29 / 04 / 2024

Hazinenin döviz olarak yaptığı borç miktarı 3,8 trilyon lirayı buldu!

Hazinenin döviz olarak yaptığı borç miktarı 3,8 trilyon lirayı buldu!

Merkezi yönetim dış borçlarının yanı sıra, iç borçlanmasını da dövize dayalı yapınca yüksek oranda dolarizasyon yaşanmaya başladı. Dış borçlarla birlikte Hazine’nin toplam dövizli borç stoku 3 trilyon 772 milyar liraya ulaştı. Toplam borç stokunun yüzde 67,1’i ise dövize dayalı.



Önceki ekonomi yönetiminin başlattığı “Liralaşma stratejisi” kapsamında Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının bütçeye getirdiği aşırı yük tartışma konusu olurken, hızla büyüyen kamu açığının finansman ihtiyacı ve kurlardaki artış paralelinde Hazine’nin borç stokunda “dolarizasyon” oranı, yüzde 70’e yaklaşarak tarihi zirveye çıktı.

Dunya.com yazarı Naki Bakır’ın konuyla ilgili köşe yazısı şöyle: Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim borç stoku, yılın ilk yarısında yüzde 39,2 oranında net 1 trilyon 583,2 milyar lira artarak 5 trilyon 617,4 milyar liraya çıktı. Hazine’nin geri ödemekle yükümlü olduğu borç miktarının 3 trilyon 41,8 milyar liralık bölümünü, döviz cinsinden dış borçlar oluşturuyor. Stokun 2 trilyon 575,6 milyar liralık bölümü ise yurt içi piyasalarda döviz ve TL cinsinden tahvil ve bono ihracı yoluyla oluşan iç borç olarak görünüyor. Hazine’nin toplam dövizli borç stoku 3 trilyon 772 milyar lira. Bu rakama göre merkezi yönetimin toplam borç stokunun yüzde 67,1’i dövize dayalı şekilde görünüyor

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön