Hatay'da yaşananlar İstanbul'da yaşanmasın, İstanbul’u kurtaracak dersler çıkarılmalı...
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “İnsanlarımızdan beklentimiz Hatay için mücadeleyi herkes yapsın. Hatay’a bakıp, İstanbul’u kurtaracak dersler de çıkarmalıyız” diye konuştu. İşte haberin detayları...
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya ve Hatay’ın ilçelerde yaşanan yıkımın boyutlarının tam olarak kavranamadığını kaydederek, kentin tarihi dokusu, kimliği, ruhunun korunarak yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini belirtti. Lütfü Savaş, “Hatay’a siyaset üstü yaklaşılmazsa bu tarihi şehir kaybedilir” dedi. Savaş, “Burası ruhu olan bir şehir. Sadece binalar yaparak çözemeyiz. Belediye olarak plan yaptık. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de katkılarıyla 100’den fazla bilim insanı ile, kültürden altyapıya 15 konuda yapılması gerekenleri, sıvılaşma riski vb. her türlü riski gözeten planımız var. Yüzde 95’i bitti, yakında ilan edeceğiz” diye konuştu.
Savaş, “Antakya’nın yaşadığı bu yıkımı ve çözümüne yönelik adımları unutturmamamız gerekiyor. Politik mücadele siyasetçiler arasında bizim aramızda yapılır. İnsanlarımızdan beklentimiz ise Hatay için mücadeleyi herkes yapsın. Hatay’a bakıp, İstanbul’u kurtaracak dersler de çıkarmalıyız” ifaelerini kullandı.
ekonomim.com'dan Mehmat Kaya'nın haberine göre; Kurtuluş Caddesi: Herod dönemi dünya tarihinin en önemli buluşlarından birine konu oldu Antakya’nın tarihi merkezinin arkeolojik önemi de gözetilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tek yetkili olduğunu söyleyen Savaş, bu alanın ayağa kaldırılmasına büyük önem verdiklerini, kentin tarihi dokusunun ve kimliğinin korunmasındaki ana nokta olduğunu kaydetti.
YIKIM ŞİRKETLERİ HOYRAT DAVRANIYOR
Kışın ağırlığını hissettirdiği dönemde, barınma sorununun devam ettiğini ileten Lütfü Savaş, özellikle konteyner ihtiyacının hala varlığına kaydetti. Daha önce kentten ayrılıp dönenlerin konteyner tahsisine geç başvurması, önceki taleplerin tamamının yerine getirilememesi nedeniyle sorunlar yaşandığını; çadır kent olmasa da kentin çeşitli noktalarında hala çadırlarda barınmaya çalışanlar bulunduğunu belirtti.
Kentin bir diğer ivedi sorununun, yıkım şirketlerinin kontrollü çalışmaması olduğunu, sadece Belediye’nin sorumluluğu olan su ve kanalizasyon altyapısı değil, elektrik ve iletişim gibi kentsel altyapıların da bozulduğunu kaydeden Savaş, bunun mevcut konut ve işyerlerine hizmet götürülmesinde de sıkıntılar doğurduğunu söyledi.
Belediye’nin yıkım sonrası çok az miktardaki acil yardım dışında ilave bir bütçe alamadığını hatırlatan Savaş, acil sorunlardan birinin de su olduğunu; belediye su işletmesinin özellikle ilçe ve köylerdeki su bedellerinin düşüklüğü ve buralara göç nedeniyle tüketim artmasından kaynaklı ağır bir zarar yaşadığını anlattı. Savaş bu zararda, belediye meclisindeki çoğunluk muhalefet grubunun önerisi ile su bedelinin düşürülmesi olduğunu, Sayıştay görüşü de alarak Danıştay’da dava açmak zorunda kaldıklarını açıkladı.
Hatay Dikmece TOKİ konutları için zeytinlik arazilerine acele kamulaştırma kararı! Halk direniyor!
Deprem konutlarının teslimi için geri sayım başladı!
Hatay Samandağ'daki çarşı da rezerv alan oldu: Yasa çıkmadan yapıldı iddiası!