28 / 04 / 2024

Hilmi Türkmen: Validebağ Korusu'na 10 bin ağaç daha dikeceğiz!

Hilmi Türkmen: Validebağ Korusu'na 10 bin ağaç daha dikeceğiz!

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, 1. derece SİT alandaki Validebağ Korusu'na 1 metreküp dahi beton dökülmeyeceğini, mevcut ağaçların korunup yeni ağaçlar dikileceğini söyledi. Çevre gönüllüleri girişimlerin iyi niyetli olmadığı görüşünde..



Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, 1. derece SİT alandaki Validebağ Korusu'na 1 metreküp dahi beton dökülmeyeceğini, mevcut ağaçların korunup yeni ağaçlar dikileceğini söyledi TARİHİ mirası, doğal florası ile Anadolu yakasının gözbebeği Validebağ Korusu bir kez daha gündemde. Rantiyenin göz diktiği öne sürülen 1. derece SİT alandaki koru için tüm sivil toplum kuruluşları ortak hareket ederken Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de iddialarla ilgili açıklama yaptı. Türkmen, korunun bakımsız olduğunu belirterek "Ortasından pis dere akıyor. Madde bağımlıların mekanı olmuş. Şu an güvenlikli değil. Validebağ Konusu nu halkın korusu yapacağız. 7 bin ağacın yanına 10 bin ağaç daha dikeceğiz. 7 bin ağacın balamı yapılacak ve temizlenecek" dedi. 


Koruda 1 metreküp bile beton kullanmayacaklarını vurgulayan Türkmen "Burada çok hassas, çok dikkatli olacağız. Uluslararası ölçekte danışmanlık hizmeti alacağız. Özellikle rica ediyorum; Kimse endişe etmesin, burası SİT bölgesi, kurul kararı olmadan bir çivi bile çakamazsınız" diye konuştu. Türkmen, koruda tamamen ahşap kullanılacağını belirterek "Koruda, seyir terasları, doğal göletler, yürüyüş alanları olacak. Tamamen ahşaptan, anlı tiyatro yapacağız, kır kahvesi olacak. Yani, Anadolu yakasının Hyde Parkı Validebağ'da yapılacak. Bütün koru ele alınacak, korunun yeşiline yeşil katılacak. Bunları 2 yıl içerisinde yapmamız gerekiyor" dedi. 


"Park yapmak inşaatın önünü açmak demek.. Çevre gönüllüleri, park için Validebağ Korusu'na dökülen beton ve demirleri sökmüştü. 


Çevre gönüllüleri girişimlerin iyi niyetli olmadığı görüşünde:


Koruya amfi tiyatro, kır kahvesi yapmak, yapılaşmaya, inşaata açtırmak demektir. 

Park, korudan çok farklı bir kavramdır. Parklar, insan eli değen yerlerdir. Validebağ Korusu ise doğal florası, arazı yapısı ve canlı yaşamı ile bölgenin insan eli değmemiş tek ve benzersiz doğa parçasıdır. Aynı zamanda tarihi bir mirastır. ¦ Koruyu park yapma faaliyetleri ekosistemı ve içinde yaşayan canlıların çoğunu yok edecek. Örneğin KuzeyGüney yönünde göç eden kuşlar önemli konaklama sahalarından birini kaybedecek. İşte bu yüzden koruyu parka dönüştürmek cinayettir. 


Vatan 


Geri Dön