28 / 04 / 2024

Hazır yemek sektöründe ve kantinlerde kira sorunları artıyor!

Hazır yemek sektöründe ve kantinlerde kira sorunları artıyor!

Hazır Yemek Sanayi Komitesi, sektörün koronavirüs salgını sebebiyle büyük yara aldığını dile getiriyor. Sektörde kira anlaşmazlıkları yaşanıyor...



Hazır Yemek Sanayi Komitesi, sektörün koronavirüs salgını sebebiyle büyük yara aldığını dile getiriyor. Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; Komite, yüksek maliyet artışlarından, çalışan sorunlarına kadar sektörde yaşanan sıkıntıları anlattı.

Yuvarlak Masa’nın bu ayki konuğu  Ankara  Sanayi Odası (ASO) 33 numaralı Hazır Yemek Sanayi Komitesi'ydi. 

Komite üyeleri, kamu kurumlarının ve okulların kapalı kantin ve yemekhanelerinden kira alınmasının sektörü zor duruma düşürdüğüne dikkat çekerken, kısa çalışma başta olmak üzere istihdama ilişkin sunulan desteklerin, en azından yılbaşına kadar uzatılmasını talep ettiler. Sektör temsilcileri geçen yıldan bu yana maliyetlerde meydana gelen yüksek oranlı artışları, ihalelerde yemek fiyatlarına yansıtamamaktan ve kira anlaşmazlıklarından yakındılar.

Emre Güner -24 Yemek Yönetimi Ticaret Ltd. Şirket Müdürü, konya ilişkin şunları söyledi:

"Kira sözleşmeleri özel hukuka tabi olduğu için pandemi döneminde bu konuda bir şey yapılamadı. Birçok sözleşme mahkemeye taşındı. Kamuya ait işyerlerindeki kira sözleşmelerinin uygulamalarında farklılıklarla karşılaşıyoruz. Bazı kamu üniversiteleri yönetim kararı alarak kapalı olduğu dönem boyunca kira almazken, bazı kamu üniversiteleri ise bu dönemde kira talep etmeye devam ediyor. Yüz yüze eğitim başlayana kadar kira alınmaması ve bu uygulamanın tüm kamuya ait üniversitelerde benzer şekilde uygulanması için bir çalışma gerekiyor."

Hazır yemek sektöründe ve kantinlerde kira sorunları artıyor!

Yıldız Yemek Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti Şirket Müdürü Adnan Keskin ise sektörde  yaşananları şu şekilde anlattı: 

"Şimdi bir üniversite ile çalışıyorsunuz, okul kapalı olduğu halde yönetim kirasını istiyor. Koskoca profesör, kapalı kantin için aylık bin liralık kiranın ödenmesi gerektiğini söylüyor. Üstelik ödemezseniz, yıllardır oraya yaptığınız yatırımı da arkanızda bırakarak çıkmak zorunda kalıyorsunuz."

Roka Kurumsal Yemek Hizmetleri Genel Müdürü, Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Arslan Atl ise şunları söyledi:

"Yemek sektöründe öyle ihaleler yapılıyor ki, ihale salonunun dışına baktığınızda, sanki ihale değil, iki üç grup arasında kavga, şiddete dayalı olumsuz görüntüler oluyor. Bu arada pek çok firmanın ihalelere teklif vermesi engelleniyor ve tam rekabet sağlanamıyor. Özellikle KGF aracılığıyla kullandırılan kredilerin, geri ödenmesinde büyük güçlük yaşanıyor. Bu yüzden başta yeme içme sektörü olduğu gibi, henüz kendisini toparlayamamış sektörlerde krediler, güncel faiz yerine, makul faizle yenilenmelidir. Kira sözleşmeleri konusunda da önemli bir ilerleme sağlanamadı. Devletin bu alanda genel bir düzenleme yapması lazım. Yerel yönetimler kiralarda kolaylık sağlarken, kapalı olan eğitim kurumlarının bazıları kira almaya devam ediyor. Sonuç olarak, hazır yemek sektörünün tüm sorunlarının çözümüne yönelik ilgili bütün kurumların (bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları vb.) oluşturacağı bir çalışma grubu oluşturulmalı, kısa ve uzun vadede alınabilecek tedbirler ve öneriler tartışılmalı ve uygulamaya konulmalıdır. Bu durum insan sağlığı açısından ve sektörün geleceği bakımından büyük önem taşımaktadır."

RevaYemek Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Ortağı Hakan Bozkurt ise şöyle konuştu:

"Sektörün bir diğer problemi KDV. Yemekte KDV yüzde 1’e düşürüldü ama bizim aldığımız ürünlerde yüzde 8 ve yüzde 18 KDV var. Yüzde 1’i müşteriden alıyoruz, gerisi bize yük olarak kalıyor. Sözde tüketiciye iyilik yapılıyor ama o zaman giriş ve çıkış KDV’si eşit olsun bari. Aradaki farkı bize ödetip, iyilik yaptıklarını söylüyorlar. Yani birine iyilik yaparken, diğerine kötülük yapmamak lazım.

Hazır yemek sektöründe ve kantinlerde kira sorunları artıyor!

Sektörün içindeki samimi arkadaşlarımız öyle fiyat veriyorlar ki bırakın merpenin altını, bodruma bile girse bunun altında mal edemez. Kira stopajında indirim yapıldı, bizim stopaj kaynaklı 20-30 bin lira iade almamız gerekirken, bunun yerine devlete fazladan vergi ödedik. Yani indirilmiş stopajı kiracı değil, mal sahibi ödedi.

Kiracı ile mal sahibi birbirine düşman gibi, kira sözleşmelerinde bir düzenlemeye gidilmeli, tarafl arın masaya oturup aralarında anlaşmaları lazım. Ancak daha kamu bizimle tam olarak anlaşamazken, kiracı ile mal sahibi nasıl anlaşacak?"

İBB'den kiracılarına müjde!


Geri Dön