27 / 04 / 2024

Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir, dönüşüm için kadastro bekliyor!

Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir, dönüşüm için kadastro bekliyor!

Ümraniye’nin Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir Mahalleleri, kadastronun tamamlanmasını bekliyor. Üç mahallede 2B satışları sürerken, kentsel dönüşümle ilgili Bakanlar Kurulu kararından sonra bir çalışma yapılmadı. Çünkü önce kadastro gerekiyor...




Türkiye'de en büyük 2B arazisinin bulunduğu Ümraniye İlçesi’nin Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir Mahalleleri, 2012 yılında Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edildi. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, vatandaşla birebir görüşmeler yaptığı kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantılarına Ümraniye Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir Mahalleleri’nden başladı. 


Ümraniye'de 3 mahallenin sakinleriyle 23 Ocak 2012 tarihinde bir araya gelen Bayraktar şunları söylemişti; 


"Kullandığınız 2B yerlerinin tapularını yüzde 30 indirim yapmak suretiyle vatandaşa 3 yıl vadeyle vereceğiz. 6 ayda bir taksitlerle. Eğer vatandaş derse ki ben peşin ödeyeceğim bu durumda da yüzde 20 daha indirim yapacağız. Böylece vatandaş kullandığı 2B arazisine değerinin yüzde 55'ini ödeyerek sahip olacak. Elinizdeki değeri ucuza almak isteyenlere karşı uyanık olun. Aranızda küçük parsel sahipleri var. Bu araziler tek başına imar için yeterli değildi. Bunları çözmek için stok konut yapalım dedik, problemleri daha kolay çözeriz diye ama şimdi önce tapuları vereceğiz. Tapuları verdikten sonra bu konutları yapmayacağız, onları da daha sonra yapacağız”…


Bakanlar Kurulu Kararı ile kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilen mahallelerde bu yönde faaliyete Şubat 2014 itibariyle henüz başlanmadı. 



Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir Mahalleleri kadastro bekliyor!


Ümraniye Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgilere göre Ümraniye Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir Mahalleleri’nde imar planı yapılabilmesi için mahallelerin kadastrosunun kesinleşmesi lazım. 2002 tasdik tarihli 1/5000  ölçekli nazım imar planı var ancak mevcut duruma uygun değil bu sebeple bölgede tescilli parseller bilinmiyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni bir nazım imar planı yapabilir veya uygulama planı yapılmasını isteyebilir. Ümraniye Belediyesi’nin yapması istenirse de bu durumda kadastronun kesinleşmiş olması gerekiyor. 



Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir, dönüşüm için kadastro bekliyor!




2B satışları!


Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir Mahalleleri için 2B kadastrosu geçti, Milli Emlak hak sahiplerine 2B satışlarını yapıyor. Böylelikle Ümraniye’deki bu üç mahallede mülkiyet deseni ilk defa belli  oluyor.Bu mahalleler daha önce orman vasfındaydı.2B yasasıyla orman vasfından çktı, mahkemelik olan kısımlar haricinde kadastrosu yapıldı. Tapulu alanların planları var. 



Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir Mahalleleri’ndeki son imar planı!



Ümraniye Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan bilgiler şöyle;


16/08/2011-16/04/2012 T.T. 1/1000 ÖLÇEKLİ ÜMRANİYE İLÇESİ, ELMALIKENT, KAZIM KARABEKİR, İNKILAP VE ATATÜRK MAHALLELERİNİN BİR KISMINI İÇEREN UYGULAMA İMAR PLANI


Ümraniye Kazım Karabekir, İnkılap ve Hekimbaşı mahallelerinin yaklaşık 80 ha.’lık, müstakil tapulu parsellerden oluşan kısmını kapsamaktadır. Söz konusu alanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Belediyemiz bünyesinde hazırlanmış olup 16/08/2011 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.



Hekimbaşı, İnkılap ve Kazım Karabekir, dönüşüm için kadastro bekliyor!



İmar planı kapsamında “parsellerin tevhid olarak plan notlarında belirlenen alan büyüklüklerine ulaşması durumunda inşaat alanı hesaplarında %20’ ye varan artış hakkı tanınmaktadır.” Parsellerin tevhid edilmesinin teşviki ile mevcut konut alanlarının yerini depreme dayanıklı, modern konut alanları alması amaçlanmış bu uygulamada tanınan inşaat alanı artışı hakkı ile de dönüşümün “Vatandaş Eliyle” yapılması sağlanılmıştır.



Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön