23 / 12 / 2024

Hatanın Adı : KDV!

 Hatanın Adı : KDV!

Geçmiş olsun konutta KDV artışı ile kayıt altındaki konut sektörü bitmiştir. Hepimize geçmiş olsun. Maalesef bunu vatandaş yani son kullanıcı bu gelişmenin fiyatlara etkisini ancak 1-2 yıl içinde eldeki stoklar eridiğinde fark edecek




Geçmiş olsun konutta KDV artışı ile kayıt altındaki konut sektörü bitmiştir. Hepimize geçmiş olsun. Maalesef bunu vatandaş yani son kullanıcı bu gelişmenin fiyatlara etkisini ancak 1-2 yıl içinde eldeki stoklar eridiğinde fark edecek.  Şu an sektörde 800.000 konut stoğu olduğunu tahmin ediyoruz. Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı düşünülürse bu stok ihtiyacı ancak 2 yılını karşılayabilir. Yani bugün konut yapmayı durdursanız 20-24 ay içinde Türkiye konutta darboğaza girer. Bir konut projesinde takribi 24-36 ay arasında bitirilebildiği düşünülürse yeni geliştirmeler azalacağından bu hamle ile Türkiye konutta darboğaz dönemine girmiştir. 


Bu düşünce ve etki sektörü 12 ay kadar götürür, sektör ölümden önceki iyilik zamanlarını yaşar, ondan sonra ise stok erir, darboğaza girilir durağanlık gelir. İkinci el konutlarda KDV olmadığı için el değiştirmeler ve yoğun talep olur birinci el konutlar satılamaz, satılamadığı içinde geliştirilemez. Geliştirilemeyince inşaat sektöründe işten çıkarılmalar olur, bugün sektör 1,8 milyon kişiyi barındırıyor, en az %15 daralma olacağını söyleyebiliriz. Bu değişiklik ile inşaat sektöründe 12-18 ay içinde 200-250 bine yakın kişinin işsiz kalacağını tahmin ediyorum. 


Artık konutlarımızı  %18 pahalı almaya hazırlanmalıyız.  Şu an için eski ruhsatlı mülklerden konut alabiliyorsanız acilen almalısınız, bunlar KDV ‘siz. Türkün aklı farklı çalışacak, KDV yi az ödemek için lüks konut olarak inşaat yapılmayacak, yerlerde marley, uyduruk malzemelerle inşaatlar teslim edilecek, hatta içi yapılmadan verilecek ki düşük inşaat sınıfından olsun. Eminim benim burada düşünemediğim türlü türlü cinlikleri göreceğiz.


Bu sefer gerçekten yapılan işin boyutunun nerelere gideceğini hesaplayamadılar,  sonumuz hayırlısı olsun.


Bunun yerine tapulardaki devir ve iktisap bedellerinin yani gerçek alım-satım bedellerinden gösterilmesini ve harçların bu rakamlar üzerinden doğru şekilde harç ve değer artış kazancı vergisi alınmasını sağlamış olsalardı KDV ‘den elde edeceklerinden fazla gelir elde ederlerdi, neden bu yapılmıyor hiç düşündünüz mü? Cevap basit çünkü Türkiye henüz gayrimenkul sektörü kayıt altına almaya hazır değil, bunu istemiyor, isteyemiyor.

Cansel Turgut YAZICI



Geri Dön