey Türbesi olmak üzere Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Kızlar (Eyyübi) Camisi, Süleyman Han Camis Minaresi, Taç Kapısı ve Çeşmesi'nin taşınması ve Koç Camisi ile Yamaç Külliyesi'nin yerinde korunması çalışmaları yapıldı. Hasankeyf fotoğraflarının vazgeçilmezi olan Er-Rızk Camisi'nin minaresinin de söküm işlemi yapıldı.. Sabah gazetesine konuşan yetkililer, bölgedeki çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi; "Hasankeyf, yeni yerleşim yeri mevcut Hasankeyf'e en yakın, şehircilik açısından en güzel alan olarak bölge halkının katılımıyla seçildi. Yeni Hasankeyf'e evlerin dışında Hükümet Konağı, Belediye Hizmet Binası, İlçe Emniyet Amirliği, PTT Hizmet Binası, Cami, 24 Derslikli İlköğretim Okulu, Ticaret Merkezi, Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ve Uygulama Oteli ve birçok yapı yöresel mimariye uygun olarak inşa edildi. İnşaatı tamamlanan üniversitede öğrenciler eğitime başladı. ilçede turizmin gelişmesine önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Sadece su altında kalacak olan yerleşim yerlerini değil, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda mezları da taşıyoruz."
 


Geri Dön