01 / 05 / 2024

Hema Endüstri, İran-Türkiye sınırında 2 fabrika kuracak!

Hema Endüstri, İran-Türkiye sınırında 2 fabrika kuracak!

Khodro ile Hattat Grubu şirketlerinden Hema Endüstri, toplam 200 milyon Euro yatırımla iki fabrika kurmak üzere anlaşma aşamasında bulunuyorlar



Başbakan Erdoğan, Avrupa´yla oluşturulan engelsiz ticaretin bir benzerinin İran´la rahatlıkla kurulabileceğini söyledi. Erdoğan "Tercihli Ticaret Anlaşması´yla 30 milyar dolarlık ticarete 5 yılda ulaşırız" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Biz Avrupa ile aramızda oluşturduğumuz engelsiz ticaret mekanizmasının bir benzerini niçin İran´la da kuramıyoruz. Bunu gerçekleştiremememiz için şahsen bir neden göremiyorum" dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Ceylan Otel´de düzenlenen Türk-İran İş Forumu´na katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye´nin gümrük birliği sürecinde kazandığı tecrübe ve deneyimleri anlattı. "Ticaretin serbestleşmesinden, tarife dışı engellerin, gümrüklerin, kotaların kaldırılmasından hiçbir zaman korkmamak, endişe duymamak lazım" diyen Erdoğan, Türkiye´nin bunu bizzat yaşadığını, yani damdan düştüğünü söyledi. Erdoğan, şunları söyledi:

ÜRETKEN VE DİNAMİK

"Ben bu forum vesilesiyle, gündeme bu konuyu taşımakta özellikle fayda görüyorum. Biz Avrupa ile aramızda oluşturduğumuz engelsiz ticaret mekanizmasının bir benzerini niçin İran´la da kuramıyoruz? Bunu gerçekleştiremememiz için şahsen bir neden göremiyorum. Çünkü ben İranlı kardeşlerimizi de çok yakından tanıyorum. İranlı sanayici ve iş adamlarının en az bizim sanayici ve iş adamlarımız kadar üretken ve dinamik olduğunu iyi biliyorum. Nitekim, 2002 yılında 1.2 milyar dolar olan ticaret hacmimiz bu yıl 10 milyar dolara ulaştı. Bunu artırmamız lazım. Tercihli Ticaret Anlaşması´nı sonuçlandırdığımız takdirde, gelemediğimiz 30 milyar dolara 5 yıl içinde ulaşırız. Rusya ile başardık." Erdoğan "Biz İran için nasıl Avrupa´ya açılan kapıysak, İran da bizim Asya´ya açılan en önemli kapımız. Ekonomilerimiz, birbirini tamamlıyor. Coğrafi yakınlığımız, ekonomik ilişkilerimiz için eşsiz  fırsatlar sunuyor" dedi.

Ticarette sorunlar bitecek

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, iki ülke arasındaki ticaretle ilgili tüm bürokratik işlemler konusunda müjde vermeye geldiğini söyledi. Türkiye´nin ekonomik başarısını yakından takip ettiklerini ve bu başarıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın katkısının büyük olduğunu belirten Rahimi, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad´ın talimatıyla iki ülke arasındaki tüm sorunları  kaldıracaklarını söyledi.

DÜNYADA YERİNİZ BÜYÜK

Türkiye´nin gösterdiği başarıları kutlayarak konuşmasına başlayan Rahimi, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad´ın da selamlarını ve tebriklerini getirdiğini söyledi. Erdoğan´ın 10 ay önce İran´a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Rahimi "Türkiye ile İran arasında çok sağlam bir binanın temelini atmaya başladık. Umarım bu bina hiçbir zaman zarar görmez" dedi.  Bugünkü dünya şartlarında Türkiye´nin sağlam iktidar ve gücüyle uluslararası çapta büyük roller oynadığını dile getiren Rahimi "Türkiye´nin İran komşuluğunda olması İran için çok önemlidir. Güçlü İran´ın güçlü Türkiye´nin yanında olması da bir imtiyazdır. Biz bugün Türkiye´deki iş dünyasına bir müjde verebiliriz; tüm sorunları kaldıracağız" dedi. 

YEREL PARAYLA TİCARET YAPABİLİRİZ

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İran´la ticaretin devam etmesi konusunda en önemli araçlardan birinin ülkenin kendi paralarıyla ticaret yapmak olduğunu belirterek "Bizim Türk Lirası ve İran Riyali üzerinden ticaret yapılması için biz düzenleme yaptık. İran´ın da acil karar çıkartması gerekiyor" dedi.

Oturup konuşup dağılmayacağız

İran´a 10 ay önce yaptığı ziyaretide iki ülke arasındaki ticareti artırmayı konuştuklarını anımsatan Erdoğan "5 yılda 30 milyar dolara ulaşmamız gerekir´ demişti. Eğer bunu gerçekleştirmezsek, o zaman İranlı kardeşlerimin güzel bir sözü var, onu gerçekleştirmiş oluruz ki o benim işime gelmez. Nedir o söz? `Oturdular konuştular ve dağıldılar...´ Biz oturup konuşup dağılmayacağız, iş bitireceğiz" dedi.

Khodro ile Hema´dan iki fabrika

İranlı otomotiv üreticisi Khodro ile Hattat Grubu şirketlerinden Hema Endüstri, toplam 200 milyon Euro yatırımla iki fabrika kurmak üzere anlaşma aşamasında bulunuyorlar. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 100´er milyon Euro bedelle kurulacak fabrikalar İran-Türkiye sınırında kurulması planlanan serbest bölgede olacak. Hema Endüstri´den bir yetkili, mutabakat zaptının iki hafta sonra Tahran´da imzalanabileceğini söyledi. Yetkili "Khodro yılda 800 bin araç üretiyor, bu araçların fren ve direksiyon sistemleri bu  fabrikalardan sağlanacak. Bundan sonra yeni modellerde de dizayn konusunda birlikte çalışılacak" dedi. Khodro Genel Müdürü Mühendis Necmettin ise Türkiye ile otomotiv ticaretini en az 2-3 kat artırmanın mümkün olduğunu söyledi.
Star


Geri Dön