28 / 04 / 2024

Her yıl 500 bin konut yeniden inşa edilmeli!

Her yıl 500 bin konut yeniden inşa edilmeli!

9. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde konuşan Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Türkiye'de her sene 500 bin konutun yeniden inşa edilmesi gerektiğini dile getirdi. 



9. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi, bu sene"Gayrimenkul Sektöründe Teknolojinin Kullanımı ve Çevresel Sürdürülebilirlik" temasıyla çevrimiçi gerçekleştirildi.Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, geri dönüştürülemeyen betonlar nedeniyle toprakların uçsuz bucaksız bir moloz çöp döküm sahasına dönüşme ihtimalinin olduğunu belirterek, "Tek çözüm, geri dönüştürülebilir doğal malzemelerle inşaata yönelmek. Çelik, ahşap, taş, kerpiç veya betona alternatif başka yöntemlere yönelmeliyiz." ifadelerine yer verdi. 

Her yıl 500 bin konut yeniden inşa edilmeli!

Açıklamada, zirvenin, "Gayrimenkul Sektöründe Çevresel Sürdürülebilirlik ve Projelere Yansımasının Önemi" başlıklı oturumunda yaptığı değerlendirmelerini aktaran Selman Özgün, küresel ısınma ve sürdürülebilirlik kavramlarının gelecek dönemde ülkelerin, kurumların ve şirketlerin daha fazla gündeminde olacağını dile getirdi. 

Paris İklim Anlaşması, Yeşil Mutabakat, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları gibi hayata geçirilen eylem çağrılarının ortak hedefleri arasında "iklim değişikliğinin etkilerinin ve karbon salımının azaltılmasının ve sürdürülebilirliğin sağlanmasının" olduğunu söyleyen Özgün, inşaat sektörünü de ciddi değişikliklerin beklediğini ifade etti. 

"Mimari, gösterişli büyük binalar yapmak değildir"

Selman Özgün, maharetin ev inşa etmek olmadığını herkesin ev üretebileceğini, toprağa, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden ruhu olan yapılar üretebilmenin hayati öneme sahip olduğunu aktardı. 

Yeşil binanın gökdelenin çatısına veya balkonuna çimen ekerek, oraları yapay ağaçlarla süsleyerek olmayacağını söyleyen Özgün, geri dönüştürülebilir doğal malzemeler ve tekniklerle üretilen, en az enerjiyi tüketen ve mümkünse tükettiğinden çok fazlasını üreten binalar yeşil bina olduğunun altını çizdi. 

Özgün, dünyayı ve doğaya en çok zarar veren betonarme üretim tekniğiyle yüzleşmeleri gerektiğini söyleyerek şu açıklamaları yaptı: 

"Her yıl 500 bin konutun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Yık-yap, yık-yap nereye kadar bu şekilde devam edeceğiz. Betonarme binaların servis ömrü 60 yıldır. Ancak pek çok bina bu yaşa bile erişemiyor. . Sürekli yap-yık modeli ekonomik kayıp demektir. Türkiye çürüyüp çöpe giden ve geri dönüştürülemeyen betonarme binalar yüzünden her yıl 200 milyar liranın üzerinde kayba uğramaktadır."

Her yıl 500 bin konut yeniden inşa edilmeli!

"Topraklarımız moloz çöp döküm sahasına dönüşebilir"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özgün, yıkılan binalardan çıkan molozların büyük bir problem olduğunu, geri dönüştürülemeyen molozların hiç ayrıştırılmadan denizlere boşaltıldığını veya doğaya atıldığını söyledi. 

Geri dönüştürülemeyen betonlar nedeniyle toprakların uçsuz bucaksız bir moloz çöp döküm sahasına dönüşme ihtimalinin olduğunu söyleyen Özgün, "Tek çözüm, geri dönüştürülebilir doğal malzemelerle inşaata yönelmek. Çelik, ahşap, taş, kerpiç veya betona alternatif başka yöntemlere yönelmeliyiz. Sürdürülebilir ve karbon salımı düşük malzemelerin üretilmesi ve kullanılmasına ağırlık vermeliyiz." ifadelerine yer verdi.

İnşaat sektörü maliyetlerden ve dövizdeki dalgalanmadan nasıl etkilenecek?


 


Geri Dön