Hatay kentsel dönüşümde son durum!
Antakya Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ilçedeki kentsel dönüşüm ve Arkeopark projesi hakkında bilgi verdi. Savaş ''Türkiye'de kentsel dönüşüm ile kutu gibi evler yapılıyor ve kentsel dönüşüm değil de rantsal dönüşümler yapılıyor'' dedi.
Teleferik projesi ne aşamada?
Ortadoğu'daki savaş öncesi yılda 360 bin turisti ağırladığımız şehrimizde turizmi yeniden canlandırmak ve şehrin var olan potansiyelini hareketlendirmek için hazırladığımız projelerin başında 'Arkeopark' projesi geliyor.
Hatay'ın kültürel değerlerini barındıran tarihi Uzun Çarşı'dan, Büyük İskender'in Komutanı Seleukos'un inşa ettirdiği surlara kadar uzanan Teleferik Projemizi, yapım çalışmaları esnasında çıkan Bizans ve Roma dönemine ait kalıntıların ve çok özel mozaiklerin de sergileneceği bir 'Arkeopark' projesine dönüştürdük.
Her yanı eşsiz güzelliklere sahip şehrimizin altından çıkan eserleri, bulduğumuz noktada müze içerisinde tarihi doku korunarak sergilenecek ve burası teleferiğin ilk istasyonu olacaktır. Habib-i Neccar Dağı'ının eteklerindeki tarihi Roma surlarına kadar uzanan teleferik yolculuğunda misafirlerimiz, Hatay'm doğal güzelliklerini ve tarihi dokusunu seyretme imkanı bulacağı gibi istiyoruz ki Hatay'a gelen misafirler ve halkımız bu güzellikleri doya doya görüp yaşayacaktır.
Kentin tarihi zenginliğini kuş bakışı olarak izleme imkanı sağlayacak projemiz ile yerli ve yabancı turistlerin Hatay'a gelişini arttırmayı hedefliyoruz.
Müze-istasyon konsepli Arkeopark projemizi, seyir terasları, kent ormanı, kır kahvesi gibi rekreatif alanlar ile zenginleştirilerek en yakın zamanda halkımızın hizmetine sunacağız.
Kentsel dönüşümde nasıl bir yol izliyorsunuz? Kısaca bahsedebilir misiniz?
Son yıllarda kentsel dönüşüm konusu hayatımızda çok fazla yer etmeye başladı. Bunun ne olduğunu, eksilerini, artılarını Hatay'da Hataylılarla konuştuk, tartıştık. Antakya, İskenderun, Dörtyol, Kırıkhan ve Samandağ'ın yanı sıra Hatay'm her noktasında kentsel dönüşüm çalışmalarımızı hayata geçirmek için çalışıyoruz. İstiyoruz ki ilçe belediye başkanlarımız, muhtarlarımız bu konuyu iyice tartışsın konuşsun. Benim için Hatay; kimliği olan bir şehir. Biz marka kent olmak istiyoruz; ancak kimliğiniz yoksa marka kent olmak hiçbir şey ifade etmez.
Türkiye'de kentsel dönüşüm ile kutu gibi evler yapılıyor ve kentsel dönüşüm değil de rantsal dönüşümler yapılıyor. Bu iş düzgün yapıldığında herkesin kazanacağım düşünüyorum. Hatay'm karakteristik özelliklerine uygun olarak yapılacak tüm projelere varız. Kentsel dönüşüm sırasında çevreyi ve insanı önemseyerek, sosyal donatıya ve çevreye saygı duyularak yapılacak her projeye desteklerimizi sunarız.
Sportif alanda büyük başarılara imza attınız. Kadın basketbol takımınız Türkiye ikincisi oldu. Bu başarılar nasıl saftandı?
2010 yılında kurulan ve o zamanki ismi Homend Antakya Belediyespor olan Hatay Büyükşehir Belediyespor Kulübü Kadın Basketbol Takımı, 2015-2016 Sezonu Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde hiç kimsenin beklemediği büyük ve bu o kadar da güzel bu sürprize imza attı.
Otoriteler sezon başında bizim için ligde kalma mücadelesi vereceğimizi söylediler; ama biz daha büyük başarılara imza atacağımızı biliyorduk. Hedefimizi ilk 8 olarak belirledik; fakat kızlarımız çok daha iyisini başardı. Maça kazanma arzusuyla çıkan, son topa kadar mücadeleyi bırakmayan takımımız, kaybettiği maçlarda biz ortaya koyduğu karakterli basketbol ile herkesin takdirini kazandı.
İnanan, taraftarıyla bütünleşen, yönetimiyle birlik içinde olan bir takımın neler yapabileceğini herkes gördü.
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman vatandaşlarımızın gurur duyacakları işler yaptık. 1000'den fazla sporcusu olan spor kulübümüz de bunlardan bir tanesi. Artık bu takımın hedefleri yüksek ve Hatay halkı bu takımdan daha üst düzey başarı bekliyor.
Hatay'ın Melekleri, yeni sezon için hedefini ve iddiasını ortaya koydu. Avrupa'da da söz sahibi ve Hatay'da yaşayanların göğsünü gere gere bu bizim Meleklerimiz diyeceği bir takım olacaktır.
Hürriyet