20 / 11 / 2024

Hazır giyimde tehlike çanları! Sektör yola dönüşerek devam edecek!

Hazır giyimde tehlike çanları! Sektör yola dönüşerek devam edecek!

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, “En büyük ihracat pazarlarımız yüzde 20 daraldı. İhracatımız yılı miktar olarak yüzde 15, değer olarak yüzde 8 azalarak kapatacak. Yeni dönemde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını biliyoruz” dedi.




İstanbul Hazır Giyim Konferansı, bu yıl 16. kez kapılarını açtı. Etkinliğin açılışında konuşan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, salgının, savaşların, iklim değişikliğinin, yeni nesillerin alışkanlıklarının etkisi ile yeni dönemde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade ederek, “Türk hazır giyim sektörü dönüşerek yola devam edecek. Bunun kaçınılmaz olduğunun bilincindeyiz. Bu dönüşüm yolculuğuna çıkmaya da son derece hazırız” şeklinde konuştu.

KATMA DEĞERE YÖNELECEĞİZ

ekonomim.com’dan Yener Karadeniz’in haberine göre dönüşüm sürecinde başarıyı getirecek en önemli unsurun sektörün esnek yapısı olduğunu belirten Kaya, şunları söyledi: “Eskiden esneklik denildiği zaman yalnızca üretime odaklanırdık. Günümüzde yönetim süreçlerimizden organizasyon yapılarımıza, insan kaynağımızdan tedarik ağımıza her alanda esnek bir yapıda olmamız lazım. Üretim ve ihracatımızda adetlerin azalacağını öngörüyorsak daha yüksek katma değerli ürünlere yöneleceğiz. İşletmelerimizde bundan sonraki yatırımları değer artırmak için yapmalıyız. Kamu desteklerine dikkat çeken Ramazan Kaya, “Sektörümüzün öncelikle içinde bulunduğu mevcut sıkıntılı durumu hafifletecek; sonra dönüşüm sürecindeki ihtiyaçlarını karşılayacak desteklere acil ihtiyaç var. İhracatımızın miktar olarak yüzde 15, değer olarak ise yüzde 8 azalarak yılı kapatacağını öngördüğümüz bu dönemde yapılacak destekler çok önemli” dedi.

ABD ve Batı ile Çin arasında başlayan teknoloji ve ticaret savaşına dikkat çeken Kaya, “İki grup arasında artan kısıtlamalar var. Alıcılar bu nedenle Çin’e alternatifler peşinde. Çin’e alternatif olabilmenin en önemli unsuru yeterli ölçek büyüklüğünde olmak. Bu sağlanırsa yeni bir fırsat alanı da ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

Hazır giyimde tehlike çanları! Sektör yola dönüşerek devam edecek!

GİYİM TALEBİ YÜZDE 20 AZALDI

Uluslararası Giyim Federasyonu Başkanı & TGSD Konferans Komitesi Lideri Cem Altan da, “Önümüzdeki fırsatlar olduğu gibi dönüşüm sürecini yavaşlatacak unsurlar da bulunuyor. Savaşlar tüm dünyayı enerji krizi ile karşı karşıya bıraktı. Ekonomik yavaşlama ve durgunluk var. Yüzde 20’lere varan talep daralması yaşıyoruz. Finansmana en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde orta ve uzun vadeli finansman bulmak zorlaştı” dedi.

BİR PANTOLON, 10 BİN LİTRE SU!

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, konvansiyonel yöntemler ile üretilen ürünlerin binlerce litre su tükettiğine dikkat çekerek, “Bir denim pantolonda 10 bin litre su lazım. Yeni yatırımlarla üretimde tüketilen su yüzde 90-95 oranında düşebiliyor. Bu konuda da ciddi yatırımlar içerisindeyiz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe de Türkiye’nin her iki sektörde de küresel oyuncu olduğuna dikkat çekerek, “ Ülkemiz için katma değer yaratıyoruz. Kilogram birim fiyatımız hazır giyimde 19, tekstilde yaklaşık 5 dolar düzeyinde. 2022’yi toplamda 31,5 milyar dolarlık ihracatla geride bıraktık. Bu yılın dokuz ayında 22 milyar dolar civarında ihracat yaptık. Toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 12’sini iki sektörümüz gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön