Haydar Akar: TOKİ yurt yapsın!
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Mecliste Torba Yasa görüşmelerine devam edilirken CHP Grubu adına söz alarak üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt sorunlarına değindi.
Akar, AKP döneminde özellikle lise binalarının üniversite yapılmasının, plansız programsız bir şekilde bütün illerde üniversitelerin açılmasının Türkiye'ye getirmiş olduğu boyutları, sonuçları hep birlikte görüyoruz, derken öğrencilerin yaşadığı barınma problemlerine değindi.
5,5 MİLYON ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN SORUNU BİTMİYOR
Akar, AKP döneminde vakıf üniversiteleriyle birlikte yaklaşık 184 üniversite açıldığını ve öğrenci sayısının da 5,5 milyona ulaştığını belirtirken maalesef iş alanları konusunda gerekli adımların atılmadığının altını çizdi. Öğrencilerin bir diğer sorununun yurtlar olduğunu söyleyen Akar, yurtlar yetersiz öğrenciler çaresiz dedi.
TABUT EVLERDE ÖĞRENCİLER YAŞIYOR
Çocukların yurtlara yerleşemedikleri için özellikle deprem bölgelerinde “tabut evler” diye nitelendirilen evlerde ikamet etmek zorunda kaldığını belirten Akar, “Allah korusun. Allah vermesin, bir depremle karşılaştığımızda bilin ki Kocaeli'de çökecek evlerde en çok öğrenciler bulunuyor çünkü bu evler en kolay şehir dışından gelen öğrencilere kiraya veriliyor” dedi.
TOKİ, YURT YAPSIN
TOKİ’nin son on yılda yapmış olduğu konutlara dikkat çeken Akar, “Siz on iki yıllık iktidarınız döneminde 630 bin tane konut yapıldığından övünüyorsunuz. Tabii ki güzel bir algı yaratmışsınız, özellikle kara yollarının kenarlarına yapıyorsunuz, görsel alanlara yapıyorsunuz, büyük reklam tabelalarına asıyorsunuz ‘TOKİ’ diye. TOKİ'nin sizin iktidarınızdan önce 530 bin konut yaptığını biliyor musunuz? On iki yılda, hatta on yılda TOKİ'nin sizin iktidarınızdan önce 530 bin konut yaptığını biliyor musunuz? Bu TOKİ sizin iktidarınız döneminde her şeyi yaptı; konut yaptı, stadyum yapıyor, hastane yapıyor, aklınıza ne gelirse, rant transferi yapabilmek için TOKİ'ye devrediyorsunuz ama bir tek şey yapmıyor bu TOKİ, yurt yapmıyor arkadaşlar” diyerek TOKİ’nin yurt yapması gerektiğine değindi.
YEREL BASININ SORUNLARI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI
Akar, gündem dışı yapmış olduğu konuşmada da yerel basının sorunlarını dile getirerek vermiş olduğu Araştırma Önergesine de destek istedi. Akar, yerel medyada çalışanların düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını dile getirerek “Demokrasinin vazgeçilmezi olan ve siyasal iktidarları denetleme olan medyanın en büyük sorununun ekonomileri ve kaliteli personel istihdamı sorunu olduğunu belirtti.
Akar, yerel medyanın 3 ana sorununa dikkat çekerek “Yerel medyanın tiraj, ekonomik ilişkiler ve denetim sorunu öne çıkan sorunlarıdır. Yerel medyada çalışan arkadaşlarımızı fikir işçisi olarak da görebiliriz. Aslında yerel köleliktir.212 sayılı yasadan kaynaklanan hakları var. Ama bu haklarını hiç bir zaman kullanamazlar. Düşük ücretle çalıştırılırlar. Mesai saatleri göz ardı edilir. Yasal hakları verilmeden çalıştırılmaktalar ve yıpranma payları ellerinden alınmıştır, diyerek bu sorunların vakit geçirilmeden masaya yatırılması gerektiğini söyledi.
Gebze Yenigün