29 / 04 / 2024

Hazır beton sektörünün cirosu 2013 yılında 9 milyar TL'yi buldu!

Hazır beton sektörünün cirosu 2013 yılında 9 milyar TL'yi buldu!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, sektörün 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 9 milyar TL'lik ciroya ulaştığı bilgisini verdi. Sektörde 30 binden fazla kişinin istihdam edildiğini iletti.



Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB) kurulduğu yıllarda 30 tesisin yılda sadece 1.5 milyon metreküp hazır beton üretebildiğim anlatan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, bugün binden fazla tesiste üretimin 102 milyon metreküpe ulaştığım söyledi. Sektörün 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 9 milyar TL'lik ciroya ulaştığı bilgisini veren Işık. sektörde 30 binden fazla kişinin istihdam edildiğini iletti. 


Yavuz Işık, 2014'te sektörün canlı olmasını beklediklerine değinerek, kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 8 milyon konutun yenilenecek olmasımn bu alandaki iş hacmini artıracağı öngörüsünde bulundu. 


Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkam Yavuz Işık, 2014'te sektörün canlı olmasını beklediklerini söyledi. Yavuz Işık, "Kentsel dönüşüm çerçevesinde 8 milyon konutun yenileneceği ve yenileme için de yaklaşık 600 milyar TL gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, özellikle yeni yapılarda Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgeli beton kullanımı Türkiye yapı stoğunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi. 


İnşaat sektöründeki hareketliliğin hazır beton sektörüne olumlu yansıyacağım anlatan Yavuz Işık, bu çerçevede 2014 yılında yaklaşık yüzde 5'lik bir büyüme öngördüklerini söyledi. Sektörün 2013'te yüzde 10 büyüdüğünü kaydeden Işık, "Sektörün büyümesinde en önemli payı kamu projeleri oluşturdu. 2013 yılında özellikle kentsel dönüşüm projeleri ve 2B Yasası'nm hazır beton sektörüne canlılık getirdi" dedi. Türkiye'nin 2009 yılından bu yana hazır beton üretimiyle Avrupa'da birinci sırada yer aldığım, dünyada ise 2012 yılında Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sıraya yükseldiğini dile getiren Işık, "Türkiye hazır beton sektörü bilgi, deneyim ve tecrübe açısından da Avrupa hazır beton sektöründen daha ileri seviyelerde. Türkiye'de hazır beton firmaları  Marmaray  ve Boğaz Hattı geçiş projeleri gibi önemli projelere beton üreterek tecrübe ve bilgilerim her geçen gün artırıyor" diye konuştu. 


"İnşaat yıkıntı atıkları hammadde olacak" Yavuz Işık, İstanbul'da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla da 2013'te 'Kentsel Dönüşüm Projeleri' kapsamında oluşan inşaat ve yıkıntı atıklarının hazır beton sektöründe yeniden kullanım potansiyelinin araştırılması için Ar-Ge projesini hayata geçirdiklerini söyledi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen projenin, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde ham madde olarak yeniden kullanımım teşvik ettiğini söyleyen Işık, "Ar-Ge projemiz ile dönüşümden elde edilen tüm çıktılar çevreye zarar veren atıklar olmak yerine, başka projelerde kullanılacak yapı malzemesine dönüştürülüyor. Böylece milyonlarca ton ağırlığındaki atık yine kendi içinde eritilip, yeniden kazanılıyor" dedi. 


"Kontrolsüz üretimi önlemek için KGS'ye yetki verilmeli" Sektörün ana gündem maddesinin, sektöre giren firma sayısının her geçen gün artış göstermesi, buna bağlı olarak rekabettin artması olduğunu ifade eden Işık, "Birlik olarak bu rekabetin kaliteye etki etmemesi için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Kalitesiz ve merpenaltı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenerek, ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart seviyesinde tutmak gerekiyor. THBB olarak, üyelerimizi KGS denetimlerine tabi tutup, standartlara uygun hazır beton üretilmesini sağlıyoruz. Standart dışı beton üretenleri önce uyarıyor, tekrarlanması halinde ise üyelikten çıkarıyoruz" şeklinde konuştu. Bazı üreticilerin KGS tarafından denetlenmediğini ve kontrolsüz hazır beton ürettiğini anlatan Işık, şöyle konuştu: "Ülkemizde beton üretiminde tek etkin denetim KGS tarafından yapılıyor. Bu denetimlerde, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de yapılmaktadır. Hazır betonda kaliteli üretim için KGS'nin uyguladığı denetim sistemi esas alınarak tüm tesisler ciddi bir şekilde denetlenmelidir, denetim için KGS'ye yetki verilmelidir." "Yapı fuarları, yapı sektörünün bütün bileşenlerini bir araya getiren en büyük ve en önemli platformlardan biri olma özelliğini sürdürüyor" diyen Işık, fuara bir tanıtım standıyla katılacaklarım bildirdi. Stantlarında Betonla ilgili uyarıcı ve bilgilendirici yayınları, dergileri dağıtacaklarını ifade eden Işık, "Bunun yanı sıra teknik personelimiz vasıtasıyla katılımcıların betonla ve yapılarla ilgili sorularım yanıtlıyoruz. Tüm halkımızın fuar dışında da betonla ilgili her konuda THBB'ye danışabileceklerini hatırlatmakta fayda görüyorum."


Dünya Yapı Fuarı


Geri Dön