28 / 04 / 2024

Hazır çim nasıl döşenir?

Hazır çim nasıl döşenir?

Hazır çim nasıl döşenir? Hazır çim döşerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, diye merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Hazır çim nasıl döşenir?

İklim şartlarının uygun olduğu, havanın yağışlı ve toprağın don olmadığı takdirde tüm dönemlerde uygulanabilen hazır çim döşemek için izlenmesi gereken bir yol bulunuyor. Bu yolun ilk başında arazinin temizlenmesi, organik gübre uygulama, toprağı yüzeysel işleme geliyor. Hazır çimin serileceği alanın hazırlanmasından sonra ise iş hazır çimi döşemeye geliyor.


Arazi temizliği

Hazır çim döşemeden önce çimlendirilecek alan 10–15 cm derinliğinde işlenerek toprak karıştırılıyor. Daha sonra alanda bulunan yabancı otlar ve taşlar toplanarak temizlenmesi gerekiyor. Çim serilecek alandaki toprağın üst tabakası aşırı killi veya kireçli ise en üstten 10–15 cm’lik toprak tabakası kazılıp taşınması gerekiyor. Daha sonra boşalan alan sıkıştırılarak üzeri 10–15 cm kalınlığında yeni ve verimli bir toprakla dolduruluyor.


Organik gübre uygulama

Hazır çim serilen alanlarda organik gübrelemenin yapılması gerekiyor. Yavaş salınımlı gübreler bir defa uygulandığında 2–3 ay etkili oluyor, çimlerin kök yapılarını güçlendirip alanın güzel görünmesini sağlıyor.


Toprağı yüzeysel işleme

Hazır çim serilecek alanın daha sağlıklı ve güzel görünümlü olması için alan 10–15 cm derinliğe kadar işlenip karıştırılıyor. Hazır çim serilecek alanda yağmur ve sulama sonrası su birikmesini önlemek amacıyla eğimler, suyun akacağı yönlere doğru ve temellerden uzaklaşacak şekilde verilmesi gerekiyor. Eğer su birikimi oluyorsa drenaj sisteminin kurulması gerekiyor.


Hazır çim nasıl döşenir?

- Hazır çim, alanın en geniş köşesinden başlanarak serilmelidir. Çim ruloları halı gibi düzgün ve boşluk olmayacak şekilde serilmeli, köşeler keskin bir bıçak yardımıyla düzeltilmelidir.

Ruloların uçları ve kenarları kaldırılıp sıkıştırıldıktan sonra yere basılmalıdır.

- Rulolar arasında boşluk kalmamalı ve döşenen rulolar üst üste gelmemelidir.

- Serme esnasında rulolar çekilerek esnetilmemeli, bunun yerine birleşme noktalarına doğru itilerek boşlukların oluşması engellenmelidir. Boşluk oluşan bölgeler kumlu harç ile doldurulmalıdır.

- Hazır çim duvar örgüsü şeklinde döşenmelidir

- Serme işlemi tahta üzerinde yapılmalı ve yeni serilen kalıplara basılmadan yürünmelidir.

- Hazır çim serildikten sonra hemen sulanmalıdır.

- Serilmemiş çimler sıcak havanın olumsuz etkilerinden korumak için gölgede

veya hava geçiren bir örtü altında bekletilmelidir.

- Çim serilirken köşelerde ve kenarlarda bırakılan küçük parçalar yeterli miktarda nem alamayacağı için kurumalar görülebilir.

- Meyilli alanlarda çim ruloları eğimin dik yönüne serilmelidir.

- Serilen ruloların kaymaması ve hava boşluklarının oluşmaması için ruloların üzerlerinde yürünmemelidir.

- Serme işlemi bittikten sonra alana silindir çekilmelidir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön