27 / 04 / 2024

Hatay'da zeytinliğe TOKİ konutuna yargı freni!

Hatay'da zeytinliğe TOKİ konutuna yargı freni!

Mahkeme, Hatay Antakya'daki Dikmece köyünde kamulaştırılan tarım arazileri ve zeytinliklere inşa edilmek istenen TOKİ projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.




Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Dikmece Köyü'nün bir bölümündeki tarım ve zeytinlik arazileri için "acele kamulaştırma kararı" alınmıştı.

Söz konusu bu karar, Cumhurbaşkanlığı'nın 24 Şubat tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarmış olduğu kararname ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 30 Mart tarihinde verdiği "Bakanlık Oluru"na dayanıyordu.

Paylaşılan bilgilere göre söz konusu kamulaştırma kararından sonra da bölgeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca (TOKİ) konut projesi yapılması planlandı. 

KARAR NASIL ALINDI?

Fakat Dikmeceliler geçim kaynakları niteliğinde olan on binlerce zeytin ağacının konut projesi sebebiyle ellerinden alınmak istenmesine karşı bir mücadele başlattı. Deutsche Welle'den Uğur Şahin'in haberine göre Avukat Ecevit Alkan, zeytinlik alan ile tarım arazilerinin inşaata kurban gitmesini istemeyen bölge sakini 20 yurttaş için konuyu 25 Eylül tarihinde yargıya taşıdı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre açılan davada, Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "acele kamulaştırma ve el koyma" işlemlerinin iptali talep edildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı projesinin köy yaşamını ortadan kaldıracağına değinen Avukat Ecevit Alkan, OHAL sürecinin sürekli duruma getirildiğini kaydederek ilk olarak yürütmeyi durdurma, daha sonra ise iptal kararı alınmasını istedi. 

Hatay da zeytinliğe TOKİ konutuna yargı freni!

Paylaşılan bilgilere göre söz konusu dosyayı görüşen Hatay 3. İdare Mahkemesi, 6 Kasım tarihinde oybirliğiye aldığı hükümle, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararında, yargılamaya konu olan söz konusu bölgenin, konut projesine uygun olup olmadığına ilişkin bilgi ve belgelerinin kendilerine gönderilmesini de talep etti.

TEK BİR AĞAÇ BİLE KESİLMEMELİ

Söz konusu Kararı Deutsche Welle Türkçe'ye değerlendiren Avukat Ecevit Alkan, bölgeye inşa edilmek istenen konut projesinin hukuka aykırı olduğuna değinerek idare mahkemesinin verdiği kararının yerinde olduğunu belirtti.

Yaptığı açıklamada bir tane bile zeytin ağacının kesilmesine karşı çıktıklarını dile getiren Avukat Ecevit Alkan, "Söz konusu bölgede proje için çalışmalar başlamıştı. Zeytinliklerin kesilmesi için burada ihaleleri kazanan şirketler, köylülere 'Hasadınızı bir an önce yapın, sonra ağaçları keseceğiz' biçiminde uyarılar yapmıştı. Ancak mahkeme, buranın ‘uydu kent' ismi altında konut projesi olarak seçilmesinin uygun olup olmadığının ispatlanmasını talep etti" dedi.

Açıklamasında söz konusu bölgede yaklaşık olarak 4 bin kişinin yaşadığını dile getiren Ecevit Alkan, proje kapsamında toplamda 7 bin konut inşa edilecğeini, 20 binin üzerinde de insanın Dikmece'ye yerleştirilmesinin beklendiğini dile getirdi. Avukat Ecevit Alkan açıklamasında "İdareler, söz konusu konut projesi için burayı tamamen göz kararı seçti" dedi ve "Mahkemenin söz konusu bu sürecin sonunda iptal kararı vereceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

NELER OLMUŞTU

Toplamda 50 bin insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinden sonra deprem konutu inşaatları için çok sayıda araziye ilişkin acele kamulaştırma kararları verildi. Söz konusu o yerlerden bir tanesi de Dikmece'nin bir kısmıydı. Bölgede yaşayan vatandaşlar 29 Temmuz tarihinden itibaren söz konusu projeye karşı mücadele başlatmıştı. Buna rağmen 31 Temmuz tarihinde iş makinaları, jandarma eşliğinde yöre halkının tapulu tarım arazilerine girmiş ve çalışmalarına da başlamıştı.

Yaşanan bu duruma karşı çıkan Dikmecelilere şiddet kullanılarak müdahale edilmiş, yedi kişi ise gözaltına alınmıştı. Yine paylaşılan detaylara göre bölge sakinleri, 26 Ağustos tarihinde "Büyük Buluşma" ismini vermiş oldukları etkinlikle, söz konusu karara karşı tepkilerini bir defa daha dile getirmişti. Diğer bir taraftan deprem bölgesinde yeni konut inşaatları için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenleme de 14 Temmuz tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. 

 

DASK fonlarında mevduat düzenlemesi! Tüm bankaların hesaplarında değerlendirilebilecek!

Almanya'da evsizlerin sayısı yüzde 58 arttı!

TOKİ'den Yalova'ya 717 konutluk yeni proje müjdesi! 


Geri Dön