27 / 04 / 2024

Hazine binasına deprem testi yapılacak...

Hazine binasına deprem testi yapılacak...

Hazine ve Maliye Bakanlığı binası için ODTÜ’den son rapor da kötü geldi. Personeli dört 4 ayrı kuruma dağıtılan Hazine’nin boş gökdeleninde deprem testi yapılacağı kaydedildi. İşte haberin detayları...



Yıkılma tehlikesi nedeni ile boşaltılan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Ankara’daki 24 katlı gökdeleni için hazırlanan son teknik inceleme raporu kapsamında kötü geldiği duyuruldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) son raporunda, zayıf zemin üzerine oturan binada çatlaklar oluştuğu ve binanın kendi yükünü taşıyamaz hale geldiği, uzak depremlerden dahi etkilendiği kaydedildi. 

BİNA AĞIRLIĞI TAŞIMAKTA ZORLANIYOR

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Binanın deprem testine tabi tutulmasını öneren ODTÜ, bu testlerin sonucuna göre tamamen yıkılması ya da güçlendirme çalışması yapılması yönünde nihai kararın verilebileceğini rapor ettiği kaydedildi. Buna göre, yerleştirdiği 63 adet deformasyon, çatlak, eğim ve sıcaklık ölçer cihazları ile 2016 senesinden  bu zamana kadar binayı takip eden ODTÜ, raporunda binanın boşaltılmasını istemiş ve boşaltma süreci başlatılmıştı.

Hazine binasına deprem testi yapılacak...

Öte yandan, ODTÜ, yeni yayımladığı son rapor kapsamında  boş binada deprem testleri yapılmasını önererek şu tespitler yapıldı; “Devam eden deformasyonlar, plak ve mermer kaplamaların yüksek ağırlığı, zayıf zemin, uzak depremlerden etkilenmesi, güçlendirilmiş elemanların bile hasar görmesi, depremlerde muhtemel hasar beklentisi, tekrarlanan alarmlar, sürekli yaşanan yapısal sorunlar, devam eden sünme etkisi ve kendi düşey ağırlığını taşımada zorlanması sebebiyle deprem performansının da düşük olacağı yönünde beklenti vardır. Fakat, gerekli malzeme, zemin testleri, üç boyutlu sonlu eleman modelleme ve güncel yöntemlere göre deprem performansı değerlendirmesi sonrasında yapılacak fizibilite çalışması ile kesin sonuca varılabilir.” denildi.

BİN PERSONEL 4 KURUMA DAĞITILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Çalışma, Ulaştırma ve Dışişleri bakanlıklarıyla Sayıştay’a komşu olan 100 metrelik gökdeleninde çalışan 1.000’i aşkın personeli 4 kuruma dağıtıldı. Bakan Mehmet Şimşek ve üst düzey personelin bir bölümü eski ismi Maliye Bakanlığı olan binaya taşındı. Geri kalan personel ise Türkiye İstatistik Kurumu gökdeleni ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Milli Piyango İdaresi (MPİ) binalarına gönderildi. Hazine binasında kalan son birimin de önümüzdeki günlerde taşınacağı öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı binasının Mimarı Tekeli: ‘Bina en az 500 yıl dayanır’

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın binası tahliye ediliyor: ODTÜ ve Bakanlık 'depreme dayanmaz' dedi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın binası boşaltılıyor! Riskli raporu verildi!

 


Geri Dön