Her an 7'nin üzerinde deprem olabilir!
MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Yer Bilimleri Araştırmaları Koordinatörü Doç. Dr. Selim Özalp, Türkiye'de her an 7'nin üzerinde bir depremin oluşabileceği uyarısında bulundu.
Meclis Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında bir araya geldi.
Sabah'ta yer alan habere göre; komisyon, AFAD Başkanı Güllüoğlu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü Erdal Turgut, MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Yer Bilimleri Araştırmaları Koordinatörü Doç. Dr. Selim Özalp, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Karaman'ı dinledi.
AFAD Başkanı Güllüoğlu, komisyona yaptığı sunumda, hazırladıkları Türkiye deprem haritasıyla bölgelere göre nasıl bina yapılacağının belirlendiğinden bahsetti.
Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığından bahseden Güllüoğlu, 2017'de 38 bin 237, 2018 yılında 22 bin 892, 2019 yılında ise 23 bin 644 deprem yaşandığından bahsetti.
81 il için ayrı ayrı İl Afet Risk Azaltma Planlarını (İRAP) hazırladıklarını anlatan Güllüoğlu, Kahramanmaraş'ta çalışmaların başladığını ve zaman içerisinde tüm illerde devam eden çalışmaların tamamlanacağını açıkladı.
13 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE DEPREM EĞİTİMİ VERİLDİ
Toplanma alanlarının medyada çok tartışıldığından bahseden Güllüoğlu, "İstanbul'da 3 bin 20, Ankara'da 1715, İzmir'de 1646 olmak üzere Türkiye genelinde 18 bin 925 toplanma alanı belirledik. Bünyemizde 93 bin çadır, 196 bin yatak ve 182 bin battaniyemiz var. İstanbul'a da 500 konteyner yerleştirdik. 13 milyondan fazla kişiye de deprem eğitimi verdik." diye konuştu.
Güllüoğlu, risk azaltıcı önlemlerin öncelenmesi, afet riskinin azaltılması kanunu çıkarılması, DASK katılımcılığının yüksetilmesi, DASK dışı afet sigortacılığının teşvik edilmesi ve yeni bir finansman modelinin oluşturulmasını istedi.
İzmir'de yaşanan depremin büyüklüğüyle ilgili açıklanan oranların farklılığının, tamamen teknik ve bilimsel verilerle ilgili olduğunu ifade eden Güllüoğlu, bu konuyu Kandilli Rasathanesi ile de görüşüp, tartıştıklarını, depremin büyüklüğünü düşürmek gibi bir durumun asla söz konusu olmadığından bahsetti.
"HER AN 7'NİN ÜZERİNDE DEPREM OLABİLİR"
DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü Erdal Turgut, Zorunlu Deprem Sigortası üretimi için 32 sigorta şirketi ve yaklaşık 17 bin acente ile koordinasyon sağladıklarından bahsetti.
Depremin ardından yaşanan hasarları belirlemek ve tazminat ödemelerini gerçekleştirmek için olduklarını açıklayan Turgut, 2020-2021 için ödeme güçlerini de 40 milyar liraya çıkardıklarını sözlerine ekledi.
MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Yer Bilimleri Araştırmaları Koordinatörü Doç. Dr. Selim Özalp, Türkiye'de depremlerin, daha çok zeminin sıvılaştığı alanlarda görüldüğünü, bu nedenle deprem zararlarının düşmesi için bölgesel içerikli sıvılaşma yatkınlık haritalarının hazırlanması gerektiğini kaydetti.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 258'i Marmara Bölgesi'nde olmak üzere Türkiye'de toplam 456 kayıt istasyonuna sahip olduklarını ve AFAD ile koordineli bir şekilde çalıştıklarından bahsetti.
Son 120 yıl içinde 4 büyüklüğünün üzerinde 10 bin 965 depremin meydana geldiğinden bahseden Özener, fay hatlarının hareketli olduğunu, bunun da Türkiye'de her an 7'nin üzerinde bir depremin oluşabileceğini kaydetti.
Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığından bahseden Özener, Hatay'da 1500 yıl boyunca bir depremin yaşanmadığını ancak Hatay dahil "deprem olmaz" denilen yerde bile depremin her an olabileceğinden bahsetti.
İzmir depreminden bahseden Özener, "Yaptığımız hesaplarda 7,2'nin üzerinde enerji birikmiş durumda. Bizi bekleyen daha büyük depremler var. O yüzden daha iyi, hazırlıklı ve koordine olmamız gerekir'' diye konuştu.