Hilmi Işıkören: Yeni yıl kötüden kurtulup iyiye dönüşmekle başlıyor!
Türkiye'nin adeta yeniden inşaa edilmesinin planlandığı yeni kentsel dönüşüm programı ile çok hareketli günlere girmiş bulunmaktayız
Türkiye'nin adeta yeniden inşaa edilmesinin planlandığı yeni kentsel dönüşüm programı ile çok hareketli günlere girmiş bulunmaktayız. Kentsel dönüşümün bize kazandıracaklarını önce tüketici olarak kısaca değerlendirmek istiyorum.
Yaklaşık 2 milyon gecekondu yıkılıp, bu gecekondularda yaşayan 8 milyon kişi yeni binalara taşınacak. 60 milyar dolar olacağı tahmin edilen kentsel dönüşümün 2023 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Bir binanın yıkılarak yenilenmesi için kat maliklerinin 3'te 2'sinin onayı yeterli olacak. Eski binaların yıkılıp yerine tarihi dokuyu bozmadan üretilecek depreme dayanıklı, sosyal ve teknik donatılar içeren modern yapılar, ülkemizdeki her şehrin isminin başına 'yeni' sıfatını ekletecek. Yeni şehirler, daha iyi yapılarda yaşama ihtiyacı duyan ve bunu hak eden Türk insanı için en birinci gereklilik. Bunun için kararlı ve planlı bir kentsel dönüşüm şart.
Kentsel dönüşüme en çarpıcı örnek şehir Türkiye"nin ve dünyanın gözbebeği İstanbul. Türkiye genelindeki 19 milyon binanın yaklaşık % 20"ye yakını İstanbul"da bulunuyor ve bu binaların yine yaklaşık % 45"nin yenilenmesi gerekiyor. Bu demektir ki İstanbul"daki her iki binadan biri dönüşüme girmeli. Ayrıca İstanbul, dönüşmesi gereken 2 milyona yakın yeni bina ile dünyanın başkenti ve Türkiye"nin kalbi olmayı sürdürmek zorunda. İstanbul'un ünvanını koruması için yapması gereken tek şey; kötü yapı stoğundan kurtulup yenileşmek için dönüşüme girmek. Bu durum özellikle İstanbul merkez olmak üzere ülke genelinde sektöre büyük bir hareketlilik getirecek, yerli sanayii ithal rakiplerinin kalitesini yakalayacak, kentsel dönüşüm yeni doğal parklar, dere ve göller gibi sosyal donatılardan yoksun illere cazibe kazandıracak. Yabancılar yenileşerek güzelleşen yeni şehirlerimize gelmeye ve yerleşmeye başlayacak. Cazibe kazanan yeni şehirler köyden kente göçün aksine kentten köye dönüşü başlatacak. İnşaat firmaları arasında rekabet artacak, bu rekabet tüketiciye daha iyi projeler sunulmasını sağlayacak. Tüm bu yenileşme hareketleri ekonomiye ve sosyal hayata ivme kazandırarak hak edilen kaliteli yaşama geçişi sağlayacaktır.
İstanbul ve Türkiye"deki diğer bölgelerin kentsel dönüşümleriyle ilgili atılacak adımlar son derece önemli ve anlamlıdır. Kötüden kurtulup iyiye dönüşmek bir değişimdir. Her değişim zor ama mümkündür. İyiye dönüşmek için değişmeliyiz!
Hilmi Işıkören Proje Danışmanı
www.isinizeozelmentor.com
hilmiisikoren (Twitter/Facebook)