Kent Haberleri

Hatay'da tapulara el konuluyor iddiası! Rezerv alan ilan edilen mahalle sakinlerine SMS yollandı!

Depremlerde en büyük yıkımı yaşayan Hatay’da 8 mahalle geçtiğimiz günlerde rezerv alanı ilan edilmişyi. Hatay'da tapulara SMS ile el konulduğu gündeme geldi. İşte ayrıntılar..

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un Meclis'te kabul edilmesinin ardından ilk rezerv yapı alanı ilan edildi. Türkiye’de ilk rezerv alanı ilan edilen bölgeler, Kahramanmaraş depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay’ın Antakya ve Defne ilçeleri olarak açıklandı. 

Antakya ve Defne’de yaklaşık 50 bin vatandaşın yaşadığı mahalleler kapsamında, 207,35 hektar büyüklüğe sahip alan hasarlı ve hasarsız yapılarla beraber komple rezerv alan ilan edildi. 

Söz konusu yeler, Akdeniz Mahallesi, Armutlu Mahallesi, Elektrik Mahallesi, Cebrail Mahallesi, Akevler Mahallesi, Gazi Mahallesi, General Şükrü Kanatlı Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi oldu.

YAPILAR SATILACAK, İMAR PLANI HAZIRLANACAK

Gerçek Gündem'den Melisa Gülbaş'ın haberine göre; Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Ecevit Alkan, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve rezerv ilanı edilen bölgedeki tüm taşınmazların 6306 sayılı Kanunun 6/A maddesi gereği Hazine'ye ya da kentsel dönüşüm adı altında tescil edileceğine dikkat çekti. 

Ecevit Alkan, bu uygulamanın neticesinde de yapıların satılacağını ve bölgeye imar planı yapılacağını dile getirdi.

Devletin oradaki vatandaşlara "Senin bu uygulamadan önce 100 TL’lik malın vardı, bizim yaptığımız masraf 250 TL. Bana 150 TL borcun var. Ödersen buradan yer alabilirsin" diyebileceğini aktaran Alkan, Hatay Barosu olarak dava açacaklarının altını çizdi. 

 

TESCİL İŞLEMLERİ BAŞLADI MI?

Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Ecevit Alkan, Antakya ve Defne’de rezerv alanı ilan edilen 8 mahallede yaşayanların evlerinin yıkılacağını gündeme getirdi ve tescil olduktan sonra yapılacak bir şey olmadığını ancak Hazine adına tescil işlemlerine itiraz dava süreçlerinin açık olduğunu vurguladı.

Tescil işlemlerinin başladığı ile ilgili de duyumlar aldıklarını belirten Avukat Alkan, açıklamasında "Şu an insanların kapılarına tescil için gidildiği aktarılıyor. İşlemler başlatıldı, Tapu İl Müdürlüklerine yazıların yollandığının haberini alıyoruz. Elimde resmi bir belge bulunmuyor ancak bu yönde SMS mesajları alıyoruz" bilgilerini verdi.  

Hatay’da Samandağ Tapu Müdürlüğü’nde taşınmazı olan Hataylı bir depremzedeye sadece kısa mesaj yollanarak  taşınmazına el konulduğunun gündeme getirildiğini söyleyen Alkan, söz konusu SMS'te "Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Samandağ Tapu Müdürlüğü’nde 12*** sıra no ile 6306 sayılı Kanunun 6/A maddesi uyarınca hazineye devir işlemleri yapılmaktadır" ifadelerinin yer aldığını belirtti. 

Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Ecevit Alkan, Hataylılara yapılan bu uygulamanın Türkiye’nin her yerinde uygulanacağına dikkat çekti. 

Alkan, söz konusu açıklamasını, "Buna bir emsal oluştururlarsa bunun tüm Türkiye geneline yayacaklarını değerlendiriyoruz" diyerek tamamladı. 

İnşaat sektöründe yeni yöntem! Depreme karşı yapılar artık daha sağlam olacak!

Konut alımında vatandaşların ilk önceliği depreme dayanıklılık oldu!

Kiracılar dikkat! Evi su basarsa kiracı mı yoksa ev sahibi mi masrafı öder?

Faiz oranları uçtu, krediye ulaşamayan vatandaş konuttan vazgeçti!

Evi, arsası, arazisi olanlar dikkat! Emlak vergisini kimler ödeyecek, kimler ödemeyecek? İşte vergi rehberi...