07 / 05 / 2024

Hazır giyim ve tekstilde büyük kayıp başladı

Hazır giyim ve tekstilde büyük kayıp başladı

Korona virüs salgınında üretim, yatırım ve ihracat gibi birçok alanda rekor kıran Türkiye hazır giyim ve tekstil sektörleri, korona salgını ve savaş sonrası bozulan ekonomik veriler sebebiyle zor bir dönemlerden geçiyor.



2021 yılında hazır giyim sektörü 6 milyar 438 milyon lira, tekstil sektörü ise 24 milyar liralık yatırım için teşvik belgesi almıştı. Aynı yıl her iki sektörde de ihracat tarihi rekor kırdı ve hazır giyim, 20 milyar 250 milyon dolar, tekstil sektörü ise 12 milyar 878 milyon dolar ihracata ulaşırken, istihdamı da toplamda yüzde 13,3 artırarak 1 milyon 177 bine çıkarmışlardı. Aynı dönemde yine tekstil sektörü kapasite kullanım oranı yüzde 82, hazır giyimde de yüzde 85 sınırına dayanmıştı.

İBRELER TERSİNE DÖNDÜ

Bu yıl ise sektörde ibreler tersine dönmeye başladı. Tüm dünyada artan enflasyonist baskıya bağlı olarak gerileyen alım gücü, durgunluk endişesi, Rusya ve Ukrayna savaşı ve de enerji krizi gibi etkenler hazır giyim ürünlerine olan talebin hızla düşmesine yol açtı.

Her ne kadar bu yılın ilk 3 çeyreğinde ihracatta yükseliş devam etse de, ihracat hızında yavaşlama belirgin bir şekilde de kendini gösterdi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön