Hayvan besleyen kiracı evden çıkarılabilir mi?
Ev sahipleri çoğu zaman kiracılarının hayvan beslemesini istemeyebiliyor. Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Ömür Gedik bugünkü köşe yazısında kiracıların evcil hayvan besleme haklarını kaleme aldı.
Ev sahipleri çoğu zaman kiracılarının hayvan beslemesini istemeyebiliyor. Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Ömür Gedik bugünkü köşe yazısında kiracıların evcil hayvan besleme haklarını kaleme aldı. İşte o yazısı...
Yönetim planı içerisinde yasaklanmadığı sürece daire içerisinde evcil hayvan beslemek yasak değil. Tüm bunlara rağmen yönetim planında bir yasak olsa dahi yasada bir karşılığı bulunmadığında yok hükmünde olduğuna dair mahkeme kararı bulunuyor.
Yönetimd planında yasak olmaması durumunda ise 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nun 5. maddesine göre hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önlemekle yükümlü.
Tüm bunların yanında yönetim planı olsun veya olmasın evcil hayvanın tahliyesi için dava açılması gerekiyor. Sadece bu yöntemle müdahale edilebilir. Başka kamu kurumları ve kişilerin müdahalesi olamaz.
Şikayet olması durumunda kamu görevlisinin uyarması halinde hak sahiplerinin aşı karnelerini ve varsa eğitim sertifikalarını göstermesi gerekiyor.
Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. maddesinde “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir” ve Türkiye'nin de taraf olduğu Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 3. maddesinde “Hiç kimse bir ev hayvanını terk edemez” denilerek evcil hayvanların yaşam hakkına yönelik temel ilkelere yer verdi. Bu nedenle evcil hayvanların yaşama özgürlüğüne ve evrensel haklarına müdahalede bulunan komşulara uyarıda bulunabilir.
Uyarılara karşın evcil hayvan ve hak sahibinin yaşamına müdahale edilmesi durumunda Türk Ceza Kanunu’nun 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan savcılığa suç duyurusu bulunabilir.