27 / 04 / 2024

Her araziye ev yapılır mı? 14 maddede 'hangi araziye ev yapılmaz?' sorusunun yanıtı!

Her araziye ev yapılır mı? 14 maddede 'hangi araziye ev yapılmaz?' sorusunun yanıtı!

Artan konut fiyatları ve şehir içinde kalabalıkta yaşamama isteği, arsa ve arazilere ev yapımına talebini artırdı. Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül, X sosyal medya hesabından tarlaya ev yapmanın kuralları tek tek açıkladı. İşte o paylaşım ve yorumlar...



Artan konut fiyatları ve şehir içinde kalabalıkta yaşamama isteğinin ardından arsa ve arazi satışları arttı. Arsa ve arazi alan kişiler buralara ev yapıp yapamayacaklarını merak ediyor. Özellikle tarlaya ev yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken biçok detay bulunuyor. Tarlalar üretim arazisi olduğu için bazı özelliklere sahip olmayanlara ev yapılamıyor. 

Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül, resmi https://twitter.com/arifgudulcom X sosyal medya hesabından tarlaya ev yapmanın kuralları tek tek açıkladı. 

Güdül, "Her kuşun eti yenmediği gibi her Tarlayada ev yapamazsınız" dedi.

Peki her tarlaya ev yapılır mı? İşte Arif Güdül'ün o açıklaması:

"1-) 5000 metrekare Kuralı: 5000 metrekare'den küçük tarlalara yasal olarak ev inşa edilemez.

2-) Yol ve Cephe Şartı: Tarlanız 5000 metrekare'den büyük olsa bile, eğer kadastral yolu yoksa ya da varsa ve cephesi 25 metreden az ise yine ev inşa edilemez.

3-) Tarım İl Müdürlüğü Sınırlaması: Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenen ova sınırları içindeki tarlalara, büyüklük ne olursa olsun ev yapılamaz.

4-) Büyüklük ve Bağımsız Bölüm Alanı: Tarla 5000 metrekare'nin üzerindeyse, yapılacak evin bağımsız bölüm alanı (örneğin, 150 m²) tarlanın büyüklüğüne eklenir; yani 150 m²'lik bir ev için tarlanın en az 5150 m² olması gerekir. Ayrıca, yapı komşu parsel ve kadastro yolundan belli bir mesafede içeride olmalıdır.

5-) DSİ Çalışmaları ve Sulama Alanları: DSİ tarafından sulama için çalışma yapılmış alanlar, 5000 metrekare'den büyük olsa dahi ev yapımına izin vermez.

6-) Sit Alanı Kısıtlaması: Sit alanları içindeki tarlalara, büyüklüğü ne olursa olsun ev inşa edilemez.

7-) Kooperatif ve Hobi Bahçesi: Tarımsal nitelikli kooperatifler aracılığıyla hobi bahçesi ya da tiny house tipi yapılar inşa edilemez ve satılamaz.

8-) Konteyner ve Prefabrik Binalar: Mevzuatta konteyner veya prefabrik bungalow yapımına izin veren özel bir madde bulunmamaktadır. Ruhsatsız yapılar her zaman yasa dışıdır.

9-) Kaçak Yapılar ve Belediyeler: Belediyeler kaçak yapıları kabul etmez. Kaçak yapılar yıkılır, cezai işlem uygulanır ve durum kolluk kuvvetlerine bildirilir. Bu durum hapis cezası da dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.

10-) Sondaj Yasağı ve Cezalar: Sondaj yapılması yasaklanmıştır ve yasa dışı sondaj ciddi para cezalarına neden olabilir.

11-) Elektrik ve Su Bağlantı Sözleri: "Elektrik ve su yakında bağlanacak" vaatlerine itibar etmeyin, bazı bölgelere bu hizmetler asla ulaşmayabilir.

12-) Tarlanın Vasfı Değişmez: Tarlanın etrafını çevirmeniz, örneğin duvar örmeniz veya tel çit çekmeniz, onun arsa statüsü kazanmasını sağlamaz.
 
13-) 'Arsa' Etiketli Tarlalara Dikkat: Köy içi imarlı ve kırsal yerleşik alan lejantına sahip yerler dışında, tarlaya 'arsa' yazılmasının bir anlamı yoktur. Köy içi yerleşik alan sınırları içindeki tarlalara ev yapımı mümkün olabilir.

14-) Bilgi Almadan Alım Yapmayın: Eğer tarlayı ev yapmak için satın almayı düşünüyorsanız, büyük şehirlerde belediyelerden veya küçük şehirlerde il özel idarelerinden önceden bilgi alın."

Güdül, bu bilgilerin yatırım yapılmadan önce dikkate alınması gerekli hayati öneme sahip yasal sınırlamalar olduğuna dikkat çekti. Herhangi bir yatırım yapılmadan önce mutlaka ilgili kurumlarla iletişime geçilmesi ve bilgi edinilmesi gerektiğini söyledi.

Her araziye ev yapılır mı? 14 maddede hangi araziye ev yapılmaz? sorusunun yanıtı!

Peki bu paylaşıma hangi yorumlar geldi? Vatandaşlar tarlaya ev yapımı ile ilgili neler düşünüyor? İşte o yorumlar...

Her araziye ev yapılır mı? 14 maddede hangi araziye ev yapılmaz? sorusunun yanıtı!

Her araziye ev yapılır mı? 14 maddede hangi araziye ev yapılmaz? sorusunun yanıtı!

Her araziye ev yapılır mı? 14 maddede hangi araziye ev yapılmaz? sorusunun yanıtı!

Her araziye ev yapılır mı? 14 maddede hangi araziye ev yapılmaz? sorusunun yanıtı!

Kredi kartından altın ve döviz alanlar dikkat! Kartınız her an kapanabilir

Serkan Sarı: Tarım arazileri de icralar yüzünden bir bir satılıyor!

Belediye bütçesi 500 milyonla 1957'de rekor kırmış! Nedeni; İmar ve istimlak çalışmaları...


Geri Dön