30 / 04 / 2024

Hazine taşınmazı mevzuatında değişiklik!

Hazine taşınmazı mevzuatında değişiklik!

Hazine taşınmazı mevzuatında değişiklik yapılmasını öngören kanun 15 Nisan 2015 tarihinde 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesinde yapılan değişiklikler...



Hazine taşınmazı mevzuatında değişiklik!

Hazine taşınmazı mevzuatında değişiklik yapılmasını öngören kanun 15 Nisan 2015 tarihinde 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesinde yapılan değişiklikler aşağıda sıralanıyor;


MADDE 15 – 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.


“EK MADDE 4 – Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Yeşilay Vakfı tarafından kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan mülkiyeti Hazineye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde adı geçen Dernek, Cemiyet ve Vakıf lehine kırk dokuz yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilir, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde ise bunlar adına bedelsiz kullanma izni verilebilir. Bunlardan ayrıca hasılat payı alınmaz. İrtifak hakkı tesis edilen taşınmazların tapu kütüğüne, taşınmazların amacı dışında kullanılmayacağına ilişkin şerh konulur.”


MADDE 16 – 4706 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.


“GEÇİCİ MADDE 17 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler ile mülkiyeti Hazineye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde Türkiye Kızılay Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti lehine bedelli olarak tesis edilen irtifak hakları veya kullanma izinleri ya da kiralama işlemleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde talep edilmesi hâlinde, hasılat payı alınmaksızın kırk dokuz yıl süreli bedelsiz irtifak hakkına veya kullanma iznine dönüştürülür. 


Bu madde kapsamında kalan taşınmazlar ile adı geçen Dernek ve Cemiyet tarafından fiilen kullanılan diğer taşınmazların kullanımlarıyla ilgili olarak tespit ve takdir edilen, tebliğ edilen veya tahakkuk ettirilen ecrimisil alacakları ile kira, ön izin, kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri ile hasılat payları tahsil edilmez, tahsil edilenler iade edilmez.”


Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön