22 / 11 / 2024
fuzul

Haydarpaşa Geçit Köprüsü 1940'ta 900 bin TL'ye mal olmuş!

Haydarpaşa Geçit Köprüsü 1940'ta 900 bin TL'ye mal olmuş!

1940 yılındaki Haydarpaşa tren yolu üzerindeki geçit köprüsü 900 bin TL'ye mal olmuş. Köprünün üzerinden otomobiller ve tramvay geçidi için çalışmalar yapılmış.




İstanbul'un Haydarpaşa Geçit Köprüsü 1940'ta 900 bin TL'ye mal olmuş. Haydarpaşa Geçit Köprüsü iki kısım olarak planlanmış. Birinci kısım Üsküdar ile Kadıköy bağlarken diğer kısım ise Haydarpaşa garından geçide kadar uzanacakmış...

Haydarpaşa garından geçide kadar demiryollarının üzerinden bir yol yapılması planlanmış. Bu yol üstünden otomobiller ve tramvay geçidi için çalışmalar yapılmış.

İşte Akşam Gazetesi'nin 1940 yılındaki gazete haberi...

Haydarpaşa Geçit Köprüsü 1940 ta 900 bin TL ye mal olmuş!

Haydarpaşa'daki geçit köprüsü

İnşaat 900 bin liraya mal olacak, plânda bazı değişiklik yapılması muhtemel

Haydarpaşa'da tren yolu üzerindeki geçit köprüsünün inşaatına devam ediliyor. Bu köprünün inşaat masrafının bir kısmına belediye de iştirak etmiş ve bu maksadla belediye bütçesinde tahaisat ayrılmıştır.

Haydarpaşa geçit köprüsü iki kısımdan mürekkep olacaktır. Birisi tren hat tına amud olarak Üsküdar kısmı ile Kadıköy'ünü bağlayacak, üzerinden vesaiti nakliye ve piyadeler geçecektir. Diğeri de başlangıcı Haydarpaşa garı olmak üzere -Haydarpaşa garından geçide kadar uzanacaktır. 

Bu suretle Haydarpaşa garından geçide kadar, demiryolların üzerinden bir yol temin edilecektir.
Üstünden tramvay ve otomobiller geçecek köprünün genişliği on altı metre olacaktır. Bir kısmı yayalara mahsustur.

Bu esasa göre hazırlanan plan dairesinde inşaata başlanmış ve köprünün ayakları yapılmıştır. Ancak bidayette yapılan keşif plânında köprünün dört yüz altmış bin liraya mal olacağı hesap edildiği halde inşaat sırasında bu para ile köprüyü tamamlamağa imkan bulunmadığı anlaşılmıştır. Köprünün 900 bin liraya çıkacağı tahmin ediliyor.

Bundan başka lüzumlu görülen demirin piyasada tedarik edilememesi de inşaatı geciktirmiştir. Bunun için Almanya- ya demir sipariş edilecektir. Almanya'dan demir geldikten sonra köprünün inşasına devam edilecektir. Bundan başka şehir planının esaslı hatlarına göre köprünün vaziyetinde bazı tadilata lüzum görülmüştür. Bu maksadla köprünün plânı belediye imar müdürlüğüne gelmiştir. İmar müdürlüğü Prostun nåzım plânına göre köprü planını araziye tatbik suret ile tetkik edecek ve lüzum görülürse planda tadilat yaptıracaktır.

AKŞAM GAZETESİ 1940/ŞUBAT

1940 yılında İzmir'deki 200 evin tahliyesi talep edilmiş!

Kastamonu Taşköprü'ye 1939 yılında yeni binalar inşa edilmiş!


Geri Dön