30 / 04 / 2024

Haziran ayında turist sayısında yüzde 4.9’luk artış yaşandı!

Haziran ayında turist sayısında yüzde 4.9’luk artış yaşandı!

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle haziran ayında turizmden kötü haberler gelmesi beklenirken, sektörde sürpriz artış yaşandı. Türkiye'ye gelen turist sayısında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9’luk artış yaşandı...



Açıklanan veriler bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9’luk sürpriz bir artış yaşandığını ortaya koydu. Gezi olaylarının damgasını vurduğu Haziran ayında turizmden kötü haberler gelmesi beklenirken, açıklanan veriler bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9’luk sürpriz bir artış yaşandığını ortaya koydu. İstanbul bazlı olarak bakıldığında ise artış oranı yüzde 2 olarak gerçekleşti. Turizmciler olayların Antalya ve Bodrum gibi kıyı bölgeleri etkilemediği için rakamların yükseldiğini belirtiyor. Ancak bu bölgelere İstanbul üzerinden giden turistlerin istatistiğinin İstanbul’a yazılmasının şehrin turist raklamlarını şişirdiğini savunuyorlar. Öte yandan turizmciler Gezi Parkı olaylarının Antalya üzerindeki asıl etkisinin bu ay görüleceğini ve artış hızının yüzde 1’e kadar düşebileceği yönünde uyarıda bulunuyor. 


ARTIŞ HIZINA DİKKAT 


Açıklanan verileri değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, artış gözükmesine rağmen artış hızında önemli düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Mayıs ayında Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artış yüzde 19 iken Haziran ayında yüzde 5’e gerilediğini kaydeden Ayık, şunları kaydetti: “Gezi Parkı olaylarına rağmen Haziran’da geçen senenin aynı ayına göre artış yaşandı. Ancak hem bu olaylar hem de alkol yasasının yurtdışında yarattığı algı artış hızını çok düşürdü. Biz bunu vurguluyoruz.” 


ASIL ETKİ TEMMUZDA


Antalya dahil kıyı bölgelerinin son dönemdeki olaylardan Temmuz ayına kadar fazla etkilenmediğini çünkü erken rezervasyonların yılbaşında yapıldığını kaydeden Ayık, “Ancak olayların esas yansımalarını Temmuzda görüyoruz. Haziran’da Antalya’nın artış oranı yüzde 6 iken bu oran Temmuz sonunda yüzde 1-2 aralığına gerileyecek” dedi. Ayık, yılsonunda ise yüzde 5-8 arası büyüme tahminini halen koruduklarını, fakat Türkiye geneli için öngördükleri yüzde 14 artışın yüzde 10-11 seviyesine inebileceğini belirtti. 


TRANSFER YOLCULARI 


İstanbul için de özel bir paragraf açan Ayık, “İstanbul’un bağlantı noktası özelliği çok önemli. İstanbul Güney-Kuzey ve Doğu-Batı arasında transit noktası. Arjantin’i bile İstanbul’a bağlıyorsunuz. Sonuçta İstanbul’a gelenlerin içinde mutlaka transfer yolcuları da olacak ve bunlar sayıyı artıracak. Biz bunlardan ne kadar faydalanır ve ne kadarını müşteri yaparız bu başka birşey. Kafayı en çok buna yormak lazım” dedi.


İstanbul’da artış yüzde 2


HAZİRAN ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı 4 milyon 74 bin olurken artış yüzde 4.93 olarak gerçekleşti. Haziran’da İstanbul’a gelen yabancı sayısı ise 957 bin 894 oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı yüzde 2 artmış oldu. Mayıs 2013’te Türkiye’ye gelen yabancı sayısı 2012 Mayıs’ına göre yüzde 17,86 artarken İstanbul’da bu artış yüzde 21 gerçekleşmişti. Türkiye’de 2013 yılının 

ilk altı ayında gelen ziyaretçi sayısı 

2012 aynı döneme göre yüzde 14.35 artışla 14 milyon 549 bine ulaştı. İstanbul’da 2013’te ilk altı ayda gelen yabancı sayısı yüzde 16,8 artışla 4 milyon 941 bin 118 kişi olarak gerçekleşti.


Eren Güler/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön