Hem barınma masrafları hem de kiracılık arttı! Hanelerin yüzde 19,5’u ısınma ihtiyacını karşılayamıyor!
TÜİK tarafından açıklanana göre hem barınma masrafları hem de kiracılık arttı. İşte o rakamlar...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri açıklandı. 2022 gelir bilgilerinin referans alındığı araştırma toplumun daha geniş kesimlerinin yoksullaştığını gözler önüne serdi.
Belirli bir sınırın altında geliri bulunan bireyleri belirten göreli yoksul oranı yüzde 13,9 olurken; araştırmada 2022'de ortalama gelirin yüzde 40'ına ve yüzde 50'sine göre hesaplanan göreli yoksulluk oranlarının düştüğü, yüzde 60'ına ve yüzde 70'ine göre hesaplanan göreli yoksulluk oranlarının ise yükseldiği belirlendi. Bu şekilde veriler yoksulluğun orta gelir gruplarına yayıldığını bir defa daha ortaya koydu.
KİRACILARIN SAYISI ARTTI
BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre; konut masraflarının paylaşıldığı, ev arkadaşlığının yaygın olduğu çekirdek aile olmayan birden çok kişiden meydana gelen hanelerde yoksulluk oranı yüzde 11,7’den yüzde 8’e düştü. Fakat tek kişilik hanelerdeki yoksulluk oranı yüzde 7,5’ten yüzde 9,5’e çıktı.
Eğitim durumuna göre yoksulluk oranının en çok yükseköğretim mezunlarında arttığı görülürken, üniversite mezunları arasında yoksulluk oranı bir yılda yüzde 2,6’dan yüzde 3,2’ye çıktı. Araştırmada okur-yazar olmayan bireylerin yüzde 27,8'i; bir okul bitirmeyenlerin yüzde 24,7'si yoksul şeklinde belirlendi.
Konut sahipliğinde yaşanan düşüş, 2023'te de sürdü. Oturulan eve ahip olanların oranı geçen yıla göre 0,5 puan azaldı ve 2023'te yüzde 56,2 olarak hesaplandı. 2014'te yüzde 61,1 olan konut sahipliği son 9 yılda yaklaşık 5 puan düşüş gösterdi. Aynı dönemde yüzde 22,1 olan kirada oturanların oranı 5,7 puan artarak yüzde 27,8'e yükseldi.
KONUT MASRAFLARI ARTTI
Araştırmada konut masraflarının getirdiği yükün de hanehalklarını zor duruma düşürdüğü belirtlendi.
Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 0,3 puan yükselerek yüzde 17,5 olurken bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 8,8 puan artarak yüzde 66,5 olarak gerçekleşti.
Konut masraflarının yüklerini artırmadığına dikkat çeken hanelerin oranı geçen yıla göre 9,2 puan düştü ve yüzde 15,9 oldu.
Hanelerin yüzde 58,8'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,2'si iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 31,8'i beklenmedik harcamaları, yüzde 19,5'i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 64,2'si eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik anlamda karşılayamadığının altını çizdi.
Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi 1. taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!
Araç sahipleri dikkat! Son gün bugün! Ödemeyenlere ceza kesilecek!
Marmara Denizi dün akşam da sallandı: Deprem uzmanı 4 senaryoyu açıkladı! 7.6 büyüklüğünde...